Tikriausiai žinote, kad stengiuosi nieko neiššvaistyti – netgi kiaulpienes surenku ir ruošiu iš jų arbatą žiemai. Arbatos gamybai renku tik žiedelius.
Žinau, kad daugelis naudoja ir kiaulpienių lapelius bei kotelius, bet man labiausiai patinka arbata, pagaminta tik iš žiedų.
Pirmiausia surinktų kiaulpienių žiedelių neskalbiu. Vietoj to plonu sluoksniu paskleidžiu juos ant rankšluosčio. Ant viršaus užtiesiu drėgną rankšluostį, o kad jis greitai neišdžiūtų, uždengiu dar vienu sausu frotiniu rankšluosčiu. Palieku taip ant stalo 3–4 valandoms. Per šį laiką kiaulpienės šiek tiek apvysta, o visi smulkūs vabzdžiai ir vabalėliai išlipa iš žiedų.
Kai žiedeliai paruošti, permalu juos per mėsmalę – naudoju didžiausią sietelį. Tai svarbu, kad išsiskirtų sultys.
Gautą permaltą masę suberiu į stiklainį, uždengiu drėgna šluoste ir pastatau šiltoje vietoje fermentuotis 30 valandų.
Svarbu: Jei fermentuosite 20 valandų, arbata bus šviesesnė, turės labiau žolinį aromatą. Jei, kaip aš, laikysite 30 valandų, masė patamsės, o arbata bus sodresnio skonio su maloniu vaisių aromatu.
Po fermentacijos masę reikia išdžiovinti. Aš tai darau orkaitėje 50 laipsnių temperatūroje, naudodama konvekcijos režimą. Jei jūsų orkaitė neturi konvekcijos, džiovindami palikite orkaitės dureles šiek tiek praviras, kad nesikauptų drėgmė.
Mano arbata džiovinama apie 3,5 valandos. Išėmusi iš orkaitės, palieku ją ant stalo maždaug valandai, kad atvėstų.
Po valandos atvėsusią arbatą suberiu į stiklainį ir laikau virtuvės spintelėje.
Ši arbata gaunasi tikrai labai skani, su išskirtiniu maloniu vaisių aromatu.
Tikrai pabandykite pasigaminti!