Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Tai blogiausias pienas kavai: apkrauna kasą ir padidina širdies ligų riziką

Kava su kondensuotu pienu
3 min. skaitymo

Atrodo nekaltai – vos šaukštelis tiršto, saldaus pieno, kuris kavai suteikia desertinį skonį. Tačiau medikai įspėja: kava su saldintu kondensuotu pienu yra vienas blogiausių pasirinkimų, jei rūpinatės širdimi, kasos veikla ar svoriu.

Ilgus metus toks gėrimas buvo laikomas prabangos simboliu – švelnus, kreminis ir sotus. Tačiau dabar žinoma, kad šis mišinys gali paversti sveiką rytinį įprotį tikra kalorijų bomba, trikdančia cukraus pusiausvyrą ir medžiagų apykaitą.

Kava su kondensuotu pienu – cukraus ir riebalų „kokteilis“

Saldintas sutirštintas pienas – itin perdirbtas produktas, kurio iki pusės sudaro grynas cukrus. Vienoje nedidelėje skardinėje gali būti net 12 arbatinių šaukštelių sacharozės. Toks kiekis akimirksniu sukelia gliukozės šuolį kraujyje, po kurio seka nuovargis ir dirglumas.

Organizmas reaguoja išskirdamas daugiau insulino, o dažnas šių svyravimų kartojimasis silpnina kasą ir ilgainiui gali lemti atsparumą insulinui bei 2 tipo diabeto riziką.

Be to, kondensuotame piene gausu sočiųjų riebalų, kurie didina „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį. Tai kelias į aterosklerozę ir širdies ligas.

Vos du šaukštai šio pieno turi apie 90 kilokalorijų ir 15 gramų cukraus. Jei tokį gėrimą geriate kasdien, per metus suvartojate daugiau nei 27 tūkst. papildomų kalorijų – tai prilygsta maždaug 4 kilogramams riebalų pertekliaus.

Kaip kava su kondensuotu pienu veikia kasą

Kasa itin jautriai reaguoja į cukraus ir riebalų perteklių. Kai į organizmą patenka tokia saldi ir riebi masė, organas priverstas staiga gaminti daug insulino, kad kompensuotų gliukozės šuolį. Ilgainiui tai sukelia uždegiminius procesus ir pažeidžia jos audinius.

Dar viena mažiau žinoma pasekmė – pieno baltymų ir riebalų sąveika su kavoje esančiais polifenoliais. Šie junginiai, kurie paprastai veikia kaip antioksidantai, netenka savo stipriausių savybių. Kitaip tariant, tai, kas turėtų būti sveikatinantis gėrimas, tampa papildoma našta jūsų kūnui.

Ką rinktis vietoj kondensuoto pieno

Atsisakyti pieno kavoje nebūtina – svarbu rinktis protingiau. Geresnis sprendimas – įprastas neriebus pienas, kuris suteikia švelnumo, tačiau turi daug mažiau kalorijų ir sočiųjų riebalų.

Dar viena puiki alternatyva – augaliniai gėrimai be pridėtinio cukraus, tokie kaip migdolų, avižų ar sojų. Jie lengviau virškinami, turi mažiau riebalų ir gali būti suplakti į malonią putą.

Ir vis dėlto sveikiausias variantas – juoda kava. Joje vos 2–5 kalorijos, tačiau daug antioksidantų, kurie palaiko širdies ir smegenų sveikatą.

Kava pati savaime nėra problema – kenkia tai, ką į ją dedame.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.