Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Turi mažiau kalorijų nei jogurtas ir yra labai sveikas. Palaiko žarnyną, sotina ir padeda lieknėti

Gerkite į sveikatą
2 min. skaitymo

Vasarą gaivina, sotina ir dar palaiko virškinimą bei padeda lieknėti. Pasukos grįžta į dėmesio centrą kaip nepastebimai sveikos mitybos herojus.

Pasukos prieš kefyrą: kuo skiriasi?

Abu gėrimai yra fermentuoti ir pilni naudingų bakterijų, kurios palaiko sveiką žarnyno mikroflorą. Kefyras pasižymi B grupės vitaminų, vitamino D, kalcio ir pieno kultūrų kiekiu. Tačiau pasukos prie viso to prideda dar vitaminus A ir E, lecitiną, magnį, kalį, fosfolipidus ir kokybiškus baltymus.

Jei orientuojatės į liekną figūrą, pasirinkimas aiškus. 100 gramų turi:

  • Pasukos: apie 40 kcal ir 0,9 g riebalų
  • Kefyras: net 75 kcal ir 4,1 g riebalų

Šis skirtumas, nors atrodo mažas, reguliariai vartojant gali žymiai paveikti rezultatus tiek lieknėjant, tiek kraujo tyrimuose.

Palaiko žarnyną
Palaiko žarnyną

Kodėl įtraukti pasukas į valgiaraštį?

Pasukos siūlo visą eilę sveikatos privalumų:

  • Sotina ir mažina norą persivalgyti – Dėl baltymų ir fosfolipidų kiekio padeda reguliuoti apetitą ir kartu skatina riebalų apykaitą.
  • Palaiko sveiką virškinimą – Turi pieno rūgšties bakterijų, kurios padeda esant virškinimo problemoms, mažina viduriavimo, uždegimų, pilvo pūtimo ar rėmens riziką.
  • Saugo širdį ir kraujagysles – Pasukose esantis lecitinas neleidžia cholesteroliui nusėsti ant kraujagyslių sienelių ir mažina aterosklerozės riziką.
  • Stiprina kaulus ir nervų sistemą – Kalcis, magnis ir B grupės vitaminai palaiko tvirtą kaulų struktūrą, dantis ir tinkamą nervų, atminties bei koncentracijos veiklą.
  • Didina imunitetą – Dėl priešuždegiminių savybių padeda atsispirti infekcijoms ir gerina organizmo apsaugines funkcijas.

Kaip įtraukti pasukas į kasdienybę?

Pasukos karštomis vasaros dienomis veikia kaip maloniai gaivus gėrimas, kuris hidratuoja ir aprūpina kūną reikalingais mineralais. Nuotrauka: shutterstock/Hvarts

Pasukos ne tik sveikos, bet ir universalios virtuvėje. Išbandykite jas:

  • prie bulvių su kepintais svogūnais arba kiaušinienės
  • kaip pagrindą daržovių blynams ar bulvių patiekalams
  • į kokteilius (smoothie)
  • padažų ir užtepėlių gamybai
  • kaip raugą ar priedą naminio duonos tešlai
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *