Šiandien vis daugiau kalbama apie maisto produktus, kurie ne tik malšina alkį, bet ir padeda palaikyti gerą savijautą. Vienas jų – lydytas sviestas, dar vadinamas „ghee“. Šis iš Indijos virtuvės ir tradicinės medicinos atkeliavęs ingredientas pastaruoju metu vis dažniau atrandamas ir Lietuvoje. Jo nauda organizmui – įspūdinga: tai tikras žarnyno balzamas, kaulų ir sąnarių stiprintojas bei regėjimo sąjungininkas.
Kodėl lydytas sviestas laikomas ypatingu?
Lydytas sviestas – tai natūralus produktas, iš kurio pašalinti baltymai ir laktozė, todėl jį gali vartoti net tie, kurie netoleruoja pieno cukraus. Jo gamyba paprasta: sviestas kaitinamas, kol išsiskiria baltymai ir vanduo, o lieka auksinis, skaidrus riebalas su švelniu riešutų aromatu. Šis procesas suteikia produktui ilgesnį galiojimo laiką ir išskirtinį skonį.
Tačiau tikroji ghee vertė slypi ne skonyje, o jo sudėtyje. Jame gausu riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E ir K, kurie būtini imuninei sistemai, kaulų tvirtumui ir regėjimui. Be to, lydytame svieste randama omega-3 ir omega-9 riebalų rūgščių, palaikančių širdies sveikatą ir mažinančių uždegiminius procesus.
Žarnynui – kaip balzamas
Vienas svarbiausių ghee poveikių – jo gebėjimas raminti ir saugoti virškinimo sistemą. Sviesto rūgštis, natūraliai susidarantis junginys lydytame svieste, maitina žarnyno gleivinę, padeda jai atsinaujinti ir saugo nuo uždegimų. Reguliariai vartojant šį produktą, gali sumažėti dirgliosios žarnos ar kolito simptomai. Dėl to ajurvedos tradicijoje ghee nuo seno laikomas natūraliu „vaistu“ žarnynui.

Kaulams, sąnariams ir regėjimui
Vyresnio amžiaus žmonėms šis produktas ypač naudingas dėl didelio vitamino K kiekio. Šis vitaminas padeda kalciui tinkamai įsisavinti ir „nukreipti“ jį į kaulus, o ne į kraujagysles, taip mažindamas osteoporozės riziką. Be to, ghee padeda palaikyti sąnarių lankstumą ir jungiamojo audinio elastingumą.
Kitas svarbus privalumas – regėjimo stiprinimas. Vitaminas A, kurio ghee itin daug, palaiko tinklainės sveikatą ir padeda išvengti su amžiumi susijusių akių ligų, tokių kaip katarakta ar tinklainės degeneracija.
Kaip pasigaminti ghee namuose
Nors lydyto sviesto galima nusipirkti, jo paruošimas namuose – paprastas ir pigesnis būdas gauti šviežią produktą. Reikia tik dviejų dalykų: nesūdyto sviesto ir šiek tiek kantrybės.
- Į puodą sudėkite keturis kubelius sviesto ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol jis ištirps.
 - Kai paviršiuje pradės kauptis baltos putos, jas nugraibykite šaukštu.
 - Kaitinkite apie 40–50 minučių, kol skystis taps skaidrus ir įgaus auksinį atspalvį.
 - Nukelkite nuo ugnies, palikite, kad atvėstų, ir perkoškite į stiklinį indą.
 
Ghee galima laikyti šaldytuve kelias savaites ar net mėnesius.
Kaip naudoti kasdienėje mityboje
Skaidrintas sviestas yra universalus – jis tinka tiek kepimui, tiek kaip priedas prie karštų patiekalų. Kadangi jo dūmų taškas (temperatūra, kai riebalai pradeda degti) siekia apie 250 °C, jis nesuyra ir neišskiria kenksmingų junginių. Todėl ghee galima naudoti vietoj aliejaus kepant daržoves, kiaušinius ar mėsą.
Jis puikiai tinka ir ant karštų bulvių, sriubose ar net ant duonos riekės vietoj sviesto. Šaukštelis lydyto sviesto ryte, įmaišytas į košę ar kavą, gali tapti paprastu būdu pasirūpinti virškinimu ir energija visai dienai.

Kodėl senjorams verta vartoti kasdien
Su amžiumi organizmas praranda gebėjimą greitai atsigauti, todėl maistinės medžiagos tampa dar svarbesnės. Lydytas sviestas – tai natūralus būdas palaikyti kūno funkcijas be papildų. Jis padeda sureguliuoti virškinimą, stiprina kaulus, gerina regėjimą ir suteikia energijos. Dėl šių priežasčių ajurvedos specialistai jį vadina „auksiniu riebalu“ – vienu vertingiausių maisto produktų, kurį verta įtraukti į kasdienę mitybą.
Kai kurie produktai tyliai atlieka savo darbą – be reklamos, be triukšmo. Lydytas sviestas būtent toks: paprastas, bet nepaprastai veiksmingas. Jis primena, kad sveikata dažnai slypi ten, kur paprastumas susitinka su tradicija.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.
					
							
			