Vanduo yra svarbiausias gamtos išteklius, be kurio neįmanoma gyvybė. Gerdami vandenį turėtume įsitikinti, kad jis yra švarus, skaidrus ir neturi pašalinio kvapo.
Kokį vandenį geriausia gerti? Ar vanduo turi būti drumzlinas?
Eksperto teigimu, prieš patekdamas į namus vandentiekio vanduo išvalomas, o į jį pridedama chloro darinių, kad būtų sunaikinti ligų sukėlėjai.
Daugelis žmonių bando virinti vandenį, kad “sunaikintų” jame esančius chloro ir kenksmingų bakterijų pėdsakus. Tačiau biochemikai mano, kad šis procesas nėra labai veiksmingas. Skystį reikia virti bent 10 minučių, o elektriniai virduliai užvirę iš karto išsijungia. Be to, termiškai apdorojant suardomos molekulinės jungtys ir padidėja druskų koncentracija.
Virinant chloruotą vandenį šio cheminio elemento molekulės skyla į kenksmingus junginius, kurie gali sukelti vėžį. Eksperto teigimu, verdantis vanduo neapsaugo nuo nitritų ir naftos produktų. Kad vandenyje esančios hepatito A arba botulizmo bakterijos būtų “sunaikintos”, jį reikia virinti bent 30 minučių.
Biochemikas teigia, kad geriausia gerti filtruotą vandenį, nes filtravimo procesas padeda pašalinti chlorą, sunkiuosius metalus ir kitas kenksmingas medžiagas bei sumažina vandens kietumą.
Taip pat skaitykite: