Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Grybų nauda sveikatai: kodėl šis supermaistas vertas vietos jūsų lėkštėje

4 min. skaitymo

Ar kada pagalvojote, kad tie kuklūs grybai jūsų troškinyje gali būti slaptas ginklas geresnei sveikatai? Įsivaizduokite, kad galite paversti įprastą patiekalą tikra gerovės bomba – vos vienu ingredientu, kuris mažina uždegimą, stiprina imunitetą, saugo širdį ir dar yra skanus.

Grybų nauda moksliškai įrodyta – jie kupini vitaminų, mineralų ir unikalių junginių, tokių kaip beta gliukanai. Nesvarbu, ar esate veganas, diabetikas ar tiesiog sveikatai neabejingas žmogus – grybai gali tapti jūsų kasdienės mitybos žvaigžde.

Pažvelkime į septynis mokslu pagrįstus grybų privalumus ir sužinokime, kam jie labiausiai tinka (ir kada reikėtų atsargumo).

1. Gamtos jėga: pagrindinė grybų nauda

Grybai – tarsi maži sveikatos kariai, kovojantys su uždegimu. Juose esantys polisacharidai mažina sąnarių uždegimą ir padeda sergant lėtinėmis ligomis. Ypač vertingi šiitake ir maitake grybai – jie ramina kūną natūraliai, be šalutinių poveikių.
Patarkite sau išbandymą: įdėkite grybų į sriubą savaitę iš eilės – galbūt pastebėsite, kad sąnariai tapo lankstesni.

2. Antioksidantų skydas: apsauga jūsų ląstelėms

Grybai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, kurį sukelia tarša ar nesveikas gyvenimo būdas. Juose gausu ergotionino ir selenio – galingų antioksidantų, kurie saugo ląsteles ir mažina lėtinių ligų riziką.
Geriausi pasirinkimai – cremini ir portobello grybai. Jie taip pat gerina odos būklę ir ilgaamžiškumą.
Pakepkite portobello kepsnius vakarienei – jūsų ląstelės jums padėkos.

3. Širdies sveikata: natūralus cholesterolio mažintojas

Jei nerimaujate dėl cholesterolio, grybai gali būti jūsų sąjungininkai. Jų skaidulos ir fermentai padeda surišti riebalus žarnyne ir pašalinti juos dar prieš įsisavinimą.
Ypač naudingi austrių grybai, turintys beta gliukanų, kurie gali sumažinti blogojo cholesterolio (LDL) kiekį iki 10 %, jei vartojami reguliariai.
Pabandykite pakeisti dalį mėsos patiekaluose grybais – tai naudinga tiek širdžiai, tiek piniginei.

4. Žarnyno sveikata: mikrobiomo stiprinimas

Jūsų žarnynas – tarsi „antrieji smegenys“, o grybai jį puoselėja prebiotinėmis skaidulomis. Jos maitina gerąsias bakterijas, gerina virškinimą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
Šiitake ir portobello grybai – tikros žarnyno žvaigždės. Jie tinka net sergantiems dirgliosios žarnos sindromu (IBS), tačiau žalių grybų reikėtų vengti.
Įmaišykite grybų į salotas ar glotnučius – jūsų virškinimo sistema liks patenkinta.

5. Kraujo spaudimo kontrolė: natūralus streso mažintojas

Grybai turi junginių, tokių kaip ergosterolis ir polifenoliai, kurie atpalaiduoja kraujagysles ir padeda sumažinti kraujo spaudimą 5–10 mmHg.
Šis poveikis itin svarbus žmonėms, vartojantiems mažai druskos ar sergantiems hipertenzija.
Pridėkite grybų į rytinį omletą – diena prasidės ramesniu ritmu.

6. Imuniteto stiprinimas: antivirusinė ir antibakterinė apsauga

Grybai – tarsi natūralus imuniteto tonikas. Juose esantys polisacharidai aktyvina baltuosius kraujo kūnelius ir padeda organizmui apsiginti nuo peršalimo bei infekcijų.
Ypač vertingi reishi ir kalakutienos uodegos grybai, kurie netgi tyrinėjami kaip vėžio terapijos papildai.
Valgykite grybus reguliariai – jūsų kūnas taps atsparesnis virusams.

7. Diabetikams draugiškas maistas: stabilus cukraus lygis

Grybai – puikus pasirinkimas sergantiems diabetu. Jie turi mažai angliavandenių, bet daug skaidulų, todėl stabdo cukraus šuolius ir padeda išlaikyti energijos balansą.
Jie taip pat gali pagerinti insulino veikimą ir padėti išvengti cukraus svyravimų po valgio.
Įdarykite grybus daržovėmis – skanu, maistinga ir stabilizuoja gliukozę.

Miško grybų rinkimas
Miško grybų rinkimas

Kas turėtų būti atsargus

Grybai tinka daugumai žmonių, tačiau:

  • alergiški ar nėščios moterys turėtų pasitarti su gydytoju
  • visada gerai termiškai apdorokite grybus – taip pašalinsite galimus toksinus
  • rinkdami laukinius grybus, būkite atsargūs – ne visi valgomi

Išvada

Grybai – ne tik pigus ir universalus ingredientas, bet ir tikras supermaistas: jie stiprina imunitetą, širdį, virškinimą ir net nuotaiką.
Jei norite pagerinti savo savijautą – pradėkite šiandien. Pakepkite, įdarykite ar įmaišykite į sriubą – ir leiskite gamtai pasirūpinti jūsų kūnu iš vidaus.
Kuris grybų privalumas jus labiausiai nustebino? Pasidalykite įspūdžiais ir įkvėpkite kitus išbandyti šį supermaistą.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.