Kalendra naudojama daugelio šalių virtuvėse – nuo Kaukazo iki Šiaurės Amerikos. Ji praturtina patiekalus ryškiu aromatu, taip pat vertinama dėl naudingų savybių. Kalendroje yra vitaminų, antioksidantų ir eterinių aliejų.
Ką reikia žinoti apie kalendrą
Kalendra – vienmetis skėtinių šeimos augalas, plačiai naudojamas įvairių šalių virtuvėse. Kulinarijoje vartojami tiek švieži lapai, tiek sėklos. Dažniausiai „kalendra“ vadinama būtent žaluma, nors botaniškai augalo pavadinimas yra koriandras. Lapai ir stiebai dedami į patiekalus švieži, paprastai pačioje gaminimo pabaigoje arba prieš pat patiekiant, kad išliktų būdingas skonis ir aromatas. Kalendros skonis šiek tiek aitrus ir net aštrus dėl decilo aldehido.
Kalendros tėvyne laikoma Viduržemio jūra. Tačiau yra įrodymų, kad augalas buvo auginamas ir vartojamas maistui už šio regiono ribų. Pavyzdžiui, koriandro sėklų rasta Tutanchamono kape. Pagal vieną versiją, jį kultivavo senovės graikai. Taip pat kalendra buvo naudojama Romos imperijoje.
Kaloringumas
100 g kalendros yra [3]:
- 23 kcal
- riebalų – 0,5 g
- angliavandenių – 0,9 g
- baltymų – 2 g
- skaidulų – 2,8 g
Lyginant su kita žaluma, kalendra yra mažiau kaloringa nei petražolės ar krapai.
Vitaminų sudėtis
100 g kalendros yra (proc. nuo paros normos):
- vitaminas A – 337 µg (37%)
- vitaminas C – 27 mg (30%)
- kalcis – 67 mg (7%)
- geležis – 1,8 mg (10%)
- kalis – 521 mg (21%)
Kalendros nauda: 5 savybės
Kalendra šimtmečius naudota liaudies medicinoje, o šiuolaikinis mokslas patvirtino dalį jos naudingų savybių. Koriandro (kalendros) vaisiai įtraukti į farmakopėją – oficialų vaistų kokybės standartų sąvadą.
1. Turtinga antioksidantų
Antioksidantai stabdo oksidacinius procesus organizme. Jie padeda lėtinti senėjimą, stiprina imuninę sistemą, mažina širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, Alzheimerio ir Parkinsono ligų riziką, saugo akis nuo kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos. Taip pat skatina ląstelių atsinaujinimą ir gerina medžiagų apykaitą.
2. Pašalina sunkiuosius metalus
Kalendra padeda šalinti iš organizmo sunkiuosius metalus – šviną, gyvsidabrį, kadmį. Jie patenka su oru (pvz., dėl pramonės išmetamų teršalų) ir kenkia sveikatai, sukeldami širdies bei kraujagyslių ligas, alergijas, genetinius sutrikimus.
3. Stiprina imunitetą
Kalendroje esantis vitaminas A dalyvauja gaminant antikūnus, kovojančius su infekcijomis. Jis saugo organizmą nuo išorinių užkrėtimų, skatina gleivinių bei epitelio ląstelių gamybą. Vitaminai A ir C aktyvina leukocitų gamybą. Geležis svarbi normaliai imuninės sistemos veiklai.
4. Gerina virškinimą
Eteriniai aliejai palaiko virškinamojo trakto sveikatą, skatina apetitą, mažina dujų kaupimąsi. Kalendra gali palengvinti lengvos dispepsijos simptomus. Tyrimai rodo, kad ji pasižymi antibakteriniu poveikiu ir gali slopinti pavojingų bakterijų, pvz., salmonelių, augimą.
5. Naudinga odai ir kaulams
Vitaminai A, C, kalcis ir antioksidantai padeda gaminti kolageną, gerina odos elastingumą, saugo nuo priešlaikinio senėjimo ir uždegimų. Kalcis stiprina kaulus, padeda išsaugoti jų tankį ir užkerta kelią osteoporozei.
Receptai su kalendra
Optimalu – 10–15 g šviežios kalendros per dieną (nedidelis pundelis). Svarbu jos neperkaitinti, nes kaitinant prarandamas vitaminas C ir aromatinės medžiagos.
Kalendrą galima dėti į salotas, sriubas, mėsos ir žuvies patiekalus, užkandžius, padažus, kokteilius.
Azijietiškos salotos su kopūstu ir kalendra
Ingredientai:
- ½ kopūsto galvos
- 1 didelis pundelis kalendros
- 2 morkos
- 3 v. š. keptų maltų žemės riešutų
- 3 v. š. sezamų aliejaus
- 3 v. š. ryžių acto
Gaminimas:
- Plonai supjaustykite kopūstą.
- Morkas sutarkuokite arba supjaustykite šiaudeliais.
- Sumaišykite sezamų aliejų su ryžių actu.
- Dubenyje sumaišykite daržoves, užpilkite užpilu, išmaišykite.
- Smulkiai supjaustykite kalendrą, gausiai pabarstykite salotas.
- Ant viršaus užberkite riešutų.
- Patiekite iškart, kol kopūstas traškus.
Jogurtinis kalendros padažas
Ingredientai:
- 1 didelis pundelis kalendros
- 1 stiklinė natūralaus jogurto
- 2 skiltelės česnako
- 1 laimas
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- ½ a. š. druskos
- ½ a. š. malto kumino
- pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Smulkiai supjaustykite kalendrą, pašalinkite stambius stiebus.
- Susmulkinkite česnaką.
- Blenderiu sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės.
- Paragaukite, jei reikia – pridėkite druskos ar laimo sulčių.
- Patiekite su daržovėmis, mėsa ar žuvimi.
Kaip laikyti kalendrą
Šviežią kalendrą geriausia laikyti šaldytuve: suvyniojus pundelį į drėgną popierinį rankšluostį ir sudėjus į maišelį ar dėžutę. Galima laikyti ir kaip gėles – stiebus įmerkus į stiklinę vandens, o lapus pridengus maišeliu. Taip išsilaiko 2–3 savaites.
Kalendrą galima ir užšaldyti: nuplauti, nusausinti, susmulkinti, sudėti į maišelį ar dėžutę ir dėti į šaldiklį.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.