Apie kefyro naudą sveikatai turbūt yra girdėjęs kiekvienas, tačiau kai kurios jo savybės vis dar gali nustebinti. Sužinok, kodėl verta šį produktą įtraukti į savo kasdienę mitybą – tavo organizmas tikrai tau padėkos.
Kefyras – tai kreminės konsistencijos, tirštas gėrimas, turintis daugybę naudingų savybių. Jis lengvai virškinamas, skatina žarnyno peristaltiką, padeda valyti organizmą. Be to, tai puikus pasirinkimas norintiems numesti svorio. Kefyras taip pat yra probiotikų šaltinis, kurie stiprina imuninę sistemą. Ir tai dar ne viskas – dietologas Mateuszas Szalajko savo paskelbtame vaizdo įraše papasakojo apie kefyro savybes, kurios daugumai žmonių gali būti tikras netikėtumas.
Kefyras gerina nuotaiką ir odos būklę
Kefyras gali veikti tavo odą iš vidaus. Kaip paaiškino dietologas, tyrimai su žmonėmis parodė, kad reguliariai vartojamas kefyras reikšmingai pagerina odos būklę net ir sveikiems žmonėms. Pastebėtas geresnis odos drėkinimas bei stipresnis apsauginis barjeras dėl sumažėjusio transepiderminio vandens netekimo.
Anot eksperto, tai lemia kefyre fermentacijos metu susidarantis pieno rūgštis – natūralus odos komponentas, palaikantis jos drėgmę. Be to, jis pabrėžė, kokia stipri yra žarnyno ir odos ašis – jos tarpusavio ryšys daro reikšmingą poveikį bendrai odos būklei.
Kefyras padeda reguliuoti emocinę būklę
Įdomu tai, kad kefyras gali teigiamai veikti ne tik kūną, bet ir emocijas. Pasak dietologo, geriant šį gėrimą galima pagerinti nuotaiką ir sumažinti streso lygį.
Tyrimai rodo, kad kefyras gali padėti reguliuoti organizmo reakciją į stresą ir uždegiminius procesus, kurie turi įtakos smegenų chemijai. Tai gali būti natūrali priemonė nuotaikai pakelti ir nerimui mažinti.
Šis poveikis pasireiškia dėl to, kad žarnynas ir smegenys yra susiję vadinamąja žarnyno–smegenų ašimi. Kefyre esantys mikroorganizmai moduliuoja žarnyno mikroflorą, o tai prisideda prie geresnio imuninės sistemos atsako ir, galiausiai, geresnės psichikos sveikatos.
Įdomu ir tai, kad eksperimentai su gyvūnais parodė – kefyras pasižymi antidepresiniu ir raminamuoju poveikiu.
Kokį kefyrą rinktis?
Sveikos mitybos specialistas taip pat pabrėžė, kad „ne visi kefyrai yra vienodi“ – jų kilmė ir gamybos būdas yra svarbūs. Ne kiekvienas kefyras turi vienodą poveikį.
Skirtingi gamybos būdai lemia skirtingą sudėtį ir galimą naudą sveikatai. Tradicinis, namuose gaminamas kefyras ruošiamas naudojant gyvas kefyro grūdeles – tai sudėtinga simbiotinė bakterijų (tarp jų – pieno ir acto rūgšties bakterijos) bei mielių bendruomenė. Ši turtinga ir įvairi mikroflora yra esminė išskirtinėms kefyro savybėms.
Toks tradicinis kefyras gali pasižymėti gerokai didesne mielių įvairove nei pramoninis. Pramoninis kefyras gaminamas naudojant specialiai atrinktas starterines kultūras, todėl produktai tampa standartizuoti, bet tai gali reikšti mažesnę mikroorganizmų įvairovę. Tuo pačiu – ir mažesnę naudą sveikatai.