Graikiniai riešutai puikiai tinka kaip priedas prie avižinės košės, jogurtų ar muesli, pakeldami jų maistinę ir skoninę vertę. Jie taip pat yra populiarus kepinių ingredientas. Tačiau nedaugelis žino, kad populiarus užkandis gali būti vertingu mitybos elementu žmonėms, norintiems sumažinti kraujospūdį.
Graikiniai riešutai mažina trigliceridų lygį
Graikiniai riešutai pasižymi dideliu skaidulinių medžiagų kiekiu ir mažu sočiųjų riebalų kiekiu. Jie turtingi naudingais nesočiaisiais riebalais, taip pat stipriais antioksidantais, kurie turi svarbų apsauginį poveikį organizmo ląstelėms.
Graikinių riešutų išskirtinumas pirmiausia kyla iš didelio alfa-linoleno rūgšties (ALA) kiekio – augalinės riebalų rūgšties iš omega-3 grupės. ALA pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, padeda mažinti trigliceridų lygį ir palaiko kraujagyslių sveikatą. Graikiniuose riešutuose esančios skaidulinės medžiagos atlieka svarbų vaidmenį stabilizuojant cukraus kiekį kraujyje, mažinant cholesterolį ir padedant išlaikyti normalų kūno svorį. Tuo tarpu magnis veikia tinkamą širdies raumens funkcionavimą, padėdamas kontroliuoti jo susitraukimus, kas yra svarbu palaikant sveiką širdies ritmą.
Dėl šių savybių graikiniai riešutai tiekia tiek būtinas maistines medžiagas, tiek bioaktyvias medžiagas, palaikančias sveikatą.
Ar graikiniai riešutai mažina kraujospūdį?
Graikiniai riešutai – puikus mitybos komponentas, galintis teigiamai paveikti kraujospūdžio kontrolę. Reguliarus jų vartojimas padeda pagerinti kraujagyslių elastingumą, o tai reiškia, kad arterijos gali geriau išsiplėsti. Dėl to kraujas lengviau teka per jas, o kraujotakos sistemos priešinimasis yra mažesnis, kas savo ruožtu prisideda prie kraujospūdžio mažinimo.
Geriausia juos vartoti kaip subalansuotos mitybos papildymą, dedant į salotas, avižinę košę, jogurtą ar varškę, taip pat kaip sveiką užkandį, dažnai kartu su vaisiais.
Įdomu tai, kad ne tik graikiniai riešutai teigiamai veikia kraujospūdį. Kiti nesūdyti riešutai, tokie kaip migdolai, pistacijos ar anakardžiai, taip pat naudingi mūsų sveikatai.