Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Geria litrais ir nežino, kaip sau kenkia: blogiausia kava – tiesa apie 3-in-1 kavą

6 min. skaitymo

Rytas be kavos – ne rytas, tiesa? O jei tai greitai paruošiama 3-in-1 kava iš pakelio – su kava, cukrumi ir pienu viename? Lietuviai, kaip ir daugelis pasaulio gyventojų, geria ją litrais: biure, namuose ar kelionėje. Bet ar žinojote, kad šis „patogus” gėrimas gali būti tikras sveikatos gadintojas? Naujausi tyrimai rodo, kad 3-in-1 kava slepia pridėtą cukrų, transriebalus ir chemikalus, kurie siejami su širdies ligomis, diabetu ir net vėžiu. Ekspertai perspėja: reguliarus vartojimas – tai tylus žudikas, o alternatyvos gali būti tokios pat skanios ir pigios. Pasigilinkime į šią kavos „tamsiąją pusę” – ir galbūt rytoj jūsų puodelis bus kitoks.

Kas slepiasi 3-in-1 kavos pakelyje?

3-in-1 kava – tai ne gryna kava, o mišinys, skirtas greitam paruošimui. Pagrindiniai ingredientai: tirpi kava (dažnai tik 10% viso turinio, iš pigių pupelių), cukrus ar gliukozės sirupas, hidrinti augaliniai riebalai (dažniausiai palmių aliejus) ir įvairūs priedai, tokie kaip emulsikliai (E471, E472e), rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (E331, E340, E452) bei skonio stiprikliai. Skirtingai nuo tradicinės kavos, čia nėra tikro pieno – vietoj jo naudojamas miltelių pavidalo kremo pakaitalas, kuris suteikia kreminį skonį, bet slepia pavojus.

Šis mišinys atsirado XX a. viduryje kaip pigi alternatyva, ypač Azijoje ir Europoje. Lietuvoje jis populiarus dėl patogumo: vienas pakelis – ir gėrimas paruoštas. Tačiau, kaip rodo analizės, tikroji kava sudaro tik mažą dalį, o likusį – „užpildai”, kurie kelia sveikatos riziką.

3 in 1 kavos gėrimas

Žala sveikatai: nuo cukraus bombos iki kancerogenų

Reguliarus 3-in-1 kavos vartojimas – tai ne tik kofeino dozė, bet ir „nemokamas” priedas sveikatos problemų. Štai pagrindiniai pavojai, patvirtinti tyrimais:

  1. Pridėtas cukrus ir gliukozės sirupas: Viename pakelyje gali būti iki 10–15 g cukraus – tai beveik pusė dienos normos pagal Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), kuri rekomenduoja neviršyti 50 g per dieną. Gliukozės sirupas, gaunamas iš krakmolo (kviečių, bulvių ar kukurūzų), greitai kelia kraujo cukraus lygį, didindamas 2 tipo diabeto riziką. Jei geriate 2–3 puodelius per dieną, tai reiškia papildomus 20–45 g cukraus, kurie prisideda prie nutukimo ir dantų ėduonies.
  2. Transriebalai ir hidrinti riebalai: Kreminis skonis gaunamas iš hidrinto palmių aliejaus, kuriame gausu transriebalų. Šie riebalai kelia „blogojo” cholesterolio (LDL) lygį, mažina „gerąjį” (HDL) ir didina širdies ligų riziką. Ekspertai pabrėžia, kad hidrinimas – cheminis procesas, kuris stabilizuoja riebalus, bet daro juos žalingesnius. Nors kai kurie gamintojai siūlo mažai riebalų variantus, reguliarus vartojimas vis tiek apkrauna kraujagysles.
  3. Akrilamidas – „tylusis kancerogenas”: Tirpi kava, ypač 3-in-1, turi daugiau akrilamido nei įprasta kava – iki du kartus daugiau dėl gamybos proceso (kepimas aukštoje temperatūroje ir dehidratacija). Akrilamidas, susidarantis Maillard reakcijoje tarp asparagino ir cukrų, Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) klasifikuojamas kaip „tikėtinas kancerogenas žmonėms”. Nors kasdienės dozės mažos (apie 10 μg litre), reguliarus vartojimas (pvz., 10 puodelių per dieną) gali viršyti saugias ribas (0,3–0,4 μg/kg kūno svorio). Epidemiologiniai tyrimai nerodo tiesioginio ryšio su vėžiu, bet rizika auga su kiekiu.
  4. Kiti priedai ir sunkieji metalai: Priedai kaip E340 (kalio fosfatai) gali turėti neigiamą poveikį pertekliuje, o tyrimai rodo, kad tirpi kava gali turėti kadmio ir švino – toksiškų metalų, kurie kaupiasi organizme ir kenkia kepenims bei inkstams. Be to, kofeinas išplauna kalcį ir kitus mikroelementus, silpnindamas kaulus ir nervų sistemą.

Alternatyvos: sveikesnė kava be aukos

Gera žinia: galite mėgautis kava be žalos. Štai keletas patarimų:

  • Juoda kava su pienu: Paruoškite tirpią kavą be cukraus ir pridėkite neriebaus pieno ar augalinio pieno. Tai sumažina kalorijas ir riebalus.
  • Natūralūs saldikliai: Vietoj cukraus naudokite steviją – ji saldi be kalorijų ir nekelia cukraus lygio.
  • Gryna tirpi kava: Rinkitės be priedų, o pieną ir cukrų dozuokite patys – taip kontroliuosite sudėtį.
  • Sveikesni variantai: Ieškokite pakelių su „mažiau cukraus” ženklu – jie turi bent 25% mažiau cukraus. Arba pereikite prie maltos kavos – ji turi mažiau akrilamido ir daugiau antioksidantų.

Tyrimai rodo, kad 2–3 puodeliai įprastos kavos per dieną mažina širdies ligų riziką, bet 3-in-1 – priešingai.

Išvada: laikas atsisakyti „patogumo” kainos

3-in-1 kava – tai ne nekaltas gėrimas, o cukraus, riebalų ir chemikalų kokteilis, kuris lėtai kenkia sveikatai. Jei geriate litrais, nežinodami pasekmių, metas keisti įpročius: rinkitės grynesnes alternatyvas ir stebėkite dozes. Jūsų širdis, kepenys ir figūra padėkos. O jūs? Kiek 3-in-1 pakelių suvartojate per savaitę? Dalinkitės komentaruose – galbūt jūsų istorija įkvėps kitus!

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Šaltiniai:

  • https://www.healthline.com/nutrition/instant-coffee-good-or-bad
  • https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2912010/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.