Esame įpratę kavą sieti su karštu kavos ruošimu, tačiau dar XVI amžiuje buvo išrastas šalto kavos ruošimo metodas, kuris pastaruoju metu vėl išpopuliarėjo. Kalbame apie tikrą šaltą kavą – cold brew.
Šalta kava – tai kavos ruošimo būdas, kai ji plikoma šaltu vandeniu (šiuo atveju tinkamiau sakyti ne plikoma, o užpilama). Kartais netgi su ledu. Rezultatas – koncentruotas gėrimas su ryškiu kavos skoniu ir dideliu kofeino kiekiu.
Skirtumas tarp šaltos ir tradicinės kavos ruošimo yra tas, kad šaltas vanduo daug lėčiau „išskiria” iš kavos junginius. Dėl to atsiranda mažiau rūgščių ir kartų natų, o vietoj jų atsiranda saldesnių, šokoladinių ir riešutinių natų. Tai labai veikia galutinį gėrimo skonį.
Kalbant apie kofeiną, karštas vanduo sunaikina dalį kofeino, ko neįvyksta ruošiant šaltą kavą. Be to, po ilgo plikymo laiko iš kavos išsiskiria daugiau kofeino. Tačiau nesijaudinkite – šaltos kavos koncentratas paprastai prieš vartojimą skiedžiamas vandeniu, o tai leidžia kontroliuoti kofeino kiekį porcijoje.
Šalta kava dažniausiai ruošiama šiltuoju metų laiku ir geriama atšaldyta iš šaldytuvo.
Kaip pasigaminti šaltą kavą
Šaltos kavos receptas labai paprastas: rupiai malta kava užpilama šaltu vandeniu santykiu 1:8 ir paliekama šaldytuve 8–24 valandas, tada perkošiama ir paruošta gerti. Reikėtų paminėti, kad malimas yra labai svarbus, nes jei kava bus smulkiai sumalta, ji pradės kartinti ir ją bus beveik neįmanoma gerai perkošti.
Prieš patiekiant, kavą praskieskite santykiu 1:1 šaltu vandeniu (jei esate jautrūs kofeinui, praskieskite daugiau), ledu arba pienu. Nors šalta kava puikiai tinka ir viena, galite ją padaryti dar skanesnę įpylę šiek tiek citrinos, mėtų ar saldaus, aromatingo sirupo.
Norėdami paruošti šaltą kavą, galite naudoti mėgstamą kavos rūšį, tačiau prieš plikydami atminkite, kad plikydami šaltą kavą, rūgštūs kavos aromatai bus daug silpnesni nei naudojant tradicinius karšto plikymo metodus.
Geriau naudoti vandenį buteliuose, o ne vandenį iš čiaupo ar virintą, kad chloras ir kitos vandenyje esančios priemaišos nesugadintų skonio.
Taip pat skaitykite: Daugiau nei kava su pienu: išsamus kapučino ir latte skirtumų vadovas
Šalta kava dažnai naudojama kaip pagrindas kitiems kavos gėrimams. Koncentratą šaldytuve galima laikyti iki 7 dienų.
Šaltos kavos istorija
Yra dvi pagrindinės jo sukūrimo versijos. Pasak istorikų, originalų šaltos kavos receptą dar XVI amžiuje išrado olandų pirkliai. Tai jiems padėjo transportuoti gatavą gėrimą. Tačiau įrašai apie tai yra prastai išsaugoti. Pirmieji kokybiški šaltos kavos ruošimo įrašai buvo rasti Japonijos mieste Kiote. Iš jų tapo žinoma, kad japonai šaltą kavą virė dar XVII amžiuje. Ir pagal tą patį receptą, pagal kurį kava gaminama dabar: šaltas vanduo ilgą laiką buvo lašinamas ant maltos kavos. Todėl tokia kava kartais vadinama „Kioto stiliaus kava”.
Lengviau priėjus prie ugnies ir tobulėjant technologijoms, šalta kava prarado populiarumą, o jos vietą užėmė karšta kava.
Šalta kava vėl išpopuliarėjo septintajame dešimtmetyje, kai Todd Simpson pamatė, kaip peruiečiai plikė šaltą kavą, o prieš patiekdami ją pašildė. Jis pastebėjo, kad kava tapo minkštesnė ir mažiau rūgšti, todėl nusprendė išrasti savo prietaisą kavai plikyti. Taip atsirado šaltos kavos virimo aparatas „Toddy”.
Aštuntajame dešimtmetyje japonų verslininkas Tadao Ueshima pristatė savo skardinėse pagamintos kavos liniją. Jo korporacija „Ueshima Coffee Co.” skyrė daug laiko, pastangų ir pinigų naujo produkto rinkodaros kampanijai, nes japonai nenorėjo gerti kavos skardinėse. Po dešimties metų, aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, kava skardinėse išpopuliarėjo ir tapo masinės rinkos produktu Japonijoje.
Šalta kava išpopuliarėjo per pastarąjį dešimtmetį, prasidėjus trečiajai kavos bangai. Dabar ją masiškai gamina „Illy” ir „Starbucks”, o vietoje – daugelis mažų ir vidutinio dydžio kavinių.
Yra du šalto kavos gaminimo būdai
Mirkymas – kava užpilama filtruotu šaltu vandeniu ir paliekama kelias valandas ekstrahuotis, o tada filtruojama per popierinį filtrą. Tai metodas, naudojamas kavai ruošti „Toddy” kavos virimo aparate.
Lašelinė kava verdama lėtai, lašas po lašo, specialiame inde. Ruošimui naudojamas specialus prietaisas, sudarytas iš kelių indų, kurie įstatomi vienas virš kito. Į vieną įpilama šalto vandens arba vandens su ledu, į kitą – šviežiai maltos kavos, o trečiasis paliekamas tuščias būsimam gėrimui. Vanduo iš viršutinio indo laša į apatinį, prateka per kavą, ekstrahuojasi ir, praėjęs per kavą, suteka į apatinį. Visas procesas trunka iki 24 valandų.
Paruošti gardų šaltą kavą nėra taip paprasta. Gana sunku išsirinkti sėkmingą receptą, atsižvelgiant į daugybę bandymų. Priežastis – ilgas ekstrahavimas, dėl kurio gėrimo skonis gali būti pernelyg kartus. Nuo plikymo pradžios iki pabaigos praeina beveik para, eksperimentai su malimo rupumu, skrudinimo laipsniu ir profiliu, vandens ir kavos santykiu bei plikymo laiku užima daug laiko.
Taigi, jei galvojate apie skanaus šalto kavos gaminimą namuose, būkite kantrūs.