Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Burokėlių lapai – supermaistas ar atliekos? Garantuojame, kad atsakymas nustebins

2 min. skaitymo

Burokėlių lapai – tai ne atliekos, o vertingas maisto produktas. Juose gausu vitaminų A, C, K, taip pat geležies, kalcio ir antioksidantų.

Kuo naudingi?

Burokėlių lapai pasižymi šiomis savybėmis:

– turi daug vitaminų: A, C, K, folio rūgšties, kalcio, magnio, geležies
– gausu antioksidantų – naudinga imunitetui, širdžiai ir odai
– gerina virškinimą dėl didelio skaidulų kiekio.

Kaip vartojami?

– dedami į sriubas (pvz., į barščius ar žalią barštienę)
– verdami daržovių troškiniuose
– troškinami ar kepami su česnaku ir aliejumi
– naudojami kaip įdaras pyragams
– dedami į salotas.

Tačiau, kaip ir špinatai, burokėlių lapai turi oksalo rūgšties, todėl žmonėms, turintiems inkstų problemų ar linkusiems į inkstų akmenligę, reikėtų vartoti saikingai.

100 g žalių burokėlių lapų vidutiniškai turi:

– kalorijų – 17 kcal
– baltymų – 1,5 g
– riebalų – 0,20 g
– angliavandenių – 3,63 g
– cukrų – 0,50 g
– skaidulų – 3,7 g
– natrio – 43 mg.

Burokėlių sodinimas balandį

Kokius lapus galima valgyti?

– jauni valgomųjų (raudonųjų) burokėlių lapai – švelnūs, skanūs, puikiai tinka salotoms
– cukrinių burokėlių lapai – valgomi, bet mažiau skanūs, kartais šiek tiek kartūs.

Šios medžiagos turi priešuždegiminių ir antimikrobinių savybių. Jos taip pat veikia kaip antioksidantai – apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, neutralizuodamos laisvuosius radikalus.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį?

– seni lapai gali būti kieti, pluoštiniai, kartūs
– chemiškai apdoroti augalai – lapus būtina gerai nuplauti, geriau nevalgyti žalių
– nitratai – burokėliai linkę kaupti nitratus, ypač lapuose. Nerekomenduojama valgyti dideliais kiekiais, ypač vaikams ar sergantiems inkstų ligomis
– oksalatai – burokėlių lapuose yra oksalo rūgšties. Turintiems inkstų akmenų reikėtų riboti vartojimą.

Šaltinis: https://www.health.com/swiss-chard-is-super-nutrition-summer-veggie-11774305

Mūsų pateikiama informacija skirta informaciniams-edukaciniams tikslams ir nepakeičia gydytojo konsultacijos. Prieš priimdami sprendimus dėl sveikatos, konsultuokitės su specialistu.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.