Duona šimtmečius buvo laikoma pagrindiniu mūsų stalo produktu. Ji simbolizavo sotumą, šeimos vienybę ir kasdienę energiją. Tačiau šiandien, kai mokslas vis giliau tyrinėja mitybos įtaką sveikatai, vis daugiau specialistų ragina permąstyti duonos vartojimą. Ir tam yra rimtų priežasčių.
1. Paslėptas cukrus ir greitieji angliavandeniai
Nors ant etiketės dažnai matome tik miltus, mieles, vandenį ir druską, daugelis kepyklų į duoną deda papildomų cukrų ar sirupų, kad ji būtų „skanesnė“. Net ir be pridėtinio cukraus pati duona organizme virsta gliukoze. Rezultatas – staigūs cukraus kiekio kraujyje šuoliai, po kurių seka energijos nuosmukis ir dar didesnis alkis.
2. Glitimo iššūkis organizmui
Glitimas, baltymas esantis kviečiuose, rugiuose ir miežiuose, nėra lengvai virškinamas. Žmonės, sergantys celiakija, privalo visiškai jo vengti, bet net ir neturint diagnozės, daugelis jaučia nuovargį, pilvo pūtimą ar sąnarių skausmus. Naujausi tyrimai rodo, kad glitimas gali skatinti žarnyno sienelių pralaidumą, o tai ilgainiui gali paveikti imuninę sistemą.
3. Maistinė vertė – prastesnė nei atrodo
Duona dažnai pateikiama kaip skaidulų šaltinis, bet palyginus su daržovėmis, ankštinėmis kultūromis ar pilno grūdo kruopomis, ji pralaimi. Be to, daugelyje pramoninių duonos gaminių skaidulų yra mažai, nes miltai prieš kepimą būna rafinuoti ir išvalyti nuo naudingų maistinių medžiagų.
4. Priklausomybę primenantis efektas
Kuo daugiau duonos valgome, tuo labiau jos norisi. Taip nutinka, nes greitieji angliavandeniai trumpam pakelia serotonino kiekį, o vėliau sukelia nuotaikų svyravimus. Tokia priklausomybę primenanti grandinė trukdo rinktis sveikesnius produktus.
5. Sveikesni ir modernesni pakaitalai
Jei anksčiau duona buvo vienintelis lengvai prieinamas sotumo šaltinis, šiandien turime daugybę alternatyvų. Vietoje duonos galima rinktis salotas su baltymais, daržovių paplotėlius, sėklų trapučius ar net paprastą keptą daržovę su alyvuogių aliejumi. Tokie sprendimai ne tik lengvesni virškinimui, bet ir praturtina organizmą vitaminais bei mineralais.
Išvada
Duona nebėra tas nekaltas kasdienis maistas, koks buvo laikomas anksčiau. Jos vartojimas gali skatinti energijos svyravimus, virškinimo problemas ir net priklausomybę nuo greitųjų angliavandenių. Todėl verta bent jau sumažinti jos kiekį ar pakeisti sveikesniais variantais. Atsisakius duonos, kūnas gauna galimybę funkcionuoti natūraliau, o energija tampa stabilesnė.
Šaltiniai:
- https://pharmaexplain.com/health-risks-of-daily-bread-consumption/
- https://advances.nutrition.org/article/S2161-8313%2822%2901309-6/
- https://nypost.com/2024/04/03/doctor-shares-simple-hack-to-make-white-bread-healthier-this-is-the-life-advice-i-need/