Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Vertingi ne tik šio krūmo vaisiai. Aviečių lapus galite užplikyti kaip arbatą

4 min. skaitymo

Avietės naudojamos įvairiems kulinariniams tikslams – jos skanios šviežios, tiesiai nuo krūmo, puikiai tinka sultims ar kepiniams. Tačiau mažai kas žino, kad lapai yra ne mažiau vertingi, nes juose gausu B grupės vitaminų, vitamino E, kalcio, kalio ir magnio. Kas ypač turėtų išbandyti naminę aviečių lapų arbatą ir kodėl? Paaiškiname.

Aviečių lapai – tokie pat sveiki kaip ir vaisiai

Daugelis žmonių dievina avietes. Dėl šios priežasties jos yra vieni populiariausių vaiskrūmių. Jas galima auginti tiek didesniuose plotuose, tiek namų soduose. Tai labai vertingas vaisius – kai kuriais atvejais aviečių derlių galima nuimti jau birželį, o sezonas gali tęstis iki pirmųjų šalnų. Jos turi unikalų skonį ir aromatą, yra sveikos, mažai kaloringos ir gali būti naudojamos įvairiais būdais. Tačiau vaisiai yra tik viena dalis. Nedaugelis žino, kad aviečių lapus taip pat galima naudoti. Jų nereikia tiesiog dėti į tinktūrą. Iš jų taip pat galima pasigaminti sveikatą stiprinantį užpilą.

Aviečių lapuose yra daugiau askorbo rūgšties nei vaisiuose. Jie taip pat yra B grupės vitaminų, vitamino E, kalcio, kalio, magnio, cinko, fosforo ir geležies šaltinis. Juose taip pat yra polifenolių, tokių kaip taninai ir flavonoidai, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų. Be to, aviečių lapuose yra nedidelis kiekis elago rūgšties, kuri, remiantis kai kuriais tyrimais, gali būti svarbi vėžio prevencijai. Taip pat pastebėta, kad elago rūgštis gali padėti apsaugoti kepenis.

Aviečių lapų arbata – savybės

Raudonųjų aviečių lapų arbata geriama jau šimtmečius. Ji apibūdinama kaip turinti daug naudos, pirmiausia moterims, kaip laktacijos stimuliatorė, o nėščioms moterims – sukelianti susitraukimus ir pagreitinanti gimdymą. Manoma, kad ji pagerina kraujotaką gimdoje ir stiprina jos raumenų skaidulas, taip pat apsaugo nuo gausaus kraujavimo po gimdymo. Tačiau pabrėžiama, kad reikia atlikti daugiau aviečių arbatos tyrimų, nes turimi tyrimai nėra galutiniai. Jei esate nėščia arba žindote kūdikį ir norite vartoti aviečių lapų arbatą, pasitarkite su gydytoju.

Aviečių lapų arbata dėl tam tikrų priežasčių taip pat rekomenduojama moterims. Teigiama, kad šio užpilo vartojimas gali palengvinti kai kuriuos su menstruaciniu ciklu susijusius nepatogumus, įskaitant skausmingus mėšlungius. Ji taip pat suteikia geležies, kurios gali trūkti gausaus kraujavimo metu. Ji taip pat padeda gydyti rytinį pykinimą ir vėmimą.

Žinoma, tai tik ilgo aviečių lapų užpilo privalumų sąrašo pradžia. Aviečių lapų arbata turi šių savybių: • Skatina prakaitavimą • Mažina karščiavimą (todėl naudinga sergant) • Antibakterinis poveikis • Priešuždegiminis poveikis • Sutraukiamasis poveikis • Diuretinis poveikis

Dėl didelio vitamino C kiekio ji teigiamai veikia imuninę sistemą ir palaiko virškinimo funkciją. Daugelis žmonių aviečių lapų arbatą vartoja nuo viduriavimo. Ji taip pat veiksminga esant burnos ir gerklės uždegimui. Aviečių lapų užpilas taip pat rekomenduojamas norint numesti svorio.

Atvėsintas aviečių lapų užpilas taip pat gali būti naudojamas išoriškai. Jis sumažins odos ligų simptomus ir pagreitins nudegimų gijimą. Tamsiems plaukams, kurie linkę riebaluotis, galima naudoti aviečių lapų skalavimo priemonę.

Aviečių lapai
Aviečių lapai

Aviečių lapų arbata – kaip ją pasigaminti?

Aviečių lapų galima įsigyti vaistažolių parduotuvėje arba arbatinėje. Juos taip pat galite skinti patys – pavasarį, vasarą arba rudenį – ir išdžiovinti. Tačiau nepamirškite skinti tik jaunus, sveikus lapus (be dėmių ar spalvos pakitimų).

Kaip paruošti aviečių lapų užpilą?

Užpilkite verdančiu vandeniu arbatinį šaukštelį džiovintų aviečių lapų ir palaikykite uždengę apie 15 minučių. Pagal skonį galite įpilti šlakelį aviečių sulčių. Aviečių lapai taip pat puikiai tinka jūsų mėgstamoms arbatoms.

Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.

 

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.