Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ar žalingi sultinio kubeliai? Išsiaiškinkime kokia jų sudėtis

Sultinio kubeliai
3 min. skaitymo

Sultinio kubeliai tapo tikru išsigelbėjimu žmonėms, gyvenantiems sparčiu tempu ir turintiems mažai laiko gaminti. Tiesiog įmeskite vieną kubelį į verdantį vandenį – ir vos po kelių minučių turėsite kvapnų, sodrų sultinį, atrodantį tarsi ilgai virta naminė sriuba. Tačiau po šiuo patogumu slepiasi daugybė klausimų dėl tokių produktų sudėties ir poveikio sveikatai.

Jei įdėmiai perskaitysite informaciją ant pakuotės, pamatysite, kad sudėtyje dažniausiai nurodoma tik druska, riebalai, daržovės ir prieskoniai. Tačiau realybėje dauguma gamintojų į kubelius prideda natrio glutamato, skonio stipriklių, krakmolo, kvapiųjų medžiagų ir stabilizatorių.

Tikros mėsos tokiuose gaminiuose dažniausiai yra labai mažai arba iš viso nėra – ją dažnai pakeičia mėsos koncentratas miltelių pavidalu arba jo imitacija. Taip gaunamas stiprus, „natūralumą“ primenantis skonis, kuris iš esmės sukuriamas cheminiu būdu.

Štai vieno gamintojo sultinio kubelių sudėtis

Joduota druska, maltodekstrinas, palmių riebalai (palmių riebalai, antioksidantas (rozmarino ekstraktas)), aromato ir skonio stipriklis (mononatrio glutamatas), kukurūzų krakmolas, džiovintos daržovės 6,5% (morkos, svogūnai, petražolės, SALIERAI), augalų baltymų hidrolizatas (kvapioji medžiaga, KVIEČIŲ baltymai, palmių aliejus), mielių ekstraktas, cukrus, prieskoniai, kvapiosios medžiagos (su KVIEČIŲ GLITIMU, SALIERAIS), česnakų ekstraktas. Sudėtyje gali būti PIENO, KIAUŠINIŲ, SOJŲ ir ŽUVIES pėdsakų.

Šis intensyvus skonis pasiekiamas naudojant medžiagas, stimuliuojančias receptorius – tai skonio receptoriai, atsakingi už mėsos skonio pojūtį. Būtent dėl šios priežasties daugelis žmonių, ypač vaikai, vyresnio amžiaus asmenys ar tie, kurie sunkiau skiria skonio niuansus, gali priprasti prie tokių kubelių. Ilgainiui tai gali skatinti norą vartoti jų vis daugiau, kas gali sukelti persivalgymą ir neigiamai paveikti sveikatą.

Nors natrio glutamato žala nėra galutinai patvirtinta moksliniais tyrimais, jautresniems žmonėms jis gali sukelti nemalonių simptomų: galvos skausmą, tinimus, dirglumą. Didelės šios medžiagos dozės gali trikdyti skonio receptorių veiklą, iškraipydamos natūralių skonių suvokimą ir skatinančios netinkamą mitybą.

Ypatingą atsargumą turėtų rodyti žmonės, turintys antsvorio, sergantys hipertenzija, virškinimo sistemos ar kitomis lėtinėmis ligomis. Net ir nedideliais kiekiais, bet reguliariai vartojami kubeliai gali neigiamai paveikti sveikatą. Visgi, jei jų naudojama ne dažniau kaip kartą per mėnesį ar dar rečiau, rizika sveikatai gerokai sumažėja. Svarbu prisiminti, kad nuolatinis druskos, cukraus ir transriebalų vartojimas apkrauna organizmą ir prisideda prie įvairių ligų vystymosi.

Yra ir alternatyvų – sveikesnių bei saugesnių. Pavyzdžiui, naminiai sultiniai, virti iš šviežių ar šaldytų ingredientų, turi natūralų skonį ir neturi kenksmingų priedų. Taip pat galima naudoti mėsos pastas su natūraliais prieskoniais, ekologiškas granules be glutamato ar džiovintų daržovių mišinius, kurie patiekalams suteikia skonio ir aromato be jokių kenksmingų cheminių medžiagų. Toks požiūris leidžia ne tik saugoti sveikatą, bet ir paįvairinti mitybą, darant ją natūralesne bei naudingesne.

Apibendrinant galima pasakyti: nors sultinio kubeliai ir yra greitas bei patogus būdas paruošti skanų patiekalą, juos reikėtų vartoti saikingai ir sąmoningai. Rūpindamiesi savo sveikata, geriau rinktis natūralius produktus ir namuose gamintą maistą, o cheminių priedų naudoti tik išimtiniais atvejais.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *