Absoliutus blogis, ar ne? Na, nežinau… Absoliučiu blogiu galima pavadinti tik tai, kad mūsų maisto pramonė naudoja pigų palmių aliejų vietoj brangesnių riebalų, tradiciškai naudojamų daugelyje produktų, ir tuo pačiu slepia tai nuo vartotojų. O jei kalbėsime apie palmių aliejaus poveikį žmogaus sveikatai, tai čia toli gražu ne viskas taip vienareikšmiška.
Kai palmių aliejus viską gadina
Jei palmių aliejumi pakeičiami polinesočieji arba mononesočieji augaliniai riebalai (pavyzdžiui, alyvuogių aliejus ar saulėgrąžų aliejus), tai, be abejonės, ženkliai sumažins šių produktų maistinę vertę ir padidins aterosklerozės riziką. Ryškiausias tokios manipuliacijos pavyzdys – majonezas ar kiti padažai augalinio aliejaus pagrindu.
Reikalas tas, kad palmių aliejus, skirtingai nuo augalinio, turi daugiausia sočiųjų riebalų (todėl jis toks pat kietas kaip ir sviestas, kuris taip pat sudarytas iš sočiųjų riebalų). Ir visiškai nesvarbu, kad pirmuoju atveju sotieji riebalai yra augalinės kilmės, kas daugeliui yra naudingumo sinonimas, o sviesto atveju – gyvulinės. Nepriklausomai nuo savo kilmės, visi sotieji riebalai dideliais kiekiais didina aterosklerozės ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.
Kai nuo palmių aliejaus nei šilta, nei šalta
Tai veda prie antros išvados: jei palmių aliejus naudojamas pieno riebalams pakeisti (pavyzdžiui, šokolado, saldainių ir kitų konditerijos gaminių kainai sumažinti, taip pat sūrio, grietinės, varškės ar pieno kainai sumažinti arba riebalų kiekiui modifikuoti), tai neturės įtakos aterosklerozės rizikai. Ji bus vienodai didelė tiek tikrų produktų, tiek palmių aliejumi modifikuotų produktų atveju.
Taigi, palmių aliejaus čia kaltinti negalima. Taip, gausime mažiau vitamino A, kuris būdingas sviestui, bet praturtėsime vitaminu E ir beta karotenu (provitaminu A). Tačiau dauguma maisto pramonėje naudojamų palmių aliejų yra labai rafinuoti, ir nemaža dalis šių maistinių medžiagų prarandama.
O kaip dėl cholesterolio? Jo nėra palmių aliejuje, kitaip nei pieno riebaluose, todėl produktai „ant palmių“ turėtų būti sveikesni. Tačiau esmė ta, kad cholesterolis pats savaime nėra kenksmingas, o tik tada, kai veikia kartu su sočiaisiais riebalais. Pavyzdžiui, krevetėse yra daug cholesterolio, tačiau nė vienas jūrinės dietos šalininkas nemirė nuo širdies smūgio. O visa esmė ta, kad jūrinių roplių cholesterolis gaunamas kartu su omega-3 polinesočiaisiais riebalais.
Kai nuo palmių aliejaus net geriau
O jei palmių aliejumi keičiamas įprastas ir, atrodytų, saugus margarinas, tai šiuo atveju, priešingai, širdies ir kraujagyslių ligų rizika mažės. Dirbtiniai transriebalai, sudarantys margarino pagrindą, yra daug pavojingesni nei natūralūs palmių aliejaus ar pieno produktų sotieji riebalai. Na, ir nereikia pamiršti svarbiausio antioksidanto – vitamino E, kurio palmių aliejuje labai daug, skirtingai nei margarine.
Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir nėra medicininė konsultacija, diagnozė ar rekomendacijos dėl gydymo ar dietos. Visa straipsnyje pateikta informacija apie palmių aliejaus poveikį sveikatai ir mitybai yra skirta bendram susipažinimui ir neturėtų būti laikoma profesionalia medicinine konsultacija.