Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Lašiša ar vištiena: mitybos specialistai paaiškino, kuris pasirinkimas sveikesnis lietuvių stalui

4 min. skaitymo

Lietuvių virtuvėje dažniausiai karaliauja vištiena – nebrangi, greitai paruošiama ir tinka prie visko. Tačiau vis dažniau ją išstumia lašiša – produktas, siejamas su „geraisiais“ riebalais ir sveika mityba. Tad kuris iš šių baltymų šaltinių iš tiesų sveikesnis: vištiena ar lašiša? Mitybos specialistai sako – abu turi savo vietą mityboje, bet jų poveikis organizmui skirtingas.

Lašiša – širdies ir smegenų maistas

Lašiša išsiskiria tuo, kad viename produkte sujungia aukštos kokybės baltymus ir sveikuosius riebalus. Joje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegiminius procesus organizme, gerina širdies veiklą ir padeda palaikyti gerą nuotaiką bei koncentraciją.

Be baltymų, lašiša turi vitamino D, B12, seleno ir antioksidanto astaksantino, kuris suteikia žuviai rausvą atspalvį ir saugo ląsteles nuo senėjimo.

Specialistai pabrėžia: lietuviams, gyvenantiems regione, kur saulės trūksta didžiąją metų dalį, lašiša gali būti vienas geriausių natūralaus vitamino D šaltinių. Tai ypač svarbu šaltuoju sezonu, kai daug žmonių kenčia nuo jo trūkumo.

Vištiena – liesas baltymas kasdienai

Vištienos privalumas – mažiau riebalų ir kalorijų, todėl ji puikiai tinka norintiems palaikyti ar mažinti svorį. Ypač vertinama vištienos krūtinėlė be odos, kurioje baltymų daug, o sočiųjų riebalų – labai mažai.

Vištiena taip pat turi niacino (vitamino B3), B6, fosforo ir seleno, padedančių raumenų ir nervų sistemai. Dėl švelnaus skonio ji lengvai pritaikoma įvairiems patiekalams – nuo sriubų iki salotų.

Vis dėlto, vištienoje beveik nėra omega-3 riebalų, todėl mitybos specialistai rekomenduoja ją derinti su žuvimi bent kelis kartus per savaitę, kad organizmas gautų visų reikalingų riebalų rūgščių.

Vištiena ir sveikata

Kuri iš jų sveikesnė?

Atsakymas priklauso nuo jūsų poreikių.

  • Jei siekiate stiprinti širdį ir mažinti uždegimus, geresnis pasirinkimas bus lašiša – joje daug omega-3, vitamino D ir antioksidantų.
  • Jei norite daug baltymų su mažiau riebalų, rinkitės vištienos krūtinėlę. Ji padeda auginti raumenis ir neprideda perteklinių kalorijų.

Mitybos specialistai sutaria dėl vieno: įvairovė yra sveikiausia strategija. Vien lašiša ar tik vištiena neaprūpins visų reikalingų medžiagų. Subalansuota mityba turėtų apimti ir kitus baltymų šaltinius – kiaušinius, ankštinius, riešutus ar liesą jautieną.

Praktinis patarimas lietuviams

Jei renkatės tarp šių dviejų produktų parduotuvėje:

  • Lašišą valgykite 2–3 kartus per savaitę, geriausia keptą orkaitėje ar garuose, kad išsaugotumėte riebalų rūgštis.
  • Vištieną galite įtraukti dažniau, bet stenkitės rinktis ne keptą aliejuje, o virta, troškintą ar keptą be riebalų.
  • Pirkdami lašišą, atkreipkite dėmesį, ar ji laukinė ar auginta – pirmojoje mažiau antibiotikų ir daugiau natūralių riebalų rūgščių.

Išvada

Lašiša – sveikatos investicija, vištiena – praktinis kasdienis pasirinkimas. Viena maitina širdį, kita – raumenis. O jų derinys – geriausia, ką galite padaryti dėl savo organizmo.

Trumpai tariant, mitybos balansą nulemia ne tai, ką valgote kartą, o tai, ką valgote nuolat. Tad į savo meniu verta įtraukti ir žuvį, ir vištieną – dvi puses to paties sveiko stalo.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.