Sviestas laikomas pačiu sveikiausiu. Pasak gydytojų, šiame produkte yra vitaminų D, B, A, E ir PP, kurie teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą ir stiprina kraujagysles.
Pirkdami sviestą, rinkitės tokį, kuriame yra didžiausias riebalų procentas – geriausiai tinka 82,5 %. Kuo šis skaičius mažesnis, tuo daugiau augalinių riebalų yra produkte.
Kartu gydytojai pataria nenaudoti sviesto kepimui – šiam tikslui reikėtų naudoti ghi sviestą.
Dar viena svarbi pastaba: sviestą atsargiai turėtų vartoti žmonės, kuriems nustatytas laktozės netoleravimas.
Beabejo sviestą reikėtų naudoti saikingai, nes jis didina cholesterolio kiekį.
Mitybos specialistai alyvuogių aliejų laiko sveiku aliejumi. Nerafinuotame, šalto spaudimo produkte yra vitaminų A, E, D ir K, kurie taip pat gerina širdies veiklą ir mažina virškinamojo trakto ligų riziką.
Kitaip nei sviestą, alyvuogių aliejų galima naudoti ir kepimui.