Ryškiai mėlynos gėlės slepia po žeme tikrą sveikatos lobyną – cikorijos šaknis. Iš šių šaknų pagamintas gėrimas, primenantis kavą, jau seniai pelnė sveikos gyvensenos gerbėjų simpatijas. Tačiau ar jis tikrai visiškai saugus? Pažvelkime, kam cikorijos vartojimas gali būti naudingas, o kam – žalingas.
Cikorijos nauda – penkios pagrindinės savybės
Cikorija neturi kofeino, tačiau suteikia energijos dėl jame esančių B grupės vitaminų, inulino – natūralaus prebiotiko, ir lengvai įsisavinamo geležies. Inulinas, sudarantis apie 18–20 % cikorijos sudėties, maitina naudingas bifidobakterijas, gerina žarnyno veiklą ir mažina vidurių užkietėjimo riziką. Tyrimai rodo, kad 2–3 puodeliai cikorijos per dieną mažina maisto glikeminį indeksą, mažina atsparumą insulinui ir yra naudingi sergantiesiems 2 tipo diabetu.
Kalio ir magnio derinys stiprina širdies raumenį, inulinas mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, o fenoliai apsaugo nuo mažo tankio lipoproteinų oksidacijos. Antioksidantų kiekis cikorijoje yra 2,5 karto didesnis nei juodojoje arbatoje ir 1,5 karto didesnis nei kakavoje.
Cikorijos žala – savybės, kurios gali jums netikti
Tačiau cikorijos vartojimas gali būti pavojingas tam tikroms žmonių grupėms. Žmonėms, sergantiems venų varikoze ar hemorojumi, reikėtų būti atsargiems, nes cikorijos sudėtyje esantis vitaminas K ir kumarinai didina kraujo krešėjimą ir gali sukelti trombozę. Taip pat nerekomenduojama vartoti sergantiems tulžies akmenlige, nes cikorija skatina tulžies išsiskyrimą, kas gali sukelti akmenų judėjimą ir tulžies koliką.
Be to, žmonės, alergiški astrams, ramunėms ar chrizantemoms, gali patirti kryžmines alergines reakcijas. Galiausiai, cikorijos kraujagysles plečiantis poveikis gali sustiprinti žemą kraujospūdį, sukeldamas galvos svaigimą ir silpnumą.
Renkantis cikoriją, svarbu atkreipti dėmesį į produkto kokybę. Geras produktas turi vienodą tamsiai rudą spalvą, šiek tiek kartoką riešutų aromatą, neturi gumulėlių ar pašalinių priemaišų. Pavojingi ženklai – per šviesi spalva, kuri rodo, kad produktas gali būti praskiesta grūdais, karamelės kvapas, liudijantis pridėtą degintą cukrų, arba stiprus kartus cheminis poskonis.
Patarimai kur dar galima panaudoti cikoriją
Cikoriją galima naudoti ne tik gėrimams – ji puikiai tinka kepinių priedui vietoje vanilės, natūraliam padažų dažikliui ar mėsos marinavimui. Kosmetikoje cikorijos nuoviras naudojamas kaip tamsių plaukų skalavimo priemonė, anticeliulitinių įvyniojimų komponentas ir tonizuojančių kaukių pagrindas.
Įdomu, kad Napoleono laikų kontinentinės blokados metu cikorija išgelbėjo Europą nuo kavos krizės – ją vadino „prusų kava“ ir net klastojo kaip brangią arabikos rūšį.
Apibendrinant, cikorija yra puiki kavos alternatyva hipertenzija sergantiems, diabetikams ir nėščiosioms, tačiau esant lėtiniams susirgimams verta pasitarti su gydytoju. Optimalus kiekis – 2 puodeliai per dieną iki 16 valandos.