Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Migdolų nauda: 8 savybės, kurias privalote žinoti

Didelė migdolų nauda
5 min. skaitymo

Migdolai puikiai tinka ir kaip užkandis, ir kaip įvairių patiekalų ingredientas. Iš jų gamina pieną, marcipaną ir miltus, o migdolų aliejų naudoja kosmetologijoje. Jų neginčijami privalumai – ne tik malonus, subtilus skonis, bet ir naudinga sudėtis.

Kas yra migdolai

Migdolai – tai valgomosios migdolinio medžio vaisių kauliukai. Jie padengti kieta odelė. Artimi migdolinių medžių giminaičiai – abrikosai, kurie taip pat auginami šiltame sausame klimate. Jų branduolius kartais painioja su migdolais dėl išorinio panašumo. Tačiau abrikosų kauliukai daug minkštesni, odelė nuo jų nuimama lengviau, o pagal spalvą migdolai paprastai tamsesni.

Migdolinis medis priskiriamas Rožinių šeimai ir Slyvų genčiai. Yra dvi migdolų rūšys: saldieji ir kartieji. Pirmuosius valgo, o antruosius naudoja aromatizuojančių ekstraktų gamybai maisto produktams ir likeriams. Karčiųjų migdolų negalima vartoti maistui, nes juose yra amigdalino – toksino, kuris gali pakenkti sveikatai ir net sukelti mirtį.

Migdolai

Migdolų kaloringumas

Migdolų sudėtyje yra daug naudingų medžiagų. Viena 28 gramų porcija turi:

  • 160 kalorijų
  • 6 g angliavandenių
  • 3,5 g skaidulinių medžiagų
  • 6 g baltymų
  • 76,3 mg kalcio
  • 1 mg geležies
  • 76 mg magnio
  • 136 mg fosforo
  • 208 mg kalio
  • 0,9 mg cinko
  • 0,3 mg vario
  • 0,6 mg mangano
  • 1,2 mkg seleno
  • 7,27 mg vitamino E

Migdoluose taip pat yra vario, vitamino B2 (riboflavino) ir fosforo. Kaip augalinės kilmės produktas, jis turi fitino rūgšties. Ji blogina geležies, cinko ir kalcio įsisavinimą ir gali sukelti mineralinių medžiagų trūkumą.

Migdolai ir sveikata

Migdolų nauda: 8 savybės

1. Turi daug antioksidantų

Antioksidantai saugo nuo oksidacinio streso, kuris gali pažeisti molekules organizmo ląstelėse ir skatinti uždegimą, senėjimą ir onkologines ligas. Migdoluose šios medžiagos yra odelėje.

Klinikinis tyrimas su 60 rūkalių parodė, kad apie 84 gramai migdolų per dieną sumažina oksidacinio streso biomarkerius 23–34% per keturias savaites.

2. Yra vitamino E šaltinis

Migdolai turtingi vitaminu E, kuriame yra riebaluose tirpių antioksidantų, pavyzdžiui, tokoferolio. Viena porcija (28 g) kauliukų turi apie 7,27 mg vitamino E, kas sudaro maždaug 37% paros normos.

3. Padeda sumažinti cukraus kiekį

Migdolai turtingi magniu, kuris dalyvauja daugelyje organizmo procesų, įskaitant cukraus kiekio kraujyje kontrolę. Dviejose migdolinio medžio vaisių kauliukų porcijose yra maždaug 150 mg šio mikroelemento, kai bendra paros norma yra apie 310–420 mg.

4. Padeda mažinti kraujospūdį

Magnio trūkumas susijęs su aukštu kraujospūdžiu, nepriklausomai nuo to, ar žmogus turi antsvorio. Tyrimai rodo, kad šio mikroelemento trūkumo koregavimas, įskaitant migdolų pagalbą, gali smarkiai sumažinti arterinį kraujospūdį.

5. Normalizuoja cholesterolio lygį

Aukštas MTL lipoproteinų lygis kraujyje – širdies ligų rizikos veiksnys. 16 savaičių tyrimas su 65 prediabetu sergančiais žmonėmis parodė, kad dieta, kurioje 20% kalorijų sudaro migdolai, sumažina MTL cholesterolio lygį vidutiniškai 12,4 mg/dl.

6. Apsaugo nuo žalingo MTL cholesterolio oksidacijos

„Blogas” MTL cholesterolis gali oksiduotis, šis procesas skatina širdies ligų vystymąsi. Eksperimentai su gyvūnais parodė, kad migdolų odelė turtinga polifenoliniais antioksidantais, kurie apsaugo nuo šio proceso.

7. Mažina alkio jausmą

Migdoluose mažai angliavandenių, bet daug baltymų ir skaidulinių medžiagų, kurios didina sotumo jausmą, todėl norisi valgyti mažiau. Taip sumažėja suvartojamų kalorijų kiekis.

8. Efektyvus normalizuojant svorį

Organizmas neįsisavina apie 10–15% riešutuose esančių kalorijų. Be to, kai kurie duomenys rodo, kad riešutų vartojimas gali šiek tiek pagreitinti medžiagų apykaitą.

Migdolų žala

Saikingais kiekiais migdolai yra saugūs. Tačiau žmonės, alergiški riešutams, turėtų vengti šio produkto: jis didina nepageidaujamų reakcijų riziką iki anafilaksinio šoko.

Taip pat migdolinio medžio vaisių kauliukai dėl savo dydžio gali sukelti užspringimą mažiems vaikams ir pagyvenusiems žmonėms, kuriems sunku ryti.

Migdolų aliejus

Nerafinuotas migdolų aliejus gaunamas spaudžiant kauliukus minimaliai kaitinant. Taip pavyksta išsaugoti jų maistines medžiagas ir naudingas savybes.

Migdolų aliejus naudojamas kulinarijoje ir kosmetologijoje. Jis ne tik ramina ir minkština odą, bet ir gerina veido spalvą bei tonusą, padeda subalansuoti drėgmės įsisavinimą ir praradimą. Kadangi migdolų aliejus turi antibakterinių savybių ir vitamino A, jį galima naudoti aknės gydymui. Taip pat jis mažina saulės nudegimų pasekmes ir senėjimo požymius. Aliejus turi galingų priešgrybelinių savybių, stiprina plaukus ir nagus.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.