Anyžiaus karalius Jūsų virtuvėje: Atraskite pankolį – nuo virškinimo gerinimo iki gurmaniškų šedevrų
Ar kada nors parduotuvėje praėjote pro keistos formos, baltai žalsvą daržovę, primenančią saliero ir krapų hibridą, ir susimąstėte, kas tai? Tai – pankolis, Viduržemio jūros regiono perlas, kurio švelnus anyžiaus dvelksmas ir traški tekstūra gali neatpažįstamai pakeisti jūsų patiekalus. Nors Pietų Europoje jis yra kasdienis svečias lėkštėse, mūsų kraštuose ši daržovė vis dar pamažu skinasi kelią į virtuves ir širdis. Metas išsklaidyti paslapties šydą ir atrasti, kodėl šis saliero „pusbrolis“ yra vertas tapti ir jūsų atradimu.
Kas yra pankolis ir kuo jis ypatingas?
Pankolis (lot. Foeniculum vulgare) – tai ne tik daržovė, bet ir prieskoninis augalas, priklausantis salierinių šeimai, kilęs iš saulėtų Viduržemio jūros pakrančių. Iš pirmo žvilgsnio jis gali priminti svogūno gumbą su iš jo augančiais krapų stiebais. Ir iš tiesų, visos jo dalys yra valgomos ir vertinamos:
- Gumbas: Storas, sultingas ir traškus, švelniai saldaus, anyžius primenančio skonio.
- Stiebai: Panašūs į salierų, puikiai tinka troškiniams ir sultiniams.
- Lapai (plunksnelės): Itin panašūs į krapus, naudojami kaip šviežias prieskonis salotoms, žuviai ar padažams gardinti.
- Sėklos: Džiovintos naudojamos kaip intensyvus prieskonis duonai, arbatoms ir mėsos patiekalams.
Būtent šis universalumas ir subtilus, bet atpažįstamas skonis paverčia pankolį išskirtiniu ingredientu.
Sveikatos eliksyras lėkštėje: Kodėl verta jį valgyti?
Pankolis – tai ne tik skonio, bet ir naudos sveikatai lobynas. Jo savybės vertinamos nuo senų laikų, o šiuolaikinis mokslas tik patvirtina jo teigiamą poveikį organizmui.
- Tikras išsigelbėjimas virškinimo sistemai. Pankolis yra geriausias jūsų žarnyno draugas. Jame esantys eteriniai aliejai padeda atpalaiduoti virškinamojo trakto raumenis, mažina pilvo pūtimą ir nemalonius spazmus. Dėl didelio skaidulų kiekio jis gerina žarnyno peristaltiką, pagreitina medžiagų apykaitą ir gali padėti metant svorį. Be to, jis efektyviai malšina rėmenį.
- Natūralus organizmo skydas. Reguliariai vartojamas pankolis veikia kaip natūralus antibiotikas. Jo sudėtyje esančios medžiagos pasižymi antibakterinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios padeda stiprinti imuninę sistemą ir mažina infekcijų riziką.
- Pagalba širdžiai ir ne tik. Pankolis gali veikti kaip švelnus diuretikas, padedantis iš organizmo pasišalinti skysčių pertekliui ir taip reguliuoti kraujospūdį. Kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, kad jis taip pat gali palengvinti menopauzės simptomus. Tai daržovė, kuri rūpinasi jūsų gera savijauta nuo galvos iki kojų.
Nuo salotų iki kepsnio: Pankolis kulinarijos pasaulyje
Didžiausias pankolio privalumas – jo neįtikėtinas universalumas. Priklausomai nuo paruošimo būdo, jis atskleidžia vis kitokį savo charakterį:
- Žalias: Plonais griežinėliais supjaustytas pankolis tampa nuostabiu salotų ingredientu. Jo traškumas ir gaivus anyžių skonis puikiai dera su apelsinais, obuoliais, graikiniais riešutais ir lengvu alyvuogių aliejaus užpilu.
- Keptas orkaitėje: Kepamas pankolis praranda aštrumą ir tampa švelnus, saldus, beveik riešutinio skonio. Supjaustykite jį skiltelėmis, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite, kol suminkštės ir gražiai apskrus. Tai puikus garnyras prie žuvies ar vištienos.
- Troškintas: Troškinamas jis tampa minkštas ir sultingas, puikiai sugeria kitų ingredientų skonius. Išbandykite jį troškiniuose su pomidorais, alyvuogėmis ir baltąja žuvimi.
- Sriubose: Trinta pankolių sriuba – tikras delikatesas. Jos švelni, kreminė tekstūra ir subtilus skonis sušildys ir nustebins net didžiausius gurmanus.
Išbandykite: Greitai apkeptas pankolis su parmezanu ir migdolais
Norite greito, bet įspūdingo garnyro ar lengvo užkandžio? Šis receptas – kaip tik jums.
Jums reikės:
- 2 vidutinio dydžio pankolių
- 2 valg. š. lydyto sviesto (ghee) arba alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelių česnako
- Saujos smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
- Saujelės skrudintų migdolų drožlių
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Pankolių gumbus nuplaukite ir perpjaukite išilgai pusiau, o tada kiekvieną pusę supjaustykite į 3–4 skilteles.
- Pasūdytame vandenyje virkite pankolio skilteles apie 10–15 minučių, kol jos šiek tiek suminkštės, bet vis dar išliks traškios. Nukoškite ir leiskite truputį atvėsti.
- Keptuvėje gerai įkaitinkite sviestą ar aliejų. Sudėkite pankolio skilteles ir kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai pagels.
- Suberkite smulkintą česnaką, kepkite dar minutę, kol pasklis aromatas. Gausiai pabarstykite parmezano sūriu ir pipirais.
- Išimkite į lėkštę, o ant viršaus užberkite skrudintų migdolų drožlių ir, jei turite, smulkintų pankolio lapelių. Patiekite nedelsiant.
Nebijokite eksperimentuoti! Įtraukite pankolį į savo mitybos racioną ir atraskite naujus skonius, kurie ne tik praturtins jūsų patiekalus, bet ir padovanos geresnę savijautą.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.