Nitratai yra azoto rūgšties druskos ir randami visose daržovių kultūrose. O nitratai tampa žalingi mūsų organizmui, kai skyla iki nitritų. Todėl svarbu žinoti kuriose daržovių dalyse daugiausia kaupiasi nitratų.
Pavojingiausia nitratų dozė daržovėse yra 5000 mg/kg. Jei nitratai yra 300-600 mg ribose, tai laikoma vidutiniu nitratų kiekiu. O saugi nitratų koncentracija yra 10-80 mg.
Kurios daržovės labiausiai kaupia nitratus:
- Arbūzai;
- Melionai;
- Ridikėliai;
- Burokėliai;
- Krapai;
- Lapiniai kopūstai;
- Salotos;
- Špinatai;
- Svogūnų laiškai.
Arbūzuose nitratai kaupiasi minkštime po žieve, taip pat ir melionuose. Todėl pageidautina nevalgyti viso minkštimo prie žievės. O krapuose, špinatuose ir kitose žalumynuose nitratai daugiausia kaupiasi koteliuose. Todėl valgykite lapus.
Daržovės su vidutiniu nitratų kiekiu:
- Agurkai;
- Morkos;
- Ropės;
- Cukinijos;
- Baltagūžiai kopūstai;
- Moliūgai;
- Ridikai.
Pomidorai turi mažai nitratų.
Kai valgote agurkus, nupjaukite daugiau tos dalies, kur vaisius tvirtinasi prie stiebo. Kadangi šioje dalyje agurkuose vyksta didžiausias nitratų kaupimasis.
Cukinijose ir moliūguose šios medžiagos kaupimasis vyksta toje pačioje vaisių dalyje.
Morkose nitratų kaupimasis vyksta šerdyje, o kopūstuose – storose gyslose, viršutiniuose lapuose ir kotuose.
Daržovės su mažu nitratų kiekiu:
- Pomidorai;
- Paprikos;
- Burokėliai;
- Pupelės; Žirniai;
- Česnakai;
- Bulvės;
- Svogūnai;
- Rūgštynės.
Nulupame burokėlių žievelę ir šakniavaisiuose praktiškai nebelieka nitratų.
Burokėliuose ir bulvėse nitratų kaupimasis vyksta žievelėje, o pomidoruose ir paprikose – vaisiaus viduryje.
Taip pat mažas nitratų kiekis yra obuoliuose, kriaušėse ir kituose vaisiuose bei uogose.