Ar kada susimąstėte, kodėl automatiškai griebiatės naujo arbatos maišelio, kai norite antro puodelio? Galbūt matėte, kaip tai daro kiti, galbūt jus taip išmokė, o gal patys pastebėjote, kad pirmas maišelis antrą kartą tiesiog neturi tokio paties skonio.
O kas, jei tą patį arbatos maišelį panaudotumėte dar kartą savo mėgstamai popietės arbatai? Elle Liu, aukštos kokybės arbatos kompanijos „THEORÓ“ įkūrėja, interviu „The TakeOut“ paaiškino, kiek kartų iš tiesų galima užplikyti arbatos maišelį.
Ar galima arbatos maišelį užplikyti kelis kartus?
„Dauguma įprastų arbatos maišelių praranda skonį po pirmojo ar antrojo plikymo, nes jie dažnai pripildyti sulūžusių lapelių arba žemos kokybės arbatos. Skonis dažnai sustiprinamas priedais arba maskuojamas priemaišomis“, – aiškina Liu.
Aukštesnės kokybės arbata gali būti užplikyta 2–3 kartus. Tačiau Liu labiau mėgsta birių lapelių arbatą – ji skanesnė ir suteikia pilną juslinę patirtį, kurios maišeliai negali pasiūlyti.
„Biriuose lapeliuose matosi lapų vientisumas, o antrą ar trečią kartą užplikus dažnai atsiskleidžia nauji, ne mažiau intensyvūs niuansai“, – pažymi ji.
Saugumo taisyklės
Pakartotinis arbatos plikymas priklauso ir nuo tinkamo saugojimo. Tiek biri, tiek maišeliuose supakuota arbata tarp plikymų turi būti išdžiovinta vėdinamoje vietoje, o ne palikta sandariame inde ar puodelyje. Drėgni lapai gali tapti bakterijų ir pelėsių židiniu.
„Gera taisyklė – jei arbata nemaloniai kvepia arba atrodo gleivėta, jos pakartotinai nenaudokite“, – perspėja Liu.
Kokią arbatą galima užplikyti daug kartų?
- Juodoji ir tamsioji arbata (pvz., pu-erh): gali būti plikoma net 15–18 kartų mažomis porcijomis, naudojant trumpus užpylimus kungfu stiliumi. Kiekvieną kartą atsiskleidžia vis kiti skoniai – saldumas, žemiškumas ar švelnumas.
- Brandinta baltoji arbata: galima užplikyti bent 12 kartų. Ji gaminama iš subrendusių lapų ir stiebų, todėl pasižymi sodrumu bei patvarumu. Laikui bėgant skonis gilėja, atsiranda šilumos, kompleksiškumo ir subtilaus saldumo.
- Subtilioji baltoji arbata: geriausiai atsiskleidžia per pirmuosius 6–7 užpylimus. Jos žavesys – gėlių ir melionų natos, kurios vėliau pradeda blėsti.
- Žalioji arbata: kruopščiai plikyta iš sveikų lapelių, naudojant žemą temperatūrą ir trumpą laiką, gali atlaikyti iki 12 plikymų.
- Labai oksiduotos ulongo arbatos: dar atsparesnės dėl savo kilmės ir skrudinimo metodo. Pasak Liu, per 12 užpylimų „jų tamsūs, susisukę lapai lėtai atsiveria, palaipsniui atskleisdami keptų kaulavaisių, orchidėjų ir mineralų natas“.
Arbatos skonio pokytis su kiekvienu užpilu – dar viena priežastis, kodėl, renkantis rytinę kavą ar arbatą, teisingas atsakymas visada yra arbata.
Šaltinis: https://www.thetakeout.com/1969150/how-to-reuse-tea-bag-flavor/
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

