Žiemai skirta obuoliene mėgaujasi ir vaikai, ir suaugusieji. Švelni, minkšta ir puri obuolienė. Be to, ją lengva pagaminti. Dažnai šeimininkės šią obuolių košę konservuoja į mažus stiklainius. Idealiausia laikyti pusės litro taroje.
Kaip virti obuolienę?
Obuolienė gali būti sėkmingai naudojama pyragams, pyragaičiams ir bandelių įdarui. Pagal savo skonį galite pasirinkti kelis variantus. Tiesiog sutrinkite obuolius su cukrumi. Arba įpilkite kondensuoto pieno, grietinėlės – tokia obuolių košė gaunasi labai švelni ir saldi.
Be to, dažnai dedama įvairių prieskonių ir pagardų: obuoliams puikiai tinka cinamonas. Taip pat galima pridėti gvazdikėlių, riešutų ir medaus.
Obuolių tyrė su kondensuotu pienu

Reikės:
- filtruoto vandens (dvi pilnos stiklinės);
- atrinktų saldžiųjų obuolių (4,2 kg);
- kondensuoto pieno (viena standartinė skardinė);
- cukraus (keturi valgomieji šaukštai).
Paruoškite ingredientus, reikalingus obuolių tyrei gaminti. Kad vėliau nereikėtų gaišti laiko jų ieškant. Atminkite, kad kondensuotame piene neturi būti jokių augalinių priedų.
Galima naudoti įvairių veislių obuolius, pageidautina, kad jie būtų saldūs ir rinktiniai.
Nulupkite visus obuolius ir atsargiai išimkite sėklalizdžius ir sėklas. Po to sumalkite vaisių minkštimą, o malimo laipsnis priklauso nuo pasirinktos obuolių rūšies. Obuolius su minkščiausiu minkštimu reikia supjaustyti stambiausiais gabalėliais.
Visus supjaustytus obuolius sudėkite į giliausią dubenį ir užpilkite filtruotu vandeniu.
Patyrusios šeimininkės rekomenduoja į obuolių tyrę pilti nedideles porcijas vandens, kai iš indo išgaruoja skystis.
Puodą su obuoliais ir vandeniu statykite ant mažiausios ugnies ir virkite, kol obuoliai suminkštės. Tai trunka nuo penkiolikos minučių iki pusvalandžio. Jei neturite daug laiko obuoliams virti, galite juos uždengti dangčiu – tai gerokai pagreitins virimo procesą.
Kol obuoliai verda, galima sterilizuoti dangtelius ir stiklainius. Kai obuoliai bus visiškai išvirę, bet kokiu būdu juos sutrinkite. Tai galima padaryti naudojant sietelį, mėsmalę arba rankinį maišytuvą. Kai masė bus sutrinta, suberkite reikiamą kiekį cukraus ir kondensuotą pieną. Kruopščiai išmaišykite. Tada nuolat maišydami virkite dvidešimt minučių.
Kondensuotą pieną obuolių tyrėje galima pakeisti įprasta grietinėle, tokiu atveju recepte nurodytą cukraus kiekį reikėtų padidinti. Pritaikykite pagal savo skonį.
Į paruoštus stiklainius supilkite obuolienę. Užsukite stiklainius. Apverskite stiklainius su obuoliene ir palikite atvėsti ant rankšluosčio. Jei tyrė išvirta teisingai, ji turėtų būti baltos spalvos.
Paprasta obuolienė

Ši gardžiai puri obuolių košė taip pat puikiai tinka kūdikių maistui. Taigi, kaip paprasčiausiai pasigaminti žiemai skirtą obuolienę stiklainiuose iš obuolių ir cukraus?
Reikės:
- 2 kg obuolių;
- 150-200 g cukraus (ne visas puodelis).
Nuplaukite obuolius, supjaustykite juos į 4 dalis, išpjaukite šerdį ir nulupkite odelę. Pripildykite puodą iki pusės ir sudėkite į jį nuluptas obuolių skilteles.
Keptuvę su obuoliais uždėkite ant viryklės. Užvirinkite ir sumažinkite ugnį. Po užvirimo virkite 5 minutes, priklausomai nuo obuolių veislės. Jei tai ankstyvieji obuoliai, ilgai nevirkite. Jei obuoliai vėlyvi ir kieti – virkite šiek tiek ilgiau. Pamatysite, kada obuoliai suminkštės.
Paimkite sietelį ir nusausinkite keptuvės turinį. Skystis nutekės, o obuolių minkštimas liks sietelyje.
Dabar į puodą sudėkite obuolių minkštimą, suberkite cukrų ir virkite 5 minutes nuo užvirimo, nuolat maišydami. Jei obuolių masė labai sutirštėja, galite įpilti šiek tiek vandens, likusio nuo virtų obuolių.
Išplaukite ir sterilizuokite pusės litro talpos stiklainius virdulyje, mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje. Sterilizuokite dangtelius verdančiame vandenyje.
Paskirstykite obuolienę į stiklainius, uždenkite geležiniais dangteliais, užsukite, apverskite, suvyniokite į ką nors šilto ir palikite vienai dienai, kol atvės. Stiklainius su trintais obuoliais žiemai laikykite vėsioje vietoje.
Taip pat skaitykite: