Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Saldžiausia medžiaga pasaulyje be kalorijų: kodėl apie taumatiną žino tik nedaugelis

Thaumatin
5 min. skaitymo

Taumatinas – natūralus baltymas iš augalo, kuris auga Afrikoje. Jis yra iki 3000 kartų saldesnis už cukrų ir praktiškai neturi kalorijų. Kodėl šis unikalus saldiklis dar nėra tapęs kasdienybe mūsų virtuvėse?

Cukraus pakaitalų tema jau seniai kelia didelį susidomėjimą. Vis daugiau žmonių nori sumažinti cukraus kiekį savo mityboje, tačiau neįsivaizduoja gyvenimo be saldaus skonio. Laimei, yra medžiagų, kurios saldžios, bet turi žymiai mažiau kalorijų arba jų visai neturi. Tokie pakaitalai nedidina cukraus kiekio kraujyje, todėl gali būti geras pasirinkimas sveikata besirūpinantiems žmonėms. Vienas iš tokių naujokų – taumatinas, natūralus saldiklis, kuris tik populiarėja.

Afrikos augalo paslaptis

Taumatinas yra natūralus baltymas, gaunamas iš visžalio katemfės augalo, kuris daugiausia auga Vakarų Afrikoje ir kai kuriose Centrinės Afrikos dalyse, vaisių. Jis laikomas saldžiausia žinoma medžiaga pasaulyje – iki 3000 kartų saldesniu už sacharozę.

Nors apie taumatiną, kalbant apie cukraus pakaitalus, žinoma gana mažai, pati medžiaga nėra naujiena. Ji buvo atrasta dar 1840 metais britų gydytojo tyrimų dėka. Japonijoje jis jau daugelį metų naudojamas kaip populiarus saldiklis, tačiau Lietuvoje ir Lenkijoje pasirodė tik prieš keletą dešimtmečių. Šiuo metu jis daugiausia naudojamas maisto pramonėje kaip priedas, žymimas simboliu E957, skirtas pagerinti tam tikrų gėrimų ir patiekalų skonį bei aromatą.

Kitoks saldumas

Taumatino skonis skiriasi nuo klasikinio cukraus saldumo. Kai kurie jį lygina su saldymedžiu – jis atsiranda lėtai, tampa pastebimas tik po kelių sekundžių, o būdingas poskonis burnoje išlieka kurį laiką. Dėl šios savybės šis baltymas taip pat veiksmingai maskuoja pernelyg rūgštų, kartų ar metalinį poskonį turinčių produktų skonį.

Sveikatos nauda ir saugumas

Taumatinas yra baltymas, kurį organizmas lengvai virškina. Jis laikomas saugiu žmonėms ir, svarbiausia, nesukelia šalutinio poveikio net ir vartojant dideliais kiekiais, todėl nėra nustatytos jo paros normos. Taumatinas nesukelia alerginių reakcijų maistui, jį gali vartoti ir nėščios moterys, o jo vartojimas neprisideda prie dantų ėduonies vystymosi.

Augalas, iš kurio išgaunamas taumatinas, vertinamas dėl savo sveikatą stiprinančių savybių. Jame yra antocianinų, katechinų, rutino, saponinų ir skvaleno, kurie pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Mokslininkai spėja, kad taumatinas gali turėti panašų poveikį, tačiau norint tai galutinai patvirtinti, reikia atlikti tolesnius tyrimus.

Pranašumai prieš kitus saldiklius

Tinkamai apdorojus, taumatinas sudaro birius, bekvapius baltus miltelius, kurie lengvai ištirpsta vandenyje. Skirtingai nuo cukraus ir kitų saldiklių, tokių kaip ksilitolis, jis praktiškai neturi kalorijų. Kaip baltymas, vienas gramas taumatino suteikia keturias kalorijas, tačiau dėl intensyviai saldaus skonio produktams saldinti naudojamas tik labai nedidelis jo kiekis, todėl tikrasis poveikis kalorijų kiekiui praktiškai nepastebimas.

Be to, taumatinas turi nulinį glikemijos indeksą, todėl yra saugus sergantiems diabetu. Jis taip pat atsparus aukštai temperatūrai trumpą laiką kaitinant, todėl gali būti naudojamas kai kuriuose kepiniuose ir perdirbtuose produktuose.

Kur naudojamas taumatinas

Taumatinas daugiausia naudojamas kaip saldiklis ir natūralus skonio stipriklis. Jis taikomas įvairiuose produktuose – nuo kramtomosios gumos, pieno produktų, desertų, saldumynų ir ledų iki gaiviųjų ir alkoholinių gėrimų. Jo taip pat yra kai kuriuose vaistuose, sirupuose ir maisto papilduose, kur jis sustiprina skonį ir užmaskuoja kitų ingredientų kartėlį.

Dėl išskirtinai intensyvaus saldaus skonio ir praktiškai nulinio kalorijų kiekio jis idealiai tinka produktams, kuriems būtina sumažinti cukraus kiekį, o išlaikyti saldumą. Todėl taumatinas dažnai naudojamas sveikesnių saldumynų, dietinių desertų ir mažai kalorijų turinčių gėrimų gamyboje.

Taumatinas taip pat veikia kaip skonio stipriklis – be saldumo, jis gali paryškinti ir subalansuoti produkto skonį. Dėl šios priežasties jis dažnai derinamas su kitais saldikliais, tokiais kaip sacharinas ar acesulfamas K, kad būtų išgautas sodresnis ir natūralesnis skonio profilis.

Kodėl jo nėra parduotuvėse

Taumatinas nėra parduodamas mažmeninės prekybos parduotuvėse kaip įprastas cukraus pakaitalas. Dėl didelės kainos ir ribotos gamybos jis daugiausia naudojamas maisto ir farmacijos pramonėje. Mažas jo prieinamumas susijęs su brangiu ir neefektyviu ekstrahavimo procesu – tiek iš augalo vaisių, tiek biotechnologiniais metodais. Dėl to taumatinas išlieka retai naudojamu, brangiu saldikliu, kurio kaina viršija daugumos kitų natūralių ir sintetinių cukraus pakaitalų kainą.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.