Obuoliuose yra nemažai sveikųjų mikroelementų, mineralų ir skaidulų. Šiuos vaisius galima ir reikia valgyti kasdien, bet ne daugiau kaip 1–2 vaisius per dieną.
Apie obuolių naudą pasakojo gastroenterologė ir dietologė Simona, pabrėždama, kad įtraukiant šį produktą į mitybą būtina atsižvelgti į individualų toleranciją. Pavyzdžiui, pacientams, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu, reikėtų susilaikyti nuo dažno obuolių vartojimo. Jų sudėtyje esantys fruktanai ir fruktozė gali sukelti diskomforto jausmą ir pilvo pūtimą.
Sergantiems gastritu nerekomenduojama valgyti obuolių su žievele. Per stambi skaidulų masė gali dirginti gleivinę. Tuo pačiu metu būtent obuolių žievelėje yra daugiausia naudingų mikroelementų, todėl jei nėra specialių kontraindikacijų, geriau jos nelupti.
Simona pažymėjo, kad obuolių sėklose yra amigdalino, kuris virškinimo metu išskiria mirtiną nuodą – cianidą. Laimei, pati sėklose esanti pavojinga medžiaga jų nepaverčia nuodais. Amigdalino yra per mažai, kad apsinuodytumėte. Kad atsirastų neigiamų pasekmių, reikia suvalgyti kelis šimtus sėklų, o tai beveik neįmanoma, ypač netyčia.
Nereikėtų valgyti sėklų tyčia, kad išvengtumėte per didelio skrandžio krūvio. Tuo pačiu metu geriau visada valgyti žievelę ir valgyti daugiau dėl didžiulio vitaminų, skaidulų ir antioksidantų kiekio sudėtyje.
Pastaba: Šis straipsnis skirtas tik informaciniams tikslams. Tai nėra medicininis receptas. Būtina specialisto konsultacija.