Ar sviestas ghee yra naudingesnis už įprastą sviestą? Į šį klausimą portalui „Valgome namuose“ atsakė gastroenterologė Olga Jevdokimova.
Pasak specialistės, įprastas sviestas turi likučių laktozės ir pieno baltymų, taip pat kitų junginių, kurie gali sukelti reakciją žmonėms, turintiems laktozės netoleravimą arba alergiją karvės pieno baltymams.
Nors šių junginių kiekis svieste nėra didelis, pasitaiko atvejų, kai žmogui pasireiškia nepageidaujama reakcija.
„Skirtingai nuo įprasto sviesto, ghee yra grynas riebalas, neturintis laktozės ar baltymų pėdsakų. Todėl jį gali vartoti žmonės, kuriems yra netoleruojamas karvės pieno baltymas arba labai jautri laktozės netoleravimo forma“, – pabrėžė gydytoja.
Dar viena ghee pranašumo savybė – jis oksiduojasi daug lėčiau nei įprastas sviestas. Sviesto oksidacija vyksta, kai jis liečiasi su oru, pavyzdžiui, laikant atidarytame arba nevisiškai uždarytame pakelyje.
Oksidacijos metu susidaro organizmui kenksmingos peroksidų medžiagos. Ghee oksiduojasi daug lėčiau, todėl yra saugesnis vartoti.
Be to, ghee turi aukštesnę dūminę temperatūrą nei sviestas (250 °C prieš 120–150 °C). Tai reiškia, kad jį galima naudoti kepimui ir skrudinimui aukštoje temperatūroje, nesusidarant kenksmingiems radikalams.
Tačiau verta paminėti, kad ghee yra kaloringesnis už įprastą sviestą. Todėl renkantis tarp šių dviejų produktų reikėtų atsižvelgti į individualius poreikius ir pageidavimus.