Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Su kuo negalima derinti jogurto – prisiminkite tai kasdien, kol įprasite

Jogurto derinimas su kitais maisto produktais
3 min. skaitymo

Jogurtas jau seniai pelnė tikro supermaisto reputaciją. Valgome jį per pusryčius, naudojame kaip salotų padažą ir tikime, kad kiekvienas šaukštas suteikia išskirtinės naudos mūsų žarnynui. Tačiau ar kada susimąstėte, kad net ir toks naudingas produktas gali tapti diskomforto priežastimi, jei vartojamas netinkamoje kompanijoje? Pasirodo, egzistuoja savos „žaidimo taisyklės”, kurių ignoravimas panaikina visą probiotikų naudą ir sukelia tikrą chaosą mūsų virškinimo sistemoje.

Kodėl skrandyje kyla „konfliktas”?

Pagrindinė problema, kuri dažnai pamirštama, yra jogurto derinimas su daug baltymų turinčiu maistu, ypač mėsa, paukštiena ar žuvimi. Atrodytų, kas blogo vištieną pagardinti lengvu jogurto padažu? Iš tikrųjų tai sukuria beveik neįmanomą užduotį mūsų virškinamajam traktui.

Įsivaizduokite eismo kamštį: gyvūninių baltymų virškinimui reikalinga labai rūgšti aplinka ir specifiniai fermentai (pavyzdžiui, pepsinas), o pieno produktams – visiškai kitokios sąlygos. Kai jie patenka į skrandį vienu metu, sistema „užšąla”. Virškinimo procesas labai sulėtėja, atsiranda sunkumo jausmas ir fermentacija. Nesuvirškinti maisto likučiai tampa idealia vieta patogeninėms bakterijoms, kurios pradeda aktyviai daugintis, slopindamos labai naudingą mikroflorą, kurią taip norėjome palaikyti jogurtu.

Ne tik mėsa: kiti nesėkmingi deriniai

Tačiau mėsos patiekalai tėra ledkalnio viršūnė. Yra ir kitų populiarių derinių, kurie panaikina jogurto gydomąją galią.

Visų pirma, tai cukrus ir saldūs priedai. Paruošti jogurtai su uogiene, sirupais ar šokolado gabaliukais yra labiau desertas nei sveikas užkandis. Cukrus maitina mieles ir kenksmingas bakterijas žarnyne, o tai visiškai neutralizuoja probiotikų darbą. Pasirodo, jūs vienu metu ir „statote”, ir „griaunate”.

Panaši situacija yra ir su perdirbtais grūdais, pavyzdžiui, saldžiais pusryčių dribsniais ar granola su dideliu cukraus kiekiu. Vietoj naudos gaunate tik gliukozės kiekio kraujyje šuolį ir apkraunate virškinimą.

Kokį jogurtą rinktis?
Kokį jogurtą rinktis?

Idealūs jogurto partneriai

Taigi, su kuo reikėtų valgyti jogurtą, kad iš jo gautumėte kuo daugiau naudos? Štai keletas idealių variantų:

  • Šviežios arba šaldytos uogos: jose yra antioksidantų ir skaidulų
  • Chia arba linų sėmenys: omega-3 riebalų rūgščių ir skaidulų šaltinis, padedantis virškinti
  • Maža sauja riešutų: suteiks sveikųjų riebalų ir baltymų
  • Žalumynai ir nekrakmolingos daržovės: sveikiems padažams ir užpilams (pvz., tzatziki) gaminti

Taigi, jogurtas yra išties nuostabus produktas, tačiau kaip ir bet kuri priemonė, jį reikia tinkamai naudoti. Valgykite jį kaip savarankišką patiekalą arba kartu su „draugiškais” ingredientais. Laikykitės paprastos taisyklės: tarp mėsos ir jogurto valgymo turėtų praeiti bent 1,5–2 valandos. Įsiklausykite į savo kūną, ir jis tikrai jums padėkos lengvumu, gera sveikata ir stipriu imunitetu.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.