Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Virtuvinius rankšluosčius valykite taip: paprastas būdas apsisaugoti nuo bakterijų

5 min. skaitymo

Ar kada susimąstėte, ką iš tikrųjų slepia jūsų virtuviniai rankšluosčiai? Jie gali atrodyti nekalti, tačiau iš tikrųjų dažnai yra bakterijų veisimosi vieta, tykanti jūsų virtuvėje. Rankšluosčiai kaskart, kai juos naudojate rankoms nusausinti ar stalviršiui nuvalyti, kaupia nešvarumus ir mikrobus. Šiame straipsnyje pasidalinsime paprastu ir veiksmingu būdu, kaip greitai išvalyti virtuvinius rankšluosčius, net jei esate užsiėmę vakarienės gamyba. Tokiu būdu jūsų virtuvė bus saugi ir gaivi, o jūs galėsite mėgautis maisto gaminimu be jokių rūpesčių!

Kodėl virtuviniai rankšluosčiai kaupia bakterijas?

Virtuviniai rankšluosčiai yra kasdieniai daugiafunkciai padėjėjai: jie sausina rankas, valo indus, sulaiko išsiliejusius skysčius nuo stalviršio ir kartais net sutvarko smulkius nešvarumus. Būtent šis universalumas paverčia juos bakterijų magnetais. Drėgmė, maisto likučiai ir pakartotinis kontaktas sukuria idealias sąlygas tokiems mikrobams kaip E. coli ir stafilokokai. Universalūs rankšluosčiai, naudojami rankoms sausinti ir paviršiams valyti, yra ypač pavojingi.

Pradėkite nuo rankšluosčių naudojimo apžvalgos. Jei tuo pačiu rankšluosčiu atliekate visus virtuvės darbus, bakterijos gali lengvai plisti. Padalinkite užduotis tarp skirtingų rankšluosčių – pavyzdžiui, vieną rankoms, o kitą indams – ir pastebėsite higienos skirtumą. Šis nedidelis pakeitimas gali padaryti jūsų virtuvę daug saugesnę.

Venkite kryžminio užteršimo paprastomis priemonėmis

Kryžminis užterštumas yra klastinga grėsmė virtuvėje. Kai tuo pačiu rankšluosčiu nuvalote žalią mėsą ir nusausinate rankas, bakterijos gali lengvai patekti ant maisto, o tai gali sukelti apsinuodijimą maistu. Atskirkite rankšluosčius pagal paskirtį – pavyzdžiui, raudoną rankšluostį mėsai, o baltą – indams. Taip pat galite rankšluosčius koduoti spalvomis arba laikyti skirtingose vietose, kad jie būtų švarūs. Ši paprasta sistema sumažins bakterijų plitimą ir užtikrins jūsų virtuvės saugumą.

Bakterijos ant virtuvinių rankšluosčių
Bakterijos ant virtuvinių rankšluosčių

Kaip efektyviai valyti virtuvės rankšluosčius

Vien skalbimo mašina ne visada pašalins ant rankšluosčių prilipusius nešvarumus ir bakterijas, ypač jei skalbiate žemoje temperatūroje, kad taupytumėte energiją. Šis metodas yra paprastas, greitas ir tinka jūsų įtemptam grafikui. Jums tereikia puodo, vandens, kepimo sodos, indų ploviklio ir skalbimo priemonės – ingredientų, kuriuos galima rasti daugumoje virtuvių.

Žingsnis po žingsnio vadovas, kaip išvalyti rankšluosčius

  1. Užpildykite didelį puodą vandeniu ir užvirinkite ant viryklės.
  2. Į puodą įberkite 1–2 šaukštus kepimo sodos, lašelį indų ploviklio ir nedidelį kiekį skalbimo priemonės. Jei norite, gaivumo suteikimui galite sustiprinti valymą arbatiniu šaukšteliu vandenilio peroksido arba pusės citrinos sultimis.
  3. Sudėkite rankšluosčius į puodą ir virkite 5–10 minučių. Vanduo patamsės, nes nuo audinio bus pašalinti nešvarumai, riebalai ir bakterijos.
  4. Rankšluosčius kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu, išgręžkite vandens perteklių ir skalbkite įprastu būdu skalbimo mašinoje.

Papildomas patarimas: rankšluosčius 30 minučių pamirkykite vandens ir baltojo acto mišinyje (1 dalis acto, 4 dalys vandens). Taip pašalinsite muilo likučius, suminkštinsite audinį ir rankšluosčiai įgaus gaivų kvapą. Šis metodas paliks jūsų rankšluosčius švarius ir beveik kaip naujus!

Kaip dažnai reikia skalbti virtuvinius rankšluosčius?

Ekspertai rekomenduoja keisti virtuvinius rankšluosčius kas 1–2 dienas, ypač jei jie naudojami dažnai. Jei ant jų atsiranda dėmių, riebalų ar pelėsio kvapo, nedelsdami juos išskalbkite. Reguliarus valymas užtikrins jūsų virtuvės higieną ir prailgins rankšluosčių tarnavimo laiką. Kad jūsų rutina būtų lengvesnė, galite nustatyti priminimą, kad nepamirštumėte laiku pakeisti rankšluosčių. Tai neleis kauptis bakterijoms ir užtikrins jūsų virtuvės saugumą.

Virtuvinis rankšluostis
Virtuvinis rankšluostis

Papildomi valymo metodai

  • Naudokite skalbimo mašiną, kurios temperatūra yra bent 60 °C, nes aukšta temperatūra efektyviai sunaikina bakterijas ir rankšluosčiai išlieka higieniški.
  • Įsitikinkite, kad skalbimo mašina nėra perkrauta, kad vanduo ir skalbiklis galėtų tinkamai paveikti kiekvieną rankšluostį.
  • Rankšluosčius džiovinkite vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, ant skalbinių virvės, nes drėgmė skatina bakterijų dauginimąsi. Džiovyklė taip pat gali būti geras pasirinkimas, jei norite, kad jie visiškai išdžiūtų.

Šie paprasti žingsniai ilgiau išlaikys jūsų rankšluosčius šviežius ir saugius. Be to, reguliari priežiūra sumažins poreikį pirkti naujus rankšluosčius, taupant pinigus ir tausojant aplinką.

Padarykite savo virtuvę saugią ir patogią

Švari virtuvė yra sveika virtuvė. Naudodami atskirus rankšluosčius skirtingoms užduotims ir reguliariai juos valydami šiuo veiksmingu metodu, sumažinsite bakterijų riziką ir galėsite mėgautis maisto gaminimu be rūpesčių. Šis metodas yra nebrangus, greitas ir tinka kiekvieno kasdieniam gyvenimui, todėl galėsite kasdien palaikyti virtuvės gaivumą. Pradėkite jau šiandien – išskalbkite vieną rankšluostį pagal šį receptą ir pamatykite, kaip lengva gali būti švara! Koks jūsų slaptasis virtuvės higienos ginklas? Pasidalykite savo patarimais ir įkvėpkite kitus palaikyti švarą savo virtuvėje!

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.