Daugelis žmonių mėgsta šoninę valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Tačiau pastarųjų metų tyrimai parodė, kad toks mėsos vartojimas paprastai yra žalingas. Ar tai reiškia, kad šoninė yra kenksminga?
Kaip rašo “Eat This, Not That“, ekspertų teigimu, jei šoninę valgysite saikingais kiekiais, viskas bus gerai. Tačiau reguliarus šoninės vartojimas gali būti itin žalingas sveikai mitybai.
Kas nutinka jūsų organizmui, kai kasdien valgote šoninę? Ir ar šoninė iš tiesų labai kenkia?
- Galite gauti daugiau baltymų (vienas iš lašinių valgymo privalumų yra tai, kad ši mėsa gali greitai ir lengvai suteikti baltymų).
- Rūkytoje, sūdytoje šoninėje dažnai yra priedų ir konservantų. Tai nėra sveika.
- Galite padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką (nustatyta, kad reguliariai vartojama perdirbta raudona mėsa, įskaitant šoninę, gali turėti neigiamą poveikį širdies sveikatai).
- Gali padidėti vėžio rizika (rūkyta šoninė yra perdirbtos mėsos rūšis, todėl gali padidėti rizika susirgti vėžiu. Taip yra todėl, kad perdirbti maisto produktai, tokie kaip rūkyta šoninė, dešrelės ir delikatesai, priskiriami 1 grupės kancerogenams).
- Gausite gerųjų riebalų (šoninę iš esmės sudaro 50 % mononesočiųjų riebalų, 40 % sočiųjų riebalų ir 10 % polinesočiųjų riebalų. Visi šie trys riebalai gali būti gerai subalansuotos mitybos dalis).
- Suvartosite šiek tiek vitaminų (valgydami šoninę nepersivalgydami gausite daug vitaminų, įskaitant B6 ir B12, taip pat geležies, cinko, magnio ir seleno).
Tad šoninę valgyti ne visada yra sveika, tačiau, jei jos vartosite ne daug – nieko nenutiks. Be to vertėtų šoninę valgyti tik natūraliai sūdytą ir šviežią.