Mėsos vyniotiniai su grybų padažu, baravykų sriuba, mėsos troškinys su šampinjonais — grybai kaip papildymas puikiai sustiprina patiekalų skonį. Pasirodo, kad kai kurių derinių turėtume vengti, kad neapsunkintume organizmo virškinimo. Tačiau yra ir tokių priedų, kurie ne tik pabrėš grybų skonį, bet ir padarys juos lengviau virškinamus.
Grybai, mėsa ir grietinė – blogiausias derinys. Daugelį valandų būna skrandyje.
Ar grybai sunkiai virškinami?
Taip, nepaisant to, kad beveik 90 proc. jie sudaryti iš vandens. Jų ilgam užsilaikymą virškinimo takte lemia chitinas — polisacharidas, kurio struktūra primena celiuliozę ir kurio mūsų organizmas nevirškina. Grybai dideliu mastu susideda ir iš baltymų, o jie, palyginti su angliavandeniais, skaidosi ilgiau. Grybai yra sunkiai virškinami, bet galime padaryti taip, kad mūsų organizmas greičiau su jais susidorotų. Kaip tai padaryti?
Su kuo geriausiai derinti grybus, kad jie būtų lengviau virškinami?
Kadangi jau žinome atsakymą į klausimą, ar grybai sunkiai virškinami, verta žinoti ir tai, kad galime padėti savo organizmui susidoroti su jais, derinant juos su žolelėmis, palengvinančiomis virškinimą. Puikus pasirinkimas bus:
- čiobreliai,
- rozmarinas,
- čiobrelis (kalnų čiobrelis),
- mairūnas,
- kadagys,
- kmynai.
Dėka šių prieskonių ne tik palengvinsime grybų virškinimą, bet ir suteikime jiems daugiau skonio ir aromato.
Ką daryti, kad grybai būtų lengviau virškinami?
Specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad grybai būtų greičiau virškinami, verta juos pablanširuoti prieš tolesnį apdorojimą. Priklausomai nuo rūšies, grybai turėtų būti verdančiame vandenyje nuo 10 (šampijonai, baravykai, rudmėsiai, žąsinės, voveraitės, raudonviršiai ar sviestinukai) iki 35 minučių (didesnių egzempliorių raudonviršiai, baravykai ir voveraitės).
Šiuos derinius virškinsite greičiau
Sunkiai virškinus grybus reikia derinti su lengvais maisto produktais, kad neapsunkintume organizmo ir taip jau nelengvo darbo. Todėl grybų padažas su ryžiais ar kruopomis, pagruzdinti grybai su bulvėmis ir daržovėmis, verdžiamomis garais — geri sprendimai. Reikėtų vengti grybų derinimo su mėsa ir grietine — virškinimo sistemai reikės daug laiko susidoroti su tokiu deriniu.
Papildoma informacija apie grybus:
Maistinė vertė:
- Grybai turtingi B grupės vitaminais (B2, B3, B5)
- Turi daug selenio ir fosforo
- Mažai kalorijų (apie 20-40 kcal/100g)
- Šaltinis vitamino D (ypač saulėje džiovinti)
Saugaus vartojimo patarimai:
- Venkite valgyti grybus vakarienei – jie lėtai virškimi
- Kruopščiai išvalykite prieš apdorojimą
- Niekada nevalgykite žalių grybų
- Vaikams iki 7 metų grybai nerekomenduojami
- Suvartokite 1-2 dienas po ruošimo
Grybai medicinoje:
- Baravykai stiprina imuninę sistemą
- Voveraitės turi priešuždegiminių savybių
- Šitakė grybai gali padėti mažinti cholesterolį
- Eritadeniai (reishi) naudojami stresui mažinti
Patarimas šeimininkėms: Grybai puikiai tinka konservavimui – galite juos marinuoti, sūdyti ar džiovinti šaltam sezonui!