Reguliarus nesaldintos arbatos vartojimas yra susijęs su mažesne mirties nuo visų priežasčių, įskaitant vėžį ir širdies bei kraujagyslių ligas, rizika. Tai teigia tyrėjai, išanalizavę 195 361 JK biobanko projekto dalyvio duomenis. Rezultatai paskelbti žurnale Frontiers in Nutrition.
Per 13,6 metų stebėjimo laikotarpį užregistruota 11 718 mirčių: 6415 – nuo vėžio ir 2202 – nuo širdies bei kraujagyslių ligų. Mažiausia rizika buvo pastebėta žmonėms, kurie per dieną išgerdavo vidutiniškai 3,5–4,5 puodelio nesaldintos arbatos. Jų bendras mirtingumas buvo 20 procentų mažesnis, mirtingumas nuo vėžio – 14 procentų mažesnis, o mirtingumas nuo širdies bei kraujagyslių ligų – 27 procentais mažesnis, palyginti su tais, kurie arbatos negėrė.
Arbata su pridėtiniu cukrumi ar dirbtiniais saldikliais tokios naudos neparodė. Pasak autorių, saldūs priedai gali panaikinti teigiamą gėrimo poveikį, todėl norint gauti maksimalią naudą, geriau gerti arbatą be saldiklių.
Mokslininkai pabrėžia, kad gauti duomenys atitinka rekomendacijas mažinti pridėtinio cukraus vartojimą ir gali tapti patarimų, kuriais siekiama prailginti gyvenimą, pagrindu.