Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Grikiai be vandens: kaip paversti paprastas kruopas gastronominiu šedevru

3 min. skaitymo

Daugelis metų metus verda grikius su vandeniu net neįtardami, kad egzistuoja būdas kardinaliai pagerinti jų skonį. Paprasta paslaptis pavers įprastą kruopą tikru gastronominiu atradimu. Pagrindinis raktas į pokytį – visiškas atsisakymas vandens verdant. Vietoj jo naudojamas sodrus vištienos, daržovių arba grybų sultinys.

Kuo skiriasi sultinių poveikis skoniui?

  • Vištienos sultinys – klasikinis variantas, suteikiantis sodrų, mėsinį, „sultininį“ skonį ir sotumą. Puikiai tinka, kai grikiai patiekiami kaip pagrindinis patiekalas arba garnyras prie mėsos ar paukštienos.
  • Daržovių sultinys – lengvesnis, bet gali būti labai aromatingas (priklausomai nuo sudėties: svogūnai, morkos, salieras, petražolės, lauro lapas, pipirai). Idealiai tinka vegetarams, veganams ar garnyrui prie žuvies.
  • Grybų sultinys – suteikia gilų, „žemės“ skonį. Puikiai dera su troškintais grybais, svogūnais, sviestu ar grietine.

Jei naudojate sultinio kubelius ar koncentratus, rinkitės mažesnio druskingumo variantus arba praskieskite šiek tiek daugiau nei nurodyta ant pakuotės. Sultinys jau turi druskos, o grikiai ją visiškai įsigeria. Geriausia papildomai pasūdyti tik pabaigoje.

Sultinys grikiams suteikia gylio ir sodraus aromato, kurio neįmanoma pasiekti verdant vandenyje. Kiekviena kruopelė prisigeria subtilių pasirinkto pagrindo natų.

Grikių košė su sviestu

Prieš verdant – paskrudinkite

Grikius prieš verdant rekomenduojama lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje, kol pasklis riešutų kvapas. Tai stiprina skonį ir apsaugo nuo pervirimo. Paskrudinimas ne tik prideda aromato – jis „užplombuoja“ grūdą, todėl karštis neleidžia jam greitai įsigerti skysčio ir virsti į košę-tyrelę. Kruopos lieka birios.

Proporcijos ir verdantis sultinys

Proporcijos klasikinės: 1 stiklinė grikių ir 2 stiklinės karšto sultinio. Labai svarbu naudoti geros kokybės sultinį, be perteklinės druskos.
Karštą sultinį pilkite į taip pat šiltus, paskrudintus grikius – tai užtikrina greitą ir tolygų užvirimą. Tokiu būdu išvengiama situacijos, kai dugne kruopos jau verda, o viršuje dar šalta.

Virimas: lėtai, po dangčiu, be maišymo

Kai tik sultinys užverda – nedelsiant sumažinkite kaitrą iki minimumo. Grikius troškinkite po sandariu dangčiu, nemaišydami, kol visas skystis bus įsigertas.

Verdant galima įdėti mėgstamų prieskonių ar žolelių – lauro lapą, pipirų grūdelius, čiobrelio šakelę – tai suteiks dar daugiau skonio sluoksnių.

Lietuvių mėgstamos grikių kruopos

Po virimo – duokite „pailsėti“

Išjungus kaitrą, neatidarykite puodo dar 10–15 minučių. Grikiai bręsta ant likusios šilumos, tampa ypatingai birūs.
Šis „poilsio“ arba „garinimo“ etapas – labai svarbus. Šiluma puode lėtai baigia virti grūdus, o susidariusi garų pagalvė drėkina viršutinius sluoksnius. Tai leidžia drėgmei tolygiai pasiskirstyti kiekvienoje kruopelėje, paversdama ją puria ir biria.

Prieš patiekdami – sviesto

Į paruoštą košę įdėkite gabalėlį kokybiško sviesto – jis suteiks patiekalui švelnaus kreminio skonio ir viliojančio blizgesio.

Išvada

Toks grikių paruošimo būdas atskleidžia tikrąjį šios paprastos kruopos potencialą. Ji tampa savarankišku, aromatingu ir nepaprastai gardžiu patiekalu.

Šis metodas reikalauja mažai pastangų, bet rezultatas – stulbinantis. Grikiai sultinyje patiks net tiems, kurie jų paprastai nemėgsta.

Išbandę šį receptą vieną kartą, prie virimo vandenyje jau nebenorėsite grįžti. Paprastas skysčio pakeitimas atveria naują skonio lygį pažįstamam nuo vaikystės produktui.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *