Velykos – ypatinga ir jauki šeimos šventė. Per Velykas visi šeimos nariai susirenka pasimėgauti tradiciniais patiekalais ir pabendrauti. Maistas gaminamas dieną prieš Velykas, o sekmadienį kruopščiai padengiamas stalas.
Kiaušinių salotos
Pagaminsite per: 30 minučių
Sudedamosios dalys:
- 4 šaukštai tarkuotų krienų;
- 200 g fermentinio sūrio;
- 6 kietai virti kiaušiniai (Ar žinote, kiek laiko reikia virti kiaušinius? Pasirodo tam įtakos turi jų dydis ir šviežumas);
- 2 obuoliai;
- 1 skardinė kukurūzų;
- 3 šaukštai majonezo;
- druskos ir pipirų pagal skonį;
- šviežių krapų, svogūnų.
Paruošimas:
- Kiaušinius ir obuolius supjaustykite kubeliais.
- Sūrį sutarkuokite stambia tarka. Nusausinkite kukurūzus nuo sūrymo.
- Sudėkite ingredientus.
- Sumaišykite tarkuotus krienus ir majonezą, pagardinkite druska ir pipirais, tada sudėkite į salotas.
- Išmaišykite krienų salotas ir kelias valandas palaikykite šaldytuve.
- Prieš patiekdami pabarstykite smulkintais krapais arba žaliaisiais svogūnais.
Greitas velykinis pyragas
Pagaminsite per: 2 valandas
Ingredientai:
- 200 g sviesto;
- 4 kiaušiniai;
- 180 g cukraus;
- 20 g vanilinio cukraus;
- 260 g miltų;
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių;
- 1 didelės citrinos sulčių;
- 2 citrinų žievelės;
Glajui:
- 3 / 4 puodelio cukraus pudros;
- 4-5 šaukštai citrinų sulčių.
Paruošimas:
- Sviestą įdėkite į puodą ir ištirpinkite ant silpnos ugnies.
- Atskirkite trynius nuo baltymų.
- Į trynius suberkite cukrų ir vanilinį cukrų.
- Išplakite trynius su cukrumi iki purumo.
- Atskirame dubenyje išplakite baltymus su žiupsneliu druskos, kol jie taps standūs. Taip greitas pyragas taps purus ir minkštas.
- Dvi citrinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir atvėsinkite.
- Abiejų citrinų žievelę sutarkuokite.
- Išspauskite vienos citrinos sultis (arba 1,5 citrinos, jei jos nedidelės) ir supilkite į kiaušinių masę.
- Į kiaušinių masę supilkite miltus, supilkite atvėsusį sviestą, suberkite kepimo miltelius ir citrinos žievelę ir atsargiai išmaišykite šaukštu arba plaktuvu.
- Sudėkite išplaktus kiaušinių baltymus ir atsargiai išmaišykite iki vientisos masės.
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
- Supilkite tešlą į skardą ir kepkite 45-50 minučių 175 laipsnių temperatūroje pagal viršutinės ir apatinės dalies programą.
- Patikrinkite, ar pyragas iškepė, naudodami medinį pagaliuką (jį įsmeigus į pyragą ir ištraukus turi likti sausas).
- Paruoškite citrininį glajų. Sumaišykite glajui skirtus ingredientus ir apipilkite atvėsusį pyragą. Padėkite į šaldytuvą 30 minučių, kol glajus sukietės.