Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Brangiausi grybai pasaulyje: kilogramas kainuoja iki 60 000 eurų, bet skinti drįsta ne kiekvienas

Ophiocordyceps sinensis grybai
4 min. skaitymo

Jartsa gunbu (Kininis kordicepsas) – brangiausias grybas pasaulyje, kurio kaina gali siekti iki 60 000 eurų už kilogramą. Šis Himalajų lobis vertinamas ne tik dėl savo retumo, bet ir dėl unikalių gydomųjų savybių. Kodėl jis toks ypatingas ir kodėl tik nedaugelis ryžtasi jį rinkti? Šiame straipsnyje atskleisime jartsa gunbu istoriją, kilmę ir priežastis, kodėl jis laikomas tikru gamtos auksu.

Istorija ir kilmė

Jartsa gunbu, dar vadinamas „vasaros veja, žiemos kirminu“, yra kilęs iš Himalajų regiono, ypač Tibeto, Nepalo, Indijos ir Butano aukštikalnių. Šimtmečius jis buvo vertinamas tradicinėje kinų ir Tibeto medicinoje dėl savo gydomųjų savybių. Šis grybas, moksliškai žinomas kaip Cordyceps sinensis, turi unikalų gyvavimo ciklą: grybelis užkrečia po žeme gyvenančią kandžio lervą, vystosi jos viduje, sunaikina ją ir užpildo grybiena. Pavasarį iš negyvos lervos išauga kuokos formos vaisiakūnis, kuris prasibrauna pro dirvožemį ir išnyra paviršiuje, suformuodamas keistą pusiau grybo, pusiau vabzdžio pavidalą.

Jartsa gunbu yra turtingas bioaktyviomis medžiagomis, tokiomis kaip kordicepinas, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir imunostimuliuojančiomis savybėmis. Tradicinėje medicinoje jis naudojamas organizmo stiprinimui, energijos didinimui ir imuniteto gerinimui. Kai kurie šaltiniai teigia, kad jis taip pat laikomas afrodiziaku.

Sunkumai renkant jartsa gunbu

Jartsa gunbu auga itin atšiauriomis sąlygomis – 3 000–5 000 metrų aukštyje virš jūros lygio, Himalajų plokštikalnėse. Jo rinkimas yra pavojingas ir reikalauja didelių pastangų:

  • Aukštis ir klimatas: Kolekcionieriai kopia į kalnus, kur temperatūra žema, o deguonies trūksta. Darbas vyksta atšiauriomis sąlygomis, dažnai miegant palapinėse.
  • Sezoniškumas: Grybai renkami pavasarį, kai vaisiakūniai išnyra iš žemės, o šis laikotarpis yra trumpas.
  • Rizika: Dėl sudėtingo reljefo ir oro sąlygų rinkimas kelia pavojų sveikatai ir net gyvybei.

Nepaisant šių sunkumų, jartsa gunbu rinkimas yra pelningas. Vietiniai gyventojai, ypač Nepale ir Tibete, uždirba apie 25 000 eurų už kilogramą, parduodami grybus tarptautinėje rinkoje.

Kininis kordicepsas grybas / Wikipedia.org nuotr.
Kininis kordicepsas grybas / Wikipedia.org nuotr.

Ekonomika ir rinka

Jartsa gunbu kaina siekia iki 60 000 eurų už kilogramą dėl kelių priežasčių:

  • Retumas: Grybas auga tik tam tikruose regionuose ir ribotais kiekiais.
  • Paklausa: Didelė paklausa Azijos rinkose, ypač Kinijoje, kur jis vertinamas kaip prabangos prekė ir investicija.
  • Rinkodara: Jartsa gunbu laikomas statuso simboliu, o turtingi pirkėjai dažnai vartoja jį kaip maisto papildą ar net pabarsto ant patiekalų, siekdami pabrėžti savo turtą.

Pavyzdžiui, 30 gramų šio grybo gali kainuoti apie 500 eurų, o vienas mažas grybelis – apie 120 eurų.

Pramoninis naudojimas

Jartsa gunbu yra plačiai naudojamas ne tik tradicinėje medicinoje, bet ir šiuolaikinėje pramonėje:

  • Farmacija: Grybo ekstraktai naudojami maisto papilduose, skirtuose energijai, ištvermei ir imunitetui stiprinti.
  • Kosmetika: Dėl antioksidantinių savybių jis dedamas į odos priežiūros produktus.
  • Kulinarinis naudojimas: Prabangiuose restoranuose jartsa gunbu kartais naudojamas kaip delikatesas, pabarstant ant patiekalų, nors dėl kainos tai retas pasirinkimas.

Kodėl jis toks ypatingas?

Jartsa gunbu išsiskiria ne tik savo kaina, bet ir unikaliomis savybėmis:

  • Gydomosios savybės: Manoma, kad jis stiprina imuninę sistemą, gerina fizinį pajėgumą ir netgi kovoja su uždegimais ar vėžinėmis ląstelėmis (nors moksliniai tyrimai šiuos teiginius dar pilnai nepatvirtino).
  • Retumas ir simbolika: Dėl sudėtingo rinkimo ir riboto prieinamumo jis laikomas prabangos preke, dažnai lyginama su trumais ar auksine žuvimi.
  • Kultūrinė reikšmė: Tibeto ir kinų kultūrose jartsa gunbu yra gerbiamas kaip „gyvybės eliksyras“.

Išvada

Jartsa gunbu yra ne tik brangiausias grybas pasaulyje, bet ir tikras gamtos stebuklas, derinantis unikalų gyvavimo ciklą, gydomąsias savybes ir kultūrinę reikšmę. Jo kaina, siekianti iki 60 000 eurų už kilogramą, atspindi retumą, rinkimo sunkumus ir didžiulę paklausą. Nors lietuviams šis grybas gali būti egzotiškas ir sunkiai prieinamas, jis išlieka įdomiu tradicinės medicinos ir prabangos simboliu. Jei svarstote jį išbandyti, rinkitės autentišką produktą ir vartokite atsakingai, pasitarę su specialistais.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.