„Dietiniai“ gėrimai dažnai laikomi sveikesne alternatyva saldintiems cukrumi, tačiau naujausi Australijos mokslininkų tyrimai rodo ką kita. 14 metų trukęs tyrimas atskleidė, kad reguliarus gėrimų su dirbtiniais saldikliais vartojimas net 38 % padidina riziką susirgti 2 tipo diabetu – labiau nei įprasti cukrumi saldinti gėrimai.
Tyrimą atliko Monash universiteto ir RMIT mokslininkų komanda, apėmusi 36 608 dalyvius, kurių amžius – nuo 40 iki 69 metų. Jie buvo stebimi vidutiniškai 13,9 metų. Dalyviai pateikė duomenis apie tai, kaip dažnai vartoja cukrumi saldintus gėrimus (SSB) ir dirbtinai saldintus gėrimus (ASB).
Dėmesio – „be cukraus“ gėrimai taip pat kelia pavojų
Paaiškėjo, kad vienas gėrimas su saldikliu per dieną 38 % padidina riziką susirgti 2 tipo diabetu, palyginti su tais, kurie tokių gėrimų visai nevartojo. Tuo tarpu vartojant cukrumi saldintus gėrimus, rizika išaugo mažiau – 23 %.
Svarbu tai, kad įvertinus kūno masės indeksą (KMI) ir liemens–klubų santykį, ryšys tarp cukraus vartojimo ir diabeto susilpnėjo, o tai rodo, kad nutukimas yra pagrindinis rizikos veiksnys šioje grupėje. Tačiau dirbtinių saldiklių atveju efektas išliko, kas leidžia daryti išvadą apie nepriklausomą metabolinį poveikį, neapsiribojantį tik kūno mase.
Galimi mechanizmai: žarnyno mikrobiota ir gliukozės apykaita
Mokslininkai teigia, kad priežastis gali būti žarnyno mikrobiotos sutrikimai bei pakitimai gliukozės apykaitoje. Ankstesni tyrimai rodė, kad aspartamas gali sukelti panašias insulino reakcijas kaip cukrus, o sacharinas ir sukralozė per vos dvi savaites blogina gliukozės toleranciją ir keičia žarnyno bakterijų sudėtį.
Tai reiškia, kad intensyvus saldumas be kalorijų gali „apgauti“ organizmą, išderindamas apetitą ir jautrumą insulinui. Todėl dirbtiniai saldikliai, dažnai pristatomi kaip sveikesnė alternatyva, gali dar labiau padidinti riziką susirgti diabetu nei pats cukrus.
Reikia peržiūrėti mitybos rekomendacijas
Tyrimo autoriai pabrėžia, kad dabartinės mitybos gairės turi būti peržiūrėtos. Iki šiol daugiausia dėmesio buvo skiriama cukraus vartojimo mažinimui, pavyzdžiui, įvedant mokesčius cukrumi saldintiems gėrimams. Tačiau tyrimo rezultatai rodo, kad „zero“ ir „light“ gėrimai taip pat gali kelti rimtą metabolinę grėsmę.
„Mes palaikome cukraus vartojimo mažinimą, bet mūsų tyrimai rodo, kad taip pat turime atidžiai įvertinti gėrimus su dirbtiniais saldikliais. Jie gali kelti savitą sveikatos riziką“, –
– prof. Barbora de Courten, Monash universitetas.