Atšalus orams ir sutrumpėjus dienoms, peršalimo ligos ir virusai tampa beveik neišvengiama žiemos dalimi. Pilnos vaistinės, kosinčių žmonių eilės ir nuolatinis nuovargis – daugeliui tai pažįstamas scenarijus. Tačiau specialistai pabrėžia: imuninę sistemą galima sustiprinti ne griežtomis dietomis ar radikaliais sprendimais, o nedideliais, bet nuosekliais kasdienio gyvenimo pokyčiais.
Dietologas Edas Tooley teigia, kad būtent paprasti įpročiai daro didžiausią įtaką organizmo atsparumui žiemą. Tinkamai pakoregavus mitybą, poilsį ir gyvenimo ritmą, imunitetas gali tapti patikimu skydu net ir aktyviausio virusų sezono metu.
Spalvota mityba – daugiau nei tik estetika
Pirmasis žingsnis stiprinant imunitetą prasideda lėkštėje. Specialistas pabrėžia, kad žiemą ypač svarbu rinktis įvairiaspalvį maistą. Ryškios spalvos daržovės ir vaisiai – morkos, batatai, paprikos, uogos – signalizuoja apie antioksidantų ir vitaminų A, C bei E gausą. Šios medžiagos palaiko imuninių ląstelių veiklą ir padeda organizmui greičiau reaguoti į virusus.
Vien tik sotus maistas ne visada reiškia naudingą. Kuo didesnė įvairovė, tuo platesnį „įrankių rinkinį“ gauna imuninė sistema.
Cukrus ir alkoholis – tylūs imuniteto priešai
Šventiniu laikotarpiu cukraus ir perdirbtų produktų suvartojimas dažnai išauga nepastebimai. Pasak dietologo, tai gali susilpninti organizmo apsaugines funkcijas. Saldūs desertai, užkandžiai ir alkoholis, ypač likeriai ar saldūs sidrai, apkrauna organizmą ir mažina jo gebėjimą kovoti su infekcijomis.
Net ir laikini mitybos „nukrypimai“ gali turėti įtakos savijautai, todėl žiemą svarbu išlaikyti saiką ir sąmoningumą.
Žarnynas – imuniteto centras
Vis daugiau tyrimų rodo, kad stipri imuninė sistema prasideda žarnyne. Todėl Tooley akcentuoja skaidulų svarbą. Neskaldyti grūdai, ankštiniai augalai, daržovės, taip pat fermentuoti produktai, tokie kaip jogurtas ar kefyras, padeda palaikyti gerą žarnyno mikroflorą.
Subalansuotas žarnynas reiškia efektyvesnį organizmo atsaką į virusus ir mažesnę uždegiminių procesų riziką.

Miegas – natūralus organizmo „perkraukimas“
Žiemą, kai dienos trumpos, o stresas dažnai didesnis, miegas tampa ypač svarbus. Specialistas pabrėžia, kad lėtinis miego trūkumas tiesiogiai silpnina imuninę sistemą. Būtent nakties metu organizmas atsinaujina, o imuninės ląstelės „mokosi“ atpažinti ir naikinti virusus.
Nuolatinis neišsimiegojimas gali paversti net stiprų organizmą pažeidžiamu, todėl kokybiškas poilsis yra vienas svarbiausių apsaugos veiksnių.
Vitaminai ir mikroelementai – ne tik iš papildų
Žiemą dažnai kalbama apie vitaminų trūkumą, tačiau dietologas primena, kad daug jų galima gauti su maistu. Vitaminas C, randamas citrusiniuose vaisiuose ir uogose, palaiko imuninę sistemą kasdien. Vitaminas D, kurio žiemą ypač trūksta dėl saulės šviesos stokos, gali būti gaunamas iš grybų.
Ne mažiau svarbus ir cinkas – jo yra mėsoje, jūros gėrybėse, ankštiniuose augaluose bei sėklose. Šis mikroelementas padeda imuninei sistemai greičiau reaguoti į infekcijas ir trumpina ligos trukmę.
Prieskonis, kuris padeda kovoti su uždegimu
Į kasdienį racioną verta įtraukti ir ciberžolę. Jos veiklioji medžiaga kurkuminas pasižymi priešuždegiminėmis bei antioksidacinėmis savybėmis. Pasak specialisto, tai natūralus būdas padėti organizmui efektyviau susidoroti su virusų sukeliamais procesais.
Nedideli pokyčiai kasdienėje rutinoje gali turėti didelį poveikį. Žiemą, kai virusai ypač aktyvūs, būtent šie paprasti įpročiai dažnai tampa skirtumu tarp nuolatinio sirgimo ir stabilios, geros savijautos.
Įspėjimas: ši medžiaga skirta tik edukaciniams tikslams ir nėra medicininė konsultacija. Informacija skirta supažindinti jus su galimais ligų simptomais, priežastimis ir nustatymo metodais, tačiau neturėtų būti naudojama savidiagnostikai ar savigydai. „KAIPKADA.LT” neatsako už diagnozes, nustatytas remiantis svetainės medžiaga. Kilus sveikatos problemų, būtinai kreipkitės į kvalifikuotą gydytoją.
