Jogurtas jau seniai pelnė tikro supermaisto reputaciją. Valgome jį per pusryčius, naudojame kaip salotų padažą ir tikime, kad kiekvienas šaukštas suteikia išskirtinės naudos mūsų žarnynui. Tačiau ar kada susimąstėte, kad net ir toks naudingas produktas gali tapti diskomforto priežastimi, jei vartojamas netinkamoje kompanijoje? Pasirodo, egzistuoja savos „žaidimo taisyklės”, kurių ignoravimas panaikina visą probiotikų naudą ir sukelia tikrą chaosą mūsų virškinimo sistemoje.
Kodėl skrandyje kyla „konfliktas”?
Pagrindinė problema, kuri dažnai pamirštama, yra jogurto derinimas su daug baltymų turinčiu maistu, ypač mėsa, paukštiena ar žuvimi. Atrodytų, kas blogo vištieną pagardinti lengvu jogurto padažu? Iš tikrųjų tai sukuria beveik neįmanomą užduotį mūsų virškinamajam traktui.
Įsivaizduokite eismo kamštį: gyvūninių baltymų virškinimui reikalinga labai rūgšti aplinka ir specifiniai fermentai (pavyzdžiui, pepsinas), o pieno produktams – visiškai kitokios sąlygos. Kai jie patenka į skrandį vienu metu, sistema „užšąla”. Virškinimo procesas labai sulėtėja, atsiranda sunkumo jausmas ir fermentacija. Nesuvirškinti maisto likučiai tampa idealia vieta patogeninėms bakterijoms, kurios pradeda aktyviai daugintis, slopindamos labai naudingą mikroflorą, kurią taip norėjome palaikyti jogurtu.
Ne tik mėsa: kiti nesėkmingi deriniai
Tačiau mėsos patiekalai tėra ledkalnio viršūnė. Yra ir kitų populiarių derinių, kurie panaikina jogurto gydomąją galią.
Visų pirma, tai cukrus ir saldūs priedai. Paruošti jogurtai su uogiene, sirupais ar šokolado gabaliukais yra labiau desertas nei sveikas užkandis. Cukrus maitina mieles ir kenksmingas bakterijas žarnyne, o tai visiškai neutralizuoja probiotikų darbą. Pasirodo, jūs vienu metu ir „statote”, ir „griaunate”.
Panaši situacija yra ir su perdirbtais grūdais, pavyzdžiui, saldžiais pusryčių dribsniais ar granola su dideliu cukraus kiekiu. Vietoj naudos gaunate tik gliukozės kiekio kraujyje šuolį ir apkraunate virškinimą.
Idealūs jogurto partneriai
Taigi, su kuo reikėtų valgyti jogurtą, kad iš jo gautumėte kuo daugiau naudos? Štai keletas idealių variantų:
- Šviežios arba šaldytos uogos: jose yra antioksidantų ir skaidulų
- Chia arba linų sėmenys: omega-3 riebalų rūgščių ir skaidulų šaltinis, padedantis virškinti
- Maža sauja riešutų: suteiks sveikųjų riebalų ir baltymų
- Žalumynai ir nekrakmolingos daržovės: sveikiems padažams ir užpilams (pvz., tzatziki) gaminti
Taigi, jogurtas yra išties nuostabus produktas, tačiau kaip ir bet kuri priemonė, jį reikia tinkamai naudoti. Valgykite jį kaip savarankišką patiekalą arba kartu su „draugiškais” ingredientais. Laikykitės paprastos taisyklės: tarp mėsos ir jogurto valgymo turėtų praeiti bent 1,5–2 valandos. Įsiklausykite į savo kūną, ir jis tikrai jums padėkos lengvumu, gera sveikata ir stipriu imunitetu.