Avokadų vartojimas vakarais gali teigiamai veikti lipidų apykaitą ir širdies sveikatą, ypač žmonėms su prediabetiniu stoviu. Tokią išvadą padarė Ilinojaus technologijos instituto (JAV) mokslininkai. Jų tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Current Developments in Nutrition”.
Tyrimo eiga
Eksperimente dalyvavo 27 suaugusieji su prediabetu. Tris vakarus jie vartojo vieną iš trijų užkandžių variantų:
- Visą avokadą
- Liesus užkandžius su mažu skaidulinių medžiagų kiekiu
- Perdirbtus užkandžius su panašiu į avokadą riebalų ir skaidulinių medžiagų kiekiu
Užkandžiai buvo valgomi tarp 20:00 ir 21:00 val., po to sekė 12 valandų pasninkas. Kitą rytą dalyviai gavo standartinį pusryčius, o mokslininkai matavo jų cholesterolio, trigliceridų, gliukozės, insulino ir uždegimo žymenų lygį.
Rezultatai
Paaiškėjo, kad po avokadų vartojimo dalyvių trigliceridų lygis buvo žymiai mažesnis nei po kitų užkandžių. Šis efektas dar labiau sustiprėjo po pusryčių.
Darbas paneigia stereotipą apie vakarinių užkandžių žalą. Jei renkamės naudingus produktus, tokius kaip avokadai, jie gali atnešti naudos, ypač žmonėms su diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika. Tačiau mokslininkai primena: geresniam efektui svarbi subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas.
Tai yra moksliškai įrodyta informacija, remiantis moksliniame žurnale „Current Developments in Nutrition” paskelbta informacija.