Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip suprasti, kad arbūzas prikimštas chemikalais? Ekspertas davė užuominų

2 min. skaitymo

Vasara be arbūzo visai ne vasara. Tačiau išsirinkti saldų ir saugų vaisių – nelengva užduotis. Parduotuvių vitrinos pilnos daiktų ir neleidžia susikaupti, o pardavėjai prie kiekvieno pasirinkimo sako: „Imk, šis tikrai saldus kaip medus!“

Docentė Polina Kulach paaiškino, kaip nepirkti arbūzo su nitratais ir kodėl chemiškai apdorotos uogos yra blogos.

Kada arbūzas gali būti pavojingas?

Arbūzas yra produktas, kuris iš aplinkos sugeria viską. Vaisiuose, užaugintuose pažeidus taisykles, kaupiasi nitratai, pesticidai ir sunkieji metalai.

Pavojus gali slypėti ir žievelėje. Net jei arbūzas atrodo tobulai, parazitų kiaušinėlių ir patogenų gali likti paviršiuje. Jei prieš pjaustydami arbūzo nenuplausite, visi jie gali lengvai patekti į vidų – ant minkštimo.

Pagrindiniai „blogo“ arbūzo požymiai

Pasak Kulach, renkantis reikia atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

  • Blizganti odelė – gali rodyti cheminį apdorojimą ilgalaikiam laikymui.
  • Per ryškus minkštimas su purpuriniu atspalviu dažnai yra nitratų pertekliaus rezultatas.
  • Baltos arba gelsvos juostelės viduje yra nerimą keliantis signalas ir taip pat rodo chemines medžiagas.
  • Netolygi minkštimo spalva (šviesios ir tamsios dėmės) yra galimas trąšų pertekliaus požymis.
  • Blankus arba cheminis skonis yra priežastis atsisakyti jo naudoti.

Arbūzo sėklos

Kaip patikrinti arbūzą namuose?

Yra paprastas būdas: įdėkite minkštimo gabalėlį į stiklinę vandens. Jei vanduo parausta, didelė tikimybė, kad arbūze yra nitratų. Jei jis lieka skaidrus, produktas greičiausiai saugus. Žinoma, geriau naudoti specialų nitratų matuoklį. Nitratų kiekio arbūzuose norma yra iki 60 mg/kg.

Kada ir kur pirkti arbūzą?

Geriausias laikas pirkti arbūzus yra rugpjūtis ir rugsėjis, kai melionai natūraliai noksta. Rinkitės tik sveikus arbūzus, be įtrūkimų ar įlenkimų. Atkreipkite dėmesį į kotelį: sausas ir raukšlėtas arbūzas rodo prinokimą. Tačiau venkite perpjautų pusiau ar supjaustytų griežinėlių be pakuotės. Jie gali būti pigesni, bet akimirksniu „užsikrėčia“ bakterijomis.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *