Migdolai puikiai tinka ir kaip užkandis, ir kaip įvairių patiekalų ingredientas. Iš jų gamina pieną, marcipaną ir miltus, o migdolų aliejų naudoja kosmetologijoje. Jų neginčijami privalumai – ne tik malonus, subtilus skonis, bet ir naudinga sudėtis.
Kas yra migdolai
Migdolai – tai valgomosios migdolinio medžio vaisių kauliukai. Jie padengti kieta odelė. Artimi migdolinių medžių giminaičiai – abrikosai, kurie taip pat auginami šiltame sausame klimate. Jų branduolius kartais painioja su migdolais dėl išorinio panašumo. Tačiau abrikosų kauliukai daug minkštesni, odelė nuo jų nuimama lengviau, o pagal spalvą migdolai paprastai tamsesni.
Migdolinis medis priskiriamas Rožinių šeimai ir Slyvų genčiai. Yra dvi migdolų rūšys: saldieji ir kartieji. Pirmuosius valgo, o antruosius naudoja aromatizuojančių ekstraktų gamybai maisto produktams ir likeriams. Karčiųjų migdolų negalima vartoti maistui, nes juose yra amigdalino – toksino, kuris gali pakenkti sveikatai ir net sukelti mirtį.
Migdolų kaloringumas
Migdolų sudėtyje yra daug naudingų medžiagų. Viena 28 gramų porcija turi:
- 160 kalorijų
- 6 g angliavandenių
- 3,5 g skaidulinių medžiagų
- 6 g baltymų
- 76,3 mg kalcio
- 1 mg geležies
- 76 mg magnio
- 136 mg fosforo
- 208 mg kalio
- 0,9 mg cinko
- 0,3 mg vario
- 0,6 mg mangano
- 1,2 mkg seleno
- 7,27 mg vitamino E
Migdoluose taip pat yra vario, vitamino B2 (riboflavino) ir fosforo. Kaip augalinės kilmės produktas, jis turi fitino rūgšties. Ji blogina geležies, cinko ir kalcio įsisavinimą ir gali sukelti mineralinių medžiagų trūkumą.
Migdolų nauda: 8 savybės
1. Turi daug antioksidantų
Antioksidantai saugo nuo oksidacinio streso, kuris gali pažeisti molekules organizmo ląstelėse ir skatinti uždegimą, senėjimą ir onkologines ligas. Migdoluose šios medžiagos yra odelėje.
Klinikinis tyrimas su 60 rūkalių parodė, kad apie 84 gramai migdolų per dieną sumažina oksidacinio streso biomarkerius 23–34% per keturias savaites.
2. Yra vitamino E šaltinis
Migdolai turtingi vitaminu E, kuriame yra riebaluose tirpių antioksidantų, pavyzdžiui, tokoferolio. Viena porcija (28 g) kauliukų turi apie 7,27 mg vitamino E, kas sudaro maždaug 37% paros normos.
3. Padeda sumažinti cukraus kiekį
Migdolai turtingi magniu, kuris dalyvauja daugelyje organizmo procesų, įskaitant cukraus kiekio kraujyje kontrolę. Dviejose migdolinio medžio vaisių kauliukų porcijose yra maždaug 150 mg šio mikroelemento, kai bendra paros norma yra apie 310–420 mg.
4. Padeda mažinti kraujospūdį
Magnio trūkumas susijęs su aukštu kraujospūdžiu, nepriklausomai nuo to, ar žmogus turi antsvorio. Tyrimai rodo, kad šio mikroelemento trūkumo koregavimas, įskaitant migdolų pagalbą, gali smarkiai sumažinti arterinį kraujospūdį.
5. Normalizuoja cholesterolio lygį
Aukštas MTL lipoproteinų lygis kraujyje – širdies ligų rizikos veiksnys. 16 savaičių tyrimas su 65 prediabetu sergančiais žmonėmis parodė, kad dieta, kurioje 20% kalorijų sudaro migdolai, sumažina MTL cholesterolio lygį vidutiniškai 12,4 mg/dl.
6. Apsaugo nuo žalingo MTL cholesterolio oksidacijos
„Blogas” MTL cholesterolis gali oksiduotis, šis procesas skatina širdies ligų vystymąsi. Eksperimentai su gyvūnais parodė, kad migdolų odelė turtinga polifenoliniais antioksidantais, kurie apsaugo nuo šio proceso.
7. Mažina alkio jausmą
Migdoluose mažai angliavandenių, bet daug baltymų ir skaidulinių medžiagų, kurios didina sotumo jausmą, todėl norisi valgyti mažiau. Taip sumažėja suvartojamų kalorijų kiekis.
8. Efektyvus normalizuojant svorį
Organizmas neįsisavina apie 10–15% riešutuose esančių kalorijų. Be to, kai kurie duomenys rodo, kad riešutų vartojimas gali šiek tiek pagreitinti medžiagų apykaitą.
Migdolų žala
Saikingais kiekiais migdolai yra saugūs. Tačiau žmonės, alergiški riešutams, turėtų vengti šio produkto: jis didina nepageidaujamų reakcijų riziką iki anafilaksinio šoko.
Taip pat migdolinio medžio vaisių kauliukai dėl savo dydžio gali sukelti užspringimą mažiems vaikams ir pagyvenusiems žmonėms, kuriems sunku ryti.
Migdolų aliejus
Nerafinuotas migdolų aliejus gaunamas spaudžiant kauliukus minimaliai kaitinant. Taip pavyksta išsaugoti jų maistines medžiagas ir naudingas savybes.
Migdolų aliejus naudojamas kulinarijoje ir kosmetologijoje. Jis ne tik ramina ir minkština odą, bet ir gerina veido spalvą bei tonusą, padeda subalansuoti drėgmės įsisavinimą ir praradimą. Kadangi migdolų aliejus turi antibakterinių savybių ir vitamino A, jį galima naudoti aknės gydymui. Taip pat jis mažina saulės nudegimų pasekmes ir senėjimo požymius. Aliejus turi galingų priešgrybelinių savybių, stiprina plaukus ir nagus.