Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Gryni nuodai iš šaldytuvo: žala prilygsta nikotinui jo negalima duoti vaikams

7 min. skaitymo

Rūkytos dešros, kumpiai, šoninė ar kiti mėsos gaminiai – daugelio lietuvių šaldytuvų ir stalų atributas. Jie vilioja savo kvapu, skoniu ir patogumu, tačiau mokslas skambina pavojaus varpais: šie produktai gali būti tokie pat žalingi kaip nikotinas. Dar daugiau – jų reikėtų ypač vengti duodant vaikams. Kodėl? Pasigilinkime.

Kas slepiasi rūkytoje mėsoje?

Rūkytų mėsos gaminių gamyboje naudojami konservantai, druska, nitratai ir nitritai, kurie suteikia gaminiui patrauklią spalvą, skonį ir ilgesnį galiojimo laiką. Tačiau šios medžiagos turi tamsiąją pusę:

  • Nitratai ir nitritai: Šios cheminės medžiagos, dažnai naudojamos rūkytoje mėsoje, siejamos su padidėjusia vėžio rizika, ypač storosios žarnos vėžiu. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dar 2015 metais įtraukė perdirbtą mėsą, įskaitant rūkytus gaminius, į kancerogeninių produktų sąrašą.
  • Didelis druskos kiekis: Rūkytoje mėsoje druskos kiekis dažnai viršija rekomenduojamas normas. Per didelis druskos vartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ligomis ir inkstų problemomis.
  • Transriebalai ir sočiosios riebalų rūgštys: Daugelyje rūkytų gaminių yra nesveikų riebalų, kurie prisideda prie cholesterolio kaupimosi ir širdies ligų rizikos.
  • Rūkymo procesas: Rūkymo metu mėsa prisigeria policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAH) ir kitų kancerogeninių junginių, kurie susidaro degant medienai ar naudojant dirbtinius rūkyklos dūmus.

Rūkyti mėsos gaminiai

Kodėl vaikams tai ypač pavojinga?

Vaikų organizmas yra jautresnis nei suaugusiųjų, todėl rūkyta mėsa jiems gali padaryti dar didesnę žalą:

  1. Vystymosi sutrikimai: Didelis druskos ir nitratų kiekis gali neigiamai paveikti vaikų inkstų ir širdies sistemas, kurios dar tik formuojasi.
  2. Nutukimo rizika: Rūkyti mėsos gaminiai yra kaloringi ir dažnai skatina persivalgymą dėl intensyvaus skonio. Tai kelia vaikų nutukimo riziką, kuri siejama su diabetu ir kitomis lėtinėmis ligomis.
  3. Poveikis smegenims: Kai kurie tyrimai rodo, kad per didelis nitritų vartojimas gali turėti neigiamos įtakos vaikų kognityvinėms funkcijoms, įskaitant dėmesio sutrikimus.
  4. Įpročių formavimasis: Vaikai, nuo mažens valgantys rūkytą mėsą, pripranta prie sūraus ir intensyvaus skonio, o tai gali lemti nesveiką mitybą suaugus.

Alternatyvos ir kaip sumažinti žalą

Nors rūkyta mėsa gali būti skani, verta ieškoti sveikesnių alternatyvų, ypač vaikams:

  • Šviežia mėsa: Vietoj rūkyto kumpio ar dešros rinkitės šviežią vištieną, kalakutieną ar liesą jautieną, kurią galite paruošti namuose.
  • Augalinės alternatyvos: Pupelės, lęšiai ar tofu gali būti puikus baltymų šaltinis be kenksmingų priedų.
  • Skaitykite etiketes: Jei vis dėlto perkate perdirbtą mėsą, rinkitės produktus su mažu druskos ir nitratų kiekiu. Atkreipkite dėmesį į sudėtį ir venkite gaminių su dirbtiniais skonio stiprikliais.
  • Namų gamyba: Gaminkite maistą namuose, kur galite kontroliuoti ingredientus. Pavyzdžiui, kepta mėsa su žolelėmis gali būti tokia pat skani, bet daug sveikesnė.

Nekokybiška rūkyta mėsa

Ką sako ekspertai?

Lietuvos dietologai ir mitybos specialistai pabrėžia, kad rūkyta mėsa turėtų būti vartojama retai, o vaikų mityboje jos apskritai reikėtų vengti. „Vaikams iki 3 metų perdirbtos mėsos gaminių išvis nerekomenduojama duoti, o vyresniems vaikams – tik labai ribotais kiekiais“, – sako mitybos specialistė Rūta Petereit. Anot jos, sveika mityba vaikystėje formuoja įpročius visam gyvenimui, todėl svarbu rinktis maistą, kuris ne tik skanus, bet ir naudingas.

Kaip pakeisti įpročius?

Keisti mitybos įpročius gali būti sunku, ypač jei rūkyta mėsa yra šeimos tradicijų dalis. Štai keli praktiniai patarimai:

  • Mažinkite porcijas: Jei rūkyta mėsa vis dėlto patenka ant stalo, sumažinkite jos kiekį ir derinkite su daržovėmis.
  • Eksperimentuokite su skoniais: Prieskoniai, žolelės ir naminiai padažai gali suteikti maistui intensyvų skonį be žalingų priedų.
  • Švieskite šeimą: Papasakokite vaikams, kodėl verta rinktis sveikesnius produktus. Pavyzdžiui, galite kartu gaminti spalvingus patiekalus, kurie būtų ir sveiki, ir patrauklūs.

Išvada

Rūkytos mėsos gaminiai – tai ne tik skonio bomba, bet ir sveikatos rizika, prilygstanti rūkymo žalai. Ypač atsargiai reikėtų elgtis formuojant vaikų mitybos įpročius, nes jų organizmas yra itin jautrus. Rinkdamiesi sveikesnes alternatyvas ir mažindami perdirbtų produktų vartojimą, galime apsaugoti savo ir savo vaikų sveikatą. Kitą kartą, kai ranka tiesis prie rūkyto kumpio, pagalvokite: ar tikrai verta rizikuoti?

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Šaltiniai:

  • Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) apie perdirbtą mėsą ir vėžio riziką:

PSO 2015 m. paskelbė, kad perdirbta mėsa, įskaitant rūkytus mėsos gaminius, priskiriama 1 grupės kancerogenams, siejamiems su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika.

Šaltinis: International Agency for Research on Cancer (IARC), „Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat“, 2015. Prieiga: https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/Monographs-QA_Vol114.pdf

  • Nitratai ir nitritai bei jų poveikis sveikatai:

Tyrimai rodo, kad nitratai ir nitritai, naudojami perdirbtoje mėsoje, gali virsti nitrozaminais, kurie siejami su vėžio rizika.

Šaltinis: Sindelar, J. J., & Milkowski, A. L. (2012). „Human safety controversies surrounding nitrate and nitrite in the diet“. Nitric Oxide, 26(4), 259-266. Prieiga: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22562149/

  • Druskos poveikis vaikų ir suaugusiųjų sveikatai:

Per didelis druskos vartojimas siejamas su hipertenzija ir širdies ligomis. Vaikų organizmui tai ypač pavojinga dėl besivystančių organų.

Šaltinis: He, F. J., & MacGregor, G. A. (2006). „Importance of salt in determining blood pressure in children: meta-analysis of controlled trials“. Hypertension, 48(5), 861-869. Prieiga: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17000924/

  • Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH) rūkytoje mėsoje:

Rūkymo procese susidarantys PAH junginiai laikomi kancerogeniniais ir gali kauptis rūkytoje mėsoje.

Šaltinis: Farhadian, A., et al. (2011). „Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked meat products“. Food Control, 22(6), 1034-1040. Prieiga: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713510004146

  • Vaikų mitybos rekomendacijos:

Lietuvos ir tarptautiniai mitybos specialistai rekomenduoja riboti perdirbtos mėsos vartojimą vaikų mityboje, ypač jaunesniems nei 3 metų vaikams.

Šaltinis: Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, „Sveikos mitybos rekomendacijos vaikams“, 2020. Prieiga: https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2/sveika-mityba

  • Nutukimo ir perdirbtos mėsos vartojimo sąsajos:

Perdirbti mėsos gaminiai dėl didelio kaloringumo ir skonio stipriklių skatina persivalgymą, didindami nutukimo riziką.

Šaltinis: Rouhani, M. H., et al. (2014). „The impact of processed meat consumption on obesity and cardiometabolic risk“. American Journal of Clinical Nutrition, 100(6), 1560-1566. Prieiga: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25411283/

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.