Populiariausias mažai kalorijų turintis saldiklis eritritolis, reklamuojamas kaip diabetikams draugiškas cukraus pakaitalas, nėra visiškai sveikas. Nauji tyrimai parodė, kad net viena eritritolio porcija gali sutrikdyti smegenų kraujagyslių ląstelių funkcionavimą ir padidinti sunkių širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tai rodo, kad per didelis šio saldiklio vartojimas gali kelti riziką, kuri iki šiol buvo nepakankamai įvertinta.
Populiarus cukraus pakaitalas be kalorijų, kurį kasdien vartoja milijonai žmonių, gali daryti daugiau žalos nei naudos. Naujas tyrimas rodo, kad eritritolis susijęs su smegenų ląstelių pažeidimais ir didina insulto bei infarkto riziką.
Ar eritritolis yra spąstai diabetikams ir ne tik?
Kolorado Boulder universiteto mokslininkai atrado, kad eritritolis visai nėra toks sveikas, kaip manyta. Jis gaminamas kukurūzų fermentacijos procese ir ilgą laiką buvo laikomas vienu iš geriausių saldiklių rinkoje, nes yra labai panašus į cukrų, tačiau tik nežymiai veikia insuliną ir cukraus kiekį kraujyje diabetikams.
Naujausias Boulder atliktas tyrimas su 4000 dalyvių parodė, kad cukraus alkoholis atrodo beveik toks pat žalingas kaip dirbtinis saldiklis aspartamas, kurį Pasaulio sveikatos organizacija pripažino kancerogeniniu ir pavojingu. Be to, vyrai ir moterys, turintys aukštesnį eritritolio lygį kraujyje, turėjo žymiai didesnę infarkto ar insulto riziką per artimiausius trejus metus.
Jau 2023 metais mokslininkai nustatė ryšį tarp padidėjusios širdies ir kraujagyslių ligų rizikos ir aukštesnės eritritolio koncentracijos kraujyje, o dabar naujo straipsnio bendraautoriai – integracinės fiziologijos profesorius Christopher DeSouza ir studentė Auburn Berry – nori sužinoti daugiau apie šį nerimą keliantį ryšį.
Tyrimo detalės
Tyrėjai laboratorinėmis sąlygomis prisotino smegenų kraujagyslių vidaus sieneles dengiančias ląsteles tokiu eritritolio kiekiu, koks yra vidutiniame gėrime be cukraus. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad eritritolio veikiamos ląstelės pasižymėjo:
- Žemesniu azoto oksido molekulės lygiu (ji atsakinga už kraujagyslių išsiplėtimą ir atsipalaidavimą)
- Aukštesniu endotelino-1 lygiu (baltymo, sukeliančio kraujagyslių susiaurėjimą)
Taip pasaldintos ląstelės išmetė daugybę laisvųjų radikalų, sukeliančių uždegimus ir senėjimą. Iš esmės eritritolio veikiamos ląstelės funkcionavo priešingai, nei turėtų.
– Mūsų tyrimas yra dar vienas įrodymas, rodantis, kad maistinės vertės neturintys saldikliai, kurie apskritai laikomi saugiais, gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai, – sakė vyresnysis tyrimo autorius prof. DeSouza.
Kas yra eritritolis?
Šis saldiklis, kitaip vadinamas cukraus alkoholiu, yra labai populiarus, be kita ko, todėl, kad beveik neturi kalorijų, suteikia apie 80 proc. įprasto cukraus saldumo ir turi nedidelį poveikį cukraus kiekiui kraujyje bei insulinui. Dėl šių savybių jis ypač patrauklus dietą laikantiems asmenims, taip pat diabetikams.
Naujame tyrime buvo naudojama tik viena eritritolio porcija, todėl asmenys, vartojantys daug porcijų per dieną, tikriausiai yra dar labiau paveikiami jo neigiamo poveikio.
Šaltinis: https://geekweek.interia.pl/zywnosc/news-hit-na-rynku-slodzikow-zaskakuje-skutkami-ubocznymi-eksperci,nId,22167168