Kakava, vadinama „dievų maistu“, – ne tik šokolado žaliava, bet ir natūralus maistinių medžiagų bei antioksidantų šaltinis. Kakavos medžio (Theobroma cacao) sėklos ir žiedai šimtmečius buvo vartojami dėl gydomųjų savybių – jie suteikia energijos, žvalumo ir geros savijautos. Šiame straipsnyje paaiškinama, kodėl kakava yra puiki natūrali priemonė nuo nuovargio, prastesnės atminties ir streso, ir pateikiama patarimų, kaip ją įtraukti į sveiką gyvenimo būdą.
Kakavos gydomosios savybės
Kakava priklauso liepažiedžių (Malvaceae) šeimai ir yra turtinga sveikatą stiprinančių medžiagų: kalio, fosforo, magnio, naudingų riebalų, kofeino, teobromino, antioksidantų ir vandens. Šios medžiagos daro kakavą natūraliu sąjungininku rūpinantis sveikata. Tradicinėje medicinoje, ypač tarp vietinių tautų, kakava buvo vertinama dėl valančiųjų, energizuojančių ir virškinimą gerinančių savybių. Ypač vertingos yra jos sėklos ir žiedai, kurių nauda apima daugelį sveikatos sričių.
Išbandykite: įberkite kakavos miltelių į ryto glotnutį ir pajuskite, kaip jie pagyvina dieną!
Kakavos nauda sveikatai
Kakavos universalios savybės daro ją idealia priemone kovojant su nuovargiu, prastesne atmintimi ir stresu. Pagrindiniai privalumai:
- Daugiau energijos. Kakavoje esantys kofeinas ir teobrominas padeda įveikti nuovargį ir natūraliai suteikia žvalumo – be dirbtinių stimuliantų.
- Geresnė mitybinė parama. Kakava – puikus mineralų šaltinis, todėl tinka kaip papildoma priemonė esant nepakankamai mitybai ar anemijai.
- Širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymas. Kakava stiprina širdį ir gerina kraujotaką, kas gali padėti mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Virškinimo ir inkstų veiklos gerinimas. Dėl valančiųjų savybių kakava gali švelninti žarnyno sutrikimus ir palaikyti inkstų funkciją.
- Atminties ir susikaupimo stiprinimas. Antioksidantai ir švelnūs stimulantai gerina smegenų veiklą – padeda atminčiai ir dėmesiui.
- Mažesnis stresas. Kakava atpalaiduoja ir pakelia nuotaiką, slopina emocinę įtampą.
- Išorinė odos priežiūra. Kakavos sviestas ar aliejus, dėl natūralių riebalų, padeda mažinti raukšles ir strijas.
Įkvėpimui: įtraukite kakavą į kasdienę rutiną – tai gali būti skanus būdas pasirūpinti savijauta!
Kaip saugiai vartoti kakavą
Kakavos sėklos ir žiedai nėra nuodingi, tačiau dėl stimuliuojančio poveikio perteklius gali skatinti pripratimą. Svarbiausia – saikas. Tradiciškai kakava vartojama taip:
- Milteliais. Kakavos miltelius galima dėti į glotnučius, šiltus gėrimus ar kepinius. Rekomenduojama po 5–6 g 2–3 kartus per savaitę.
- Užpilu. Arbata iš kakavos pupelių lukštų – populiarus būdas patirti kakavos naudą, ypač streso mažinimui.
- Išoriškai. Kakavos sviestas naudojamas kremuose ar aliejuose – drėkina ir saugo odą.
Patarimas: įmaišykite kakavos miltelių į rytinę košę ar jogurtą – skanu ir naudinga!
Praktiniai patarimai, kaip įtraukti kakavą į kasdienybę
Kakavą į racioną įtraukti lengva ir verta. Idėjos:
- Ryto gėrimas. Įmaišykite arbatinį šaukštelį kakavos miltelių į kavą ar šiltą pieną – dienos startui.
- Užkandis. Pabarstykite kakavos miltelių ant vaisių – bananų, braškių.
- Kepiniai. Naudokite kakavą sveikesniuose receptuose – bananų duonoje ar energijos batonėliuose.
- Odos priežiūra. Sumaišykite kakavos sviestą su kokosų aliejumi ir naudokite sausoms vietoms.
- Atsipalaidavimui. Vakare pasiruoškite kakavos gėrimą – rinkitės tamsią, becukrę kakavą, kad nauda būtų didžiausia.
Mažas iššūkis: savaitę gerkite kakavą vakare ir stebėkite, kaip keičiasi nuotaika ir energija!
Įspėjimai ir rekomendacijos
Nors kakava saikingai yra saugi, dėl kofeino ir teobromino perteklinis vartojimas gali sukelti nemigą ar nerimą. Jei turite širdies sutrikimų, alergijų ar kitų sveikatos problemų, prieš reguliariai vartodami kakavą pasitarkite su gydytoju. Venkite stipriai pasaldintų kakavos produktų, pavyzdžiui, pieniško šokolado – cukrus gali panaikinti naudą. Visada rinkitės grynus, mažai apdorotus kakavos miltelius arba kakavos sviestą.
Išdrįskite: įsigykite nedidelį maišelį žalių kakavos miltelių ir kartą per savaitę išbandykite naujame recepte!
Papildoma nauda
- Imunitetas. Kakavos antioksidantai (flavonoidai) stiprina organizmo apsaugą.
- Miegas. Saikingai vartojama kakava vakare gali atpalaiduoti ir gerinti miego kokybę.
- Natūralus nuotaikos gerintojas. Kakava skatina endorfinų ir serotonino gamybą, gerina nuotaiką.
- Tvari pasirinktis. Rinkdamiesi kakavą remiate tradicinę žemdirbystę, ypač mažus ūkius tropikuose.
Patarimas: rinkitės „Fairtrade“ (sąžiningos prekybos) kakavą – ir naudinga, ir sąmoninga.
Kakava – gamtos dovana gerai savijautai
Kakava – išskirtinis gydomasis augalas, padedantis įveikti nuovargį, palaikyti atmintį ir mažinti stresą. Dėl gausių maistinių medžiagų ir antioksidantų ji – universalus sąjungininkas sveikatai, tiek vartojant vidiniam poveikiui, tiek išoriškai odos priežiūrai. Įtraukite kakavą į racioną saikingai – gėrimuose, užkandžiuose ar kosmetikoje – ir mėgaukitės jos natūralia nauda. Išmėginkite šiuos patarimus ir pajuskite, kaip kakava gali pagerinti jūsų savijautą! Pasidalykite mėgstamiausiu kakavos receptu komentaruose ir pradėkite naudoti kakavą jau šiandien!