Jei kada nors perpjovei, atrodytų, prinokusį avokadą ir viduje radai rudą košę arba kietą žalią masę – žinai, koks tai gali būti vienas didžiausių nusivylimų tarp vaisių.
Tačiau susitaikykime: nors avokadai ir yra skanūs, naudingi sveikatai bei universalūs, jie yra drama queen tarp vaisių, kai kalbame apie nokimą. Skirtingai nei dauguma kitų vaisių, avokadai nenoksta ant medžio – tik nuskinti pradeda nokti ir pasiekia tą tobulą, kreminį skonį.
Laimei, yra keli paprasti būdai, kaip išvengti fiasko. Ar tas avokadas jau prinokęs ir pasiruošęs skabyti, traiškyti ar pjaustyti? Štai viskas, ką turi žinoti, kad tiksliai atpažintum prinokusį avokadą:
Kaip suprasti, ar avokadas prinokęs?
1. Patikrink po koteliu
Prieš dėdamas avokadą į pirkinių krepšelį, žvilgtelk po jo koteliu (ta maža medine „šaknele“ viršuje). Jei po juo ruda – palik jį! Avokadas greičiausiai visas viduje parudavęs. Jei kotelis lengvai nusiima, o po juo žalia – tai ženklas, kad avokadas prinokęs ir paruoštas valgyti.
2. Įvertink spalvą ir pojūtį
Spalva gali padėti vizualiai suprasti nokimo stadiją, bet tikroji kokybė slypi vidinėje konsistencijoje. Rekomenduojame:
Žingsnis 1:
Žiūrėk į tamsesnius avokadus, nes jie dažniausiai būna prinokę. Įsitikink, kad žievelėje nėra didelių įdubimų – tai gali reikšti mėlynes.
Žingsnis 2:
Laikyk avokadą delne, ne tarp pirštų – taip nesuspausi.
Žingsnis 3:
Švelniai paspausk, kad įvertintum, kiek jis minkštas.
1. Kietas (Neprinokęs)
Jei visiškai nesiduoda spaudžiamas – jis dar kietas, ryškiai žalias ir reikės dar 4–5 dienų, kad sunoktų.
2. Beveik prinokęs (Perėjimo stadija)
Spalva gali skirtis, todėl svarbu įvertinti pojūtį. Toks avokadas minkštas, bet dar ne iki galo pasiduoda spaudimui. Kauliukas dar sunkiai išsiima, o minkštimas – standus ir sunkiai traiškomas. Tokiam avokadui dar reikia 1–2 dienų kambario temperatūroje.
3. Prinokęs (Paruoštas vartojimui!)
Valio! Jei avokadas minkštas, bet ne perminkytas, jis paruoštas valgyti. Gali būti tamsesnės spalvos, bet svarbiausia – jo konsistencija. Jis turėtų būti švelniai minkštas, bet ne minkštutėlis kaip purė. Tačiau žinok – šis etapas trunka vos dieną ar dvi, tad nelauk per ilgai!
4. Pernokęs (Pernelyg prinokęs)
Pernokęs avokadas spaudžiant tiesiog įdumba. Jis gali turėti dėmių, rudą ar gelsvą minkštimą, netgi nemalonų kvapą (primenantį moliūgą ar riebalus). Tad geriau jo nelauk – suvalgyk anksčiau!
Patarimas:
Net jei avokadas jau pernokęs – neišmesk jo! Susmulkink ir naudok kaip natūralią veido kaukę – puikus būdas pritaikyti, ko nebesuvalgysi.