Apie varškės naudą daugelis yra girdėję nuo vaikystės. Tai pagrindinis rytinių patiekalų – apkepų ir varškėtukų – ingredientas. Ji būtinai įtraukiama į vaikų mitybos racioną. Ji yra sportininkų ir sveiką gyvenimo būdą propaguojančių žmonių valgiaraščiuose. Vis dėlto, apie šį produktą sklando daug išankstinių nuomonių. Šiame straipsnyje mes paneigsime populiariausius mitus apie varškę.
„Varškė kenkia suaugusiesiems.“
Tai mitas.
Reikėtų paaiškinti: vaikų virškinimo sistemoje fermentas laktazė skaido pieno cukrų (laktozę) į paprastesnes sudedamąsias dalis, kurias organizmas lengviau įsisavina. Suaugusiesiems gebėjimas gaminti šį fermentą sumažėja. Dėl to laktozė gali būti nevisiškai suvirškinama ir sukelti diskomfortą virškinimo trakte.
Tačiau žmogaus organizmas evoliucijos eigoje prisitaikė prie laktozės turinčio maisto. Jei neturite laktozės netoleravimo, drąsiai galite įtraukti varškę į savo mitybą.
„Liesoje varškėje yra daugiau naudos.“
Tai ne faktas, o mitas.
Į visiškai liesą varškę gamintojai dažnai prideda krakmolo, kvapiųjų medžiagų ir saldiklių, kad pagerintų jos skonį. Optimaliausias pasirinkimas – 5 % riebumo varškė.
Čia viskas priklauso nuo organizmo poreikių:
- Mažiau riebi varškė turi daugiau kalcio, fosforo, B12 ir B3 vitaminų.
- Riebesnėje – daugiau provitamino A ir vitamino D, o šie riebaluose tirpstantys mikroelementai organizme pasisavinami geriau.
„Nuo varškės auga antsvoris.“
Tai tik mitas.
Nėra mokslinių įrodymų, kad varškė, turėdama palyginti aukštą insulino indeksą, sulaiko organizme vandenį ir taip trukdo lieknėti.
Svorio priaugama nuo bet kurio kaloringo produkto, jei nėra saiko.
Ar pastebėjote lengvą šlapimą varantį poveikį po pieno produktų vartojimo? Taip yra todėl, kad pienas turi kalio ir kalcio, kurie pašalina natrio perteklių ir su juo – perteklinį skysčių kiekį.
„Varškė stiprina imunitetą.“
Tai faktas.
Varškė aprūpina organizmą aukštos kokybės baltymu, kuris kovoja su bakterijomis ir virusais. Be to, natūralioje varškėje yra daug naudingų bakterijų, kurios:
- Gerina žarnyno mikroflorą
- Padeda kovoti su patogenais
- Pagerina vitaminų įsisavinimą įvairiose virškinamojo trakto dalyse
100 gramų varškės yra:
- 33 % rekomenduojamos vitamino B12 paros normos
- 55 % seleno, kuris padeda kovoti su infekcinėmis ligomis
„Varškė – puikus kalcio ir baltymų šaltinis.“
Tai faktas.
100 gramų 5 % riebumo varškės turi 17 gramų baltymų – tai 4 gramais daugiau nei kiaušiniuose.
Varškės baltymas pasisavinamas geriau nei mėsos, bet lėčiau, nes daugiausia jį sudaro kompleksinis pieno baltymas – kazeinas.
Dėl to, nepaisant nedidelio kaloringumo, varškė ilgai suteikia sotumo jausmą.
Pieno produktai yra vienas pagrindinių kalcio šaltinių organizmui – tai svarbi kaulų ir dantų struktūros dalis.
Šaltinis: https://www.uclahealth.org/news/article/5-cottage-cheese-benefits-and-how-add-more-your-diet