Česnakas garsėja savo naudingu poveikiu sveikatai – jis stiprina imunitetą, mažina kraujospūdį, turi antibakterinių savybių. Tačiau kartu jis yra vienas iš didžiausių kaltininkų, kai kalbame apie nemalonų burnos kvapą.
Kodėl taip nutinka? Česnake yra sieros junginių, iš kurių svarbiausias – alilmetilsulfidas (AMS). Skirtingai nuo kitų lakiųjų medžiagų, AMS nėra visiškai suardomas virškinant. Jis patenka į kraują, cirkuliuoja po organizmą ir per plaučius išsiskiria su iškvepiamu oru. Todėl česnako kvapas gali lydėti net kelias valandas ar ilgiau.
Vis dėlto moksliniai tyrimai rodo, kad tam tikri maisto produktai padeda sumažinti arba neutralizuoti šiuos junginius. Štai šeši moksliškai pagrįsti būdai, kaip greitai atgaivinti burnos kvapą po česnako.
1. Obuolys
Kaip veikia: tyrimai, publikuoti žurnale Journal of Food Science (2016), parodė, kad žalio obuolio polifenoliai ženkliai sumažina AMS koncentraciją organizme. Be to, kramtant obuolį mechaniškai nuvalomi maisto likučiai nuo dantų ir liežuvio paviršiaus.
Patarimas: rinkitės žalius, traškius obuolius – juose daugiau veikliųjų junginių.
2. Šviežios petražolės
Kaip veikia: petražolės gausios chlorofilo – natūralaus pigmento, kuris pasižymi kvapą neutralizuojančiomis savybėmis. Chlorofilas veikia kaip „kvapų gaudyklė“, surišdamas sieros junginius.
Patarimas: sukrimskite kelias šviežias petražolių šakeles arba įdėkite jų į stiklinę vandens su citrina – efektas bus stipresnis.
3. Citrina
Kaip veikia: citrusuose esanti citrinų rūgštis stimuliuoja seilių išsiskyrimą. O seilės yra natūralus burnos „skalavimo skystis“, kuris padeda nuplauti sieros junginius. Be to, rūgštinė terpė nepalanki bakterijoms, kurios taip pat prisideda prie blogo burnos kvapo.
Patarimas: išgerkite stiklinę vandens su šviežiai spaustomis citrinos sultimis arba čiulptelėkite citrinos skiltelę.
4. Jogurtas
Kaip veikia: jogurte esančios probiotinės bakterijos (Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus) padeda sumažinti kvapą sukeliančių junginių koncentraciją. Tyrimai (Ohio State University, 2007) parodė, kad reguliarus jogurto vartojimas gali iki 80 % sumažinti nemalonių kvapų lakias medžiagas burnoje.
Patarimas: rinkitės natūralų jogurtą be cukraus – papildomas cukrus skatintų bakterijų dauginimąsi.
5. Žalioji arbata
Kaip veikia: žaliojoje arbatoje gausu katechinų – antioksidantų, kurie pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad katechinai padeda sumažinti sieros junginių išsiskyrimą burnoje ir slopina nemalonų kvapą.
Patarimas: išgerkite puodelį žaliosios arbatos po valgio – šiltas gėrimas papildomai padės nuplauti burnos ertmę.
6. Mėta
Kaip veikia: mėtos lapeliuose esantis mentolis suteikia stiprų gaivinantį poveikį. Tyrimai patvirtina, kad eteriniai mėtų aliejai gali efektyviai maskuoti česnako kvapą ir suteikti ilgiau trunkantį gaivumą.
Patarimas: jei neturite šviežių mėtų lapelių, tiks ir nesaldinta mėtų arbata.
Išvada
Česnako kvapo visiškai išvengti sunku, nes AMS junginiai cirkuliuoja organizme ilgai. Tačiau šie moksliškai pagrįsti produktai – obuoliai, petražolės, citrinos, jogurtas, žalioji arbata ir mėta – padeda jį pastebimai sumažinti ar bent užmaskuoti.
Jei prieš svarbų susitikimą neturite dantų šepetėlio ar burnos skalavimo skysčio, užtenka vos kelių natūralių priemonių iš virtuvės, kad burnos kvapas vėl taptų gaivesnis.
Šaltiniai:
- https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160923083806.htm
- https://academic.oup.com/femsle/article/250/2/185/520106
- https://www.mdpi.com/2076-3417/14/21/9631