Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Štai kas nutinka, jei reguliariai valgote migdolus: poveikis neįtikėtinas

Migdolų nauda
3 min. skaitymo

Migdolai jau tūkstančius metų laikomi vienu vertingiausių maisto produktų. Tai universalus, natūralus ir itin naudingas supermaistas, kurio vartojimas siejamas su stipresne širdimi, lėtesniu senėjimu, gražesne oda ir geresniu imunitetu. Nors šiandien migdolai atrodo įprastas užkandis, jų istorija, sudėtis ir poveikis sveikatai rodo, kad šis riešutas tikrai nusipelno ypatingos vietos kasdienėje mityboje.

Svarbu žinoti: saldieji migdolai – kurie vartojami kaip maistas – yra visiškai saugūs ir itin naudingi. Tuo tarpu kartieji migdolai dėl juose esančių cianido junginių maistui netinka ir naudojami tik pramonėje.

Kodėl migdolai tokie ypatingi?

Vienas maistingiausių natūralių produktų

Saldžiųjų migdolų branduoliuose slypi įspūdingas maistinių medžiagų derinys:

  • apie 20 % baltymų,
  • 25 % angliavandenių,
  • net 50 % sveikųjų augalinių riebalų.

Nors riebalų kiekis gali atrodyti didelis, būtent jie lemia migdolų naudą. Juose gausu:

  • skaidulų,
  • vitamino E,
  • magnio,
  • kalcio,
  • fosforo,
  • antioksidantų.

Ši kompozicija teigiamai veikia beveik visas organizmo sistemas – nuo širdies iki odos.

Antioksidantų galia: apsauga nuo senėjimo ir ligų

Migdolai yra vienas geriausių natūralių vitamino E šaltinių. Tai vienas stipriausių antioksidantų, padedantis:

  • mažinti arterijų užsikimšimo riziką,
  • saugoti širdį ir kraujotaką,
  • stiprinti imuninę sistemą,
  • mažinti uždegiminius procesus,
  • apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir senėjimo.

Ypač daug naudos migdolai suteikia vyresniems nei 60 metų žmonėms – jų organizmui būtina papildoma antioksidantų parama.

Kaip migdolai veikia jūsų organizmą
Kaip migdolai veikia jūsų organizmą

Migdolai per istoriją

Migdolmedis kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir laikomas vienu seniausių kultūrinių augalų pasaulyje. Tai 4–7 metrų aukščio medis, žydintis ankstyvą pavasarį dar prieš išsiskleidžiant lapams.

Saldieji migdolai nuo seno naudojami maistui ir medicinai, o kartieji – daugiausia aliejų gamybai dėl juose esančių toksinų. Būtent todėl migdolų aliejus tapo svarbiu ingredientu kosmetikoje ir farmacijos pramonėje.

Migdolų aliejus – tikras auksas kosmetikoje

Saldžiųjų migdolų aliejus vertinamas visame pasaulyje dėl ypatingo švelnumo ir maitinamųjų savybių. Jis:

  • ramina ir drėkina sausą, jautrią ar brandžią odą,
  • idealiai tinka kūdikių odos priežiūrai,
  • puikiai tirpdo makiažą,
  • naudojamas masažo aliejams ir maceratams,
  • padeda atkurti odos apsauginį barjerą.

Aliejus pasižymi subtiliu, natūraliu kvapu. Karčiųjų migdolų aliejus naudojamas tik kontroliuojamais kiekiais – dėl cianido kvapo ir sudėties jis netinka kasdieniam naudojimui.

Kad išliktų kokybiškas, migdolų aliejus turi būti laikomas tamsiuose, sandariuose buteliuose, nes yra jautrus šviesai.

Kodėl verta migdolus valgyti reguliariai?

Migdolai – vienas universaliausių sveikų produktų. Jie tinka tiek kasdieniams užkandžiams, tiek desertams, tiek sveikatinimo ritualams. Juose gausu baltymų, sveikųjų riebalų, vitaminų ir antioksidantų, o jų poveikis sveikatai daro migdolus nepakeičiamu pasirinkimu.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.