Valgydami kiaušinius daugelis žmonių svarsto, ar organizmui bus naudingiau, jei valgysite tik trynį, ar baltymą. Jei kalbėsime apie trynį, noras jo atsisakyti daugiausia kyla dėl to, kad jis nuo seno laikomas padidėjusio cholesterolio kiekio priežastimi. Noras vartoti tik baltymą paaiškinamas tuo, kad jį renkasi sportininkai, kurie augina raumenų masę. Tačiau ar tiesa, kad atskirai vartoti baltymą arba trynį yra geriau nei visą kiaušinį? Sužinokime tai.
Trynio žala ir nauda
Pagrindinė baimė, kurią žmonės patiria valgydami kiaušinio trynį, yra mintis, kad jis didina cholesterolio kiekį. Ir ši baimė yra nepagrįsta. Tiesa ta, kad iš maisto produktų gaunamas cholesterolis tik iš dalies lemia bendrą cholesterolio kiekį kraujyje. Šis parametras labiau priklauso nuo kepenų, kurios sintetina apie 80 % viso cholesterolio. Svarbu suprasti, kad jis yra būtinas daugeliui funkcijų. Pavyzdžiui, nuo jo priklauso hormonų gamyba organizme.
Tačiau yra atvejų, kai reikėtų riboti tiek kiaušinių trynių, tiek kitų maisto produktų, kuriuose yra daug cholesterolio, vartojimą.
Pavyzdžiui, žmonėms, kurie turi:
- sutrikusią lipidų apykaitą;
- didelę širdies ir kraujagyslių ligų riziką;
- suvartoja daug kalorijų.
Tokiais atvejais geriau valgyti po vieną kiaušinį kas dvi-tris dienas.
Kiaušinio trynys turi daug privalumų:
- jame yra vitaminų A ir D;
- yra medžiagų, teigiamai veikiančių lipidų apykaitą;
- jame yra cholino, kuris skatina riebalų apykaitą ir kepenų sveikatą;
- turi daug karotinoidų (jie veikia kaip antioksidantai);
- kiaušinio trynio riebaluose yra apie 46 % oleino rūgšties (be jos neįmanoma tinkama medžiagų apykaita).
Baltymų nauda
Visų pirma, tai gyvulinės kilmės baltymų šaltinis, kuriame taip pat yra mažai kalorijų. 100 g produkto yra 48 kcal. Be to, jame yra B grupės vitaminų.
Be kitų savybių, verta paminėti, kad bendra viso kiaušinio sudėtis yra geresnė nei vieno baltymo. Todėl norint ištaisyti padėtį valgant vien baltymus, geriau juos derinti su pienu, sūriu ar mėsa.
Kas geriau – visas kiaušinis ar tam tikra jo dalis?
Iš tiesų, norint gauti visą produkto naudą, geriau valgyti visą kiaušinį. Taip organizmas gaus ir trynyje esančių vitaminų bei riebalų, ir visų naudingųjų baltymo savybių.
Kalbant apie raumenų masės didinimą, pranašumas taip pat yra viso kiaušinio pusėje. Buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad valgant tris kiaušinius arba tik baltymą, raumenų baltymų sintezės greitis pirmuoju atveju buvo didesnis. Taigi, dalyviai galėjo užsiauginti apie 40 % daugiau raumenų masės. Kiaušinio tryniuose esantys riebalai ir maistingosios medžiagos leidžia raumenims efektyviau panaudoti vištos kiaušinyje esančius baltymus tiek atsigavimui, tiek statybai.
Todėl stenkitės pirmenybę teikti sveikų kiaušinių valgymui, kad gautumėte kuo daugiau teigiamo poveikio.