Ar kada nors po sunkios dienos ar įtempto darbo metu griebėtės šokolado plytelės? Tai ne šiaip užgaida ar silpnybė. Šokoladas yra tikras kišeninis antidepresantas, tačiau jo „stebuklingos“ savybės tiesiogiai priklauso nuo to, kokią rūšį pasirinksite. Juk juodojo ir pieniško šokolado gabalėlio poveikis mūsų smegenims yra radikaliai skirtingas. Tad kaip saldžią akimirką paversti tikra investicija į gerą nuotaiką ir produktyvumą?
Juodasis šokoladas – pasirinkimas protui ir ramybei
Jei ieškote ne tik malonumo, bet ir ilgalaikio emocinės būsenos bei kognityvinių funkcijų palaikymo, jūsų pasirinkimas yra juodasis šokoladas . Pagrindinė jo stiprybė slypi ne cukruje, o dideliame kakavos pupelių kiekyje. Jos yra unikalių medžiagų – flavanolių – šaltinis . Šie galingi antioksidantai gerina kraujotaką smegenyse, o tai tiesiogine prasme padeda mums geriau mąstyti, ir skatina „laimės hormonų“ – endorfinų – gamybą. Tačiau tai dar ne viskas.
Juodajame šokolade yra teobromino – švelnaus natūralaus stimuliatoriaus. Skirtingai nuo kofeino, jis veikia daug švelniau: suteikia žvalumo ir susikaupimo pojūtį, tačiau nesukelia nerimo ar nervinio drebulio. Norėdami gauti maksimalią naudą, ieškokite etiketės ant pakuotės, kurioje būtų nurodyta, kad kakavos kiekis yra ne mažesnis kaip 70 % . Vos 20–30 gramų tokio šokolado per dieną gali suteikti ramybės ir minčių aiškumo pojūtį, o ne trumpalaikį energijos antplūdį.
Pieniškas ir baltas: saldus malonumas čia ir dabar
O kaip dėl pieniško šokolado, kurį daugelis mėgsta nuo vaikystės? Jo paslaptis slypi momentiniame, beveik vaikiškame malonume. Čia svarbiausia ne flavanoliai, o tobulas cukraus, riebalų ir subtilios tekstūros derinys. Šis derinys tiesiogiai suaktyvina malonumo centrus mūsų smegenyse, suteikdamas greitą komforto ir džiaugsmo jausmą. Tai emocinis lopinėlis, kuris puikiai veikia akimirksniu. Bet kiek ilgai trunka ši euforija?
Deja, neilgai. Po greito cukraus antplūdžio dažnai seka toks pat greitas nuosmukis, paliekant nuovargį ir norą valgyti daugiau. Baltasis šokoladas, kuriame visiškai nėra kakavos skysčio (flavanolių pagrindo), o kurį sudaro kakavos sviestas, cukrus ir pienas, iš tikrųjų yra saldus bilietas į šiuos „energijos svyravimus“. Jis suteikia ryškų malonumą, tačiau jo poveikis nuotaikai yra trumpalaikis.
Taigi, ar egzistuoja „neteisingas“ šokoladas? Visai ne. Yra tik pasirinkimai, kurie neatitinka jūsų tikslo. Nekaltinkite savęs už tai, kad mėgstate pieninį šokoladą – kartais jo subtilaus saldumo pakanka emociniam atsistatymui. Svarbiausia prisiminti pusiausvyrą ir sąmoningumą. Juodasis šokoladas gali tapti jūsų kasdieniu ritualu, palaikančiu nervų sistemą, o pieniškas arba baltasis šokoladas gali būti šventinis desertas ypatingoms akimirkoms. Galiausiai, geriausias šokoladas yra tas, kurį valgote be kaltės jausmo, mėgaudamiesi kiekvienu kąsniu ir suvokdami jo teikiamą džiaugsmą.