Naujausi moksliniai atradimai verčia mus permąstyti įprotį pradėti rytą klasikiniu puodeliu arbatos. Remiantis tarptautinės mokslininkų komandos tyrimais, citrinžolės žolelių arbata gali būti tikras proveržis sveikos mitybos srityje, teigiamai veikiantis tiek smegenų funkciją, tiek virškinimo sveikatą.
Citrinžolės poveikis kognityvinėms funkcijoms
Mokslininkai atliko eksperimentą, norėdami ištirti citrinžolės ekstrakto poveikį atminčiai ir kognityviniams gebėjimams. Laboratorinėms pelėms su amnezijos modeliu buvo duodamos skirtingos šio augalo ekstrakto dozės: 25, 50 ir 100 mg kilogramui kūno svorio. Visose grupėse pastebėtas reikšmingas atminties ir bendro smegenų aktyvumo pagerėjimas.
„Užfiksavome oksidacinio streso biožymenų sumažėjimą ir acetilcholinesterazės aktyvumo normalizavimą smegenų audinyje”, – aiškina tyrimo autoriai.
Dėl šių savybių citrinžolė gali tapti prieinama alternatyva brangiems vaistams, skirtiems kognityvinių sutrikimų profilaktikai ir gydymui, o tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie kenčia nuo profesinio perdegimo.
Citrinžolė virškinimo sveikatai
Citrinžolės arbata taip pat veiksmingai palaiko virškinimo trakto sveikatą. Didelė maistinių skaidulų koncentracija joje veikia kaip galingas prebiotikas, o unikalus junginys citralis – kaip natūralus antimikrobinis agentas, selektyviai naikinantis kenksmingą mikroflorą, nepaveikdamas naudingų bakterijų.
Laboratoriniai tyrimai parodė, kad citrinžolė veiksmingai kovoja su žarnyno patogenais, tokiais kaip salmonelės ir E. coli, kurie kasmet sukelia milijonus gastroenterito atvejų visame pasaulyje.
Praktiškai citrinžolės arbata naudojama daugeliui virškinimo sutrikimų palengvinti, įskaitant:
- Pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi
- Lėtinį vidurių užkietėjimą
- Spazmus ir dieglius
- Rėmenį ir rūgšties refliuksą
- Dirgliosios žarnos sindromą
Citrinžolė ir žalioji arbata bei ekspertų patarimai
Ilgą laiką žalioji arbata išliko neginčijamu lyderiu tarp sveikų gėrimų. Tačiau citrinžolė ne tik pasižymi ryškiomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, bet ir derina neuroprotekcinį bei probiotinį poveikį. Gaivus citrusinių vaisių skonis bus puiki alternatyva tiems, kurie nemėgsta tradicinės arbatos kartumo. Be to, citrinžolėje nėra kofeino, todėl ją galima gerti bet kuriuo paros metu.
Mitybos specialistai pataria citrinžolę į savo kasdienę mitybą įtraukti palaipsniui, pradedant nuo vieno puodelio per dieną. Naudingiausia gėrimą gerti ryte tuščiu skrandžiu, kad organizmas kuo geriau pasisavintų vertingas medžiagas. Arbatai ruošti rekomenduojama susmulkintus citrinžolės lapus 5–7 minutes užplikyti karštu vandeniu (80–85 °C). Jei pageidaujate, galite įpilti šiek tiek medaus arba citrinos, kad sustiprintumėte naudingas savybes ir pagerintumėte skonį.
Nauji moksliniai duomenys rodo, kad reguliarus citrinžolės arbatos vartojimas gali būti veiksminga kognityvinių sutrikimų ir virškinimo sistemos ligų prevencija, siūlant natūralią ir prieinamą alternatyvą daugeliui tradicinių gydymo būdų.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.