Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Nepasterizuotas pienas: tradicija ar pavojus sveikatai?

Nepasterizuotas pienas
3 min. skaitymo

Nors Lietuvoje paprotys gerti pieną „tiesiai iš karvės“ gyvuoja šimtmečius, pastaruoju metu jis kelia vis daugiau diskusijų. Nepasterizuotą pieną galima įsigyti tiesiai iš ūkininkų, užsisakyti internetu ar net pirkti specialiuose pieno automatuose, esančiuose įvairiuose miestuose. Vis dėlto ekspertai įspėja: toks pienas gali būti pavojingas sveikatai.

Nepasterizuoto pieno rizika

Lietuvos įstatymai leidžia parduoti nepasterizuotą pieną, tačiau laikantis griežtų higienos ir kokybės reikalavimų. Vartotojai privalo prieš vartojimą pieną užvirinti, kad būtų pašalinti galimi patogenai.

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Kanadoje, Škotijoje ir Australijoje, žalio pieno pardavimas yra visiškai uždraustas. JAV galioja federalinis draudimas platinti nepasterizuotą pieną tarp valstijų. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) bei Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) įspėja, kad nepasterizuotas pienas kelia rimtą bakterinių infekcijų riziką. Jame gali būti tokių patogenų kaip Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes ir Campylobacter jejuni, galinčių sukelti sunkų apsinuodijimą maistu, sepsį ar net persileidimus nėščioms moterims.

Nepasterizuoto pieno nauda: mitas ar tiesa?

Nepasterizuoto pieno šalininkai teigia, kad jame yra daugiau natūralių fermentų ir probiotinių bakterijų nei pasterizuotame piene. Kai kurie tyrimai, pavyzdžiui, paskelbtas žurnale Journal of Allergy and Clinical Immunology, rodo, kad vaikai, augantys kaimo vietovėse ir vartojantys žalią pieną, rečiau serga astma ir šienlige.

Vis dėlto mokslininkai pabrėžia, kad galimos naudos neatsveria rizikos. Pasak Europos maisto saugos tarnybos (EFSA), nepasterizuotas pienas yra vienas pagrindinių bakterinių infekcijų šaltinių Europoje. Ypač pažeidžiamoms grupėms – vaikams, pagyvenusiems žmonėms, nėščioms moterims ir tiems, kurių imunitetas nusilpęs – rekomenduojama visiškai vengti šio produkto.

Karvės pienas
Karvės pienas

Saugumas – pirmoje vietoje

Lietuvoje nepasterizuotas pienas gali būti parduodamas tik laikantis griežtų sanitarinių standartų. Nepaisant to, ekspertai vieningai sutaria: saugiausias būdas vartoti pieną – pašildyti jį iki virimo temperatūros. Tai padeda išsaugoti maistinę vertę ir pašalina pavojingų bakterijų riziką.

Nors „natūralių produktų“ tendencija skatina žalio pieno vartojimą, epidemiologiniai duomenys aiškiai rodo, kad pasterizavimas yra esminis procesas, reikšmingai apsaugantis visuomenės sveikatą.

Išvada

Nepasterizuotas pienas turi savo šalininkų, tačiau jo vartojimo rizika gerokai viršija galimą naudą. Norint mėgautis pieno teikiamais privalumais be pavojaus sveikatai, būtina laikytis saugos rekomendacijų ir rinktis pasterizuotą pieną arba virinti žalią pieną prieš vartojimą.

Šaltiniai

  • JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA)
  • Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC)
  • Journal of Allergy and Clinical Immunology
  • Europos maisto saugos tarnyba (EFSA)

Turinys skirtas tik informaciniams ir edukaciniams tikslams. Prieš priimdami su sveikata susijusius sprendimus, pasitarkite su specialistu.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.